Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

aminokwas

Związki organiczne, pochodne węglowodorów, zawierające co najmniej jedną grupę aminową (-NH2) i jedną grupę karboksylową (-COOH). Są to więc kwasy karboksylowe (alifatyczne lub aromatyczne), zawierające w cząsteczce oprócz grupy karboksylowej -COOH, grupę aminową -NH2.

Konsekwencją obecności grupy karboksylowej i grupy aminowej jest możliwość oddziaływań, czy wręcz reakcji, zachodzących w obrębie jednej cząsteczki posiadającej kwasową grupę karboksylową i zasadową grupę aminową. Możliwe są oczywiście także oddziaływania międzycząsteczkowe tych grup, pochodzących z różnych cząsteczek.







Klasyfikacja aminokwasów

Aminokwasy alifatyczne
Zawierają w cząsteczkach grupy funkcyjne aminowe i karboksylowe związane z nasyconymi, tetraedrycznymi atomami węgla. Ze względu na położenie grupy aminowej w stosunku do grupy karboksylowej w cząsteczce dzieli się je na α, β, γ, δ, ε… - aminokwasy.

Przykłady:

  • H2N-CH2-COOH – α–aminokwas (gr -COOH i –NH2 są połączone z tym samym At. C)
  • H2N-CH2-CH2-COOH – β–aminokwas
  • H2N-CH2-CH2-CH2-COOH – γ–aminokwas

Aminokwasy aromatyczne

Obie grupy funkcyjne związane są z atomami węgla pierścieni aromatycznych.


kwas p-aminobenzoesowy

Rozpuszczalność i temperatura topnienia

Jonowa budowa aminokwasów wpływa na ich rozpuszczalności. Większość aminokwasów białkowych jest rozpuszczalna w wodzie, a prawie wszystkie, za wyjątkiem proliny, są trudno lub w ogóle nierozpuszczalne w rozpuszczalnikach organicznych, nawet polarnych, takich jak alkohole czy ketony. Z kolei aminokwasy aromatyczne, kwasowe a także cysteina trudno rozpuszczają się w wodzie, tzn. ich rozpuszczalność w temperaturze pokojowej nie przekracza 1g w 100cm3. Do najtrudniej rozpuszczalnych należą cysteina, tyrozyna, histydyna, kwas asparaginowy oraz kwas glutaminowy. Najłatwiej natomiast w wodzie rozpuszczają się hydroksyprolina i glicyna. Aminokwasy białkowe wykazują dobrą rozpuszczalność w wodnych i alkoholowych roztworach kwasów nieorganicznych, w amoniaku i w wodnych roztworach zasad, takich jak roztwór węglanu sodu lub potasu.

Wszystkie aminokwasy są substancjami krystalicznymi, które wykazują wysokie temperatury topnienia. Najczęściej temperatura rozkładu aminokwasów białkowych przekracza 200oC, a w niektórych przypadkach nawet 300oC. Wysokie temperatury topnienia aminokwasów wynikają z ich jonowej budowy.

Znaczenie aminokwasów

Aminokwasy są związkami biologicznie ważnymi jako materiał budulcowy wszystkich białek, w których połączone są wiązaniami peptydowymi. Niektóre aminokwasy stanowią produkty wyjściowe do biosyntezy ważnych hormonów np. z tyrozyny powstaje tyroksyna i adrenalina. Rośliny mogą syntetyzować wszystkie aminokwasy, zwierzęta są zdolne do syntezy tylko niektórych (aminokwasy endogenne), zaś pozostałe (aminokwasy egzogenne) muszą pobierać z pokarmem.


Inne hasła zawierające informacje o "aminokwas":

Miozyna grubych i elastyny . Miozyna była jednym z pierwszych białek o poznanej sekwencji aminokwasów , sekwencji mRNA , oraz oznaczonej konformacji przestrzennej łańcucha polipeptydowego. Podobne białkowe włókna ...

Związek organiczny za nieorganiczne jeszcze przed działalnością Wöhlera, takie jak węglany . Klasyfikacja Glicyna stanowi najprostszy aminokwas białkowy a zarazem przykład związku wielofunkcyjnegoIstnieje kilka możliwości dokonania podziału związków ...

Kwashiorkor ( białko , witaminy , pierwiastki śladowe ) pożywienia. Niedobory żywieniowe zaburzają syntezę enzymów , niedostateczna podaż aminokwasów prowadzi do zmian funkcji, a potem również struktury narządów wewnętrznych, wtórnie ...

Fosforylacja oksydacyjna siarki. Każdy z atomów żelaza wchodzących w skład centrów jest koordynowany przez aminokwas , zwykle grupę -SH cysteiny . Jony metalu, tworzącego kofaktor, ulegają redukcji podczas ...

Dorothy Crowfoot Hodgkin prowadziła w Cavendish Laboratory w Cambridge badania krystalograficzne nad sterolami , peptydami i aminokwasami . Następnie ponownie pracowała w Uniwersytecie w Oxfordzie. W 1937 obroniła doktorat ...

Historia nauki Śniadecki sformułował koncepcję obiegu materii w przyrodzie. W 1805 pierwszy raz wyizolowano aminokwas asparaginę . Aleksander von Humboldt , niemiecki uczony i podróżnik, badał geologię i ...

Plemnik ssaków. Zasadowe keratynopodobne białka histonowe plemników buhaja składają się z 47 reszt aminokwasowych z alaniną jako N-końcowym oraz glutaminą jako C-końcowym aminokwasem.Funkcja białek zasadowych:udział ...

Wiązanie peptydowe Wiązanie peptydowe - umowna nazwa wiązania amidowego występującego między aminokwasami peptydów i białek. Wiązanie peptydowe łączy grupę α-aminową jednego aminokwasu z ...

Dwupeptydy Dwupeptydy – organiczne związki chemiczne zbudowane z dwóch reszt aminokwasowych połączonych wiązaniem peptydowym . W organizmach żywych powstają na drodze biosyntezy, są ...

Wiązanie wodorowe których przyłączone są różne podstawniki, charakterystyczne dla 20 różnych istniejących w przyrodzie aminokwasów biogennych. Grupy aminowa i karbonylowa tworzą wewnątrzcząsteczkowe wiązanie wodorowe N-H...O=C, które ...


Inne lekcje zawierające informacje o "aminokwas":

102. Nieorganiczne i organiczne składniki komórki cz.2 (plansza 10) ...

102. Nieorganiczne i organiczne składniki komórki cz.2 (plansza 15) ...

Białka (plansza 3) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie