Antybiotyki
AntybiotykiAntybiotyki (z
greki
anti – przeciw, bios – życie) – naturalne, wtórne produkty metabolizmu drobnoustrojów, które działając wybiórczo w niskich stężeniach wpływają na struktury komórkowe lub procesy metaboliczne innych drobnoustrojów hamując ich wzrost i podziały. Antybiotyki są przedmiotem badań
auksanografii
, stosuje się je jako leki w leczeniu wszelkiego rodzaju zakażeń bakteryjnych. Bywają także używane profilaktycznie w zapobieganiu zakażeniom bakteryjnym w przypadku osłabienia
odporności
, np.
neutropenii
, a także w profilaktyce bakteryjnego zapalenia
wsierdzia
. Pochodzenie słowaNazwa odwołuje się do zabójczego dla żywych bakterii działania antybiotyków. Pochodzi z greki, od słów: anti – przeciw, bios – życie. Naukowcy wiedzieli już w
XIX
wieku, że niektóre organizmy przeciwdziałają rozwojowi bakterii. Zjawisko to nazwano
antybiozą
. XX wiek – wiek antybiotykówOdkrycie pierwszego antybiotyku (
penicyliny
) zostało dokonane w
1928
roku przez
Alexandra Fleminga
, który zauważył, że przypadkowe zanieczyszczenie podłoża
pleśnią
Penicillium notatum powstrzymuje wzrost kultur bakterii. Oprócz
pleśni
(grzyby niedoskonałe) zdolnością wytwarzania antybiotyków wyróżniają się
promieniowce
i niektóre bakterie. Wkrótce po odkryciu penicyliny pojawiły się następne antybiotyki – naturalne, półsyntetyczne i syntetyczne. Wprowadzenie antybiotyków do lecznictwa było przełomem dającym lekarzom oręż do walki z
chorobami zakaźnymi
, które do tej pory były przyczyną śmierci i chorób setek milionów osób. Pod względem budowy chemicznej antybiotyki należą do różnych grup związków organicznych. Z tysięcy naturalnie występujących antybiotyków zaledwie kilkadziesiąt mogło być włączonych do leczenia ludzi i
zwierząt
. Pozostałe nie znajdują zastosowania w medycynie ze względu na
toksyczność
lub niekorzystne działania niepożądane. Mechanizm działaniaDziałanie antybiotyków polega na powodowaniu
śmierci
komórki
bakteryjnej (działanie bakteriobójcze) lub wpływaniu w taki sposób na jej
metabolizm
, aby ograniczyć jej możliwości rozmnażania się (działanie bakteriostatyczne). Antybiotyki zazwyczaj zakłócają pewne procesy metaboliczne. Głównym ich atutem jest specyficzność działania. Nietrudno jest zabić 100% bakterii – można to zrobić silnym
promieniowaniem
, wysoką
temperaturą
lub ekstremalnym
pH
środowiska. Takie procesy zabiłyby również niechybnie pacjenta. Podstawą terapii antybiotykami jest zasada selektywnej toksyczności Ehrliha, zgodnie z którą, antybiotykiem jest substancja, która w organizmie, w stężeniu nie wykazującym większej toksyczności dla ludzi i zwierząt wyższych, powoduje uszkodzenie lub śmierć drobnoustrojów. Można to osiągnąć przez stosowanie substancji oddziałujących na takie struktury, które są obecne w komórkach drobnoustrojów, a których nie ma w organizmie człowieka lub występują w nim w innej formie. Główne mechanizmy działania antybiotyków to: Osobnym problemem jest szkodliwość dla naturalnej
flory bakteryjnej człowieka
. Podział(podział ze względu na budowę chemiczną) Antybiotyki chemioterapeutyki Leki przeciwprątkowe (leczenie zakażeń wywołanych przez prątki — np.
gruźlicy
): - leki 1. rzutu —
izoniazyd
,
ryfampicyna
,
pirazynamid
,
etambutol
,
streptomycyna
- leki 2. rzutu — etionamid, klofazymina,
kanamycyna
, kapreomycyna, amikacyna, tobramycyna, wiomycyna,
kwas p-aminosalicylowy
,
cykloseryna
,
ofloksacyna
, cyprofloksacyna, lewofloksacyna, moksyfloksacyna, klarytromycyna, azytromycyna, imipenem, cefoksytyna, doksycyklina,
minocyklina
,
kotrimoksazol
, tioacetazon, linezolid,
ryfabutyna
, ryfapentyna
- leki do leczenia
trądu
— dapson, acedapson,
talidomid
(tylko mężczyźni); w leczeniu trądu stosuje się także ryfampicynę i klofazyminę
Leki przeciwgrzybicze:
Antybiotyki można podzielić również według innych kryteriów, mających większe znaczenie ze względu na zastosowanie antybiotyków w terapii. Leki te różnią się między innymi: - Wchłanianiem po podaniu doustnym. Antybiotyki wchłaniają się z jelit w różnym stopniu. Powoduje to konieczność podawania niektórych antybiotyków dożylnie lub domięśniowo.
- Łatwością przenikania do tkanek. Niektóre antybiotyki po wchłonięciu do układu krążenia pozostają w łożysku naczyniowym i słabo przenikają do tkanek organizmu. Ogranicza to możliwość ich stosowania w niektórych zakażeniach – np. jeśli zakażeniu ulegną płuca, antybiotyk o niskiej zdolności penetrowania tkanek, nie będzie skutecznie niszczył drobnoustrojów, gdyż jego stężenie w miejscu działania będzie zbyt małe. czynnikami decydującymi o zdolności przenikania do tkanek jest: lipofilność cząsteczki antybiotyku, stopień wiązania z białkami krwi, pH w miejscu docelowym i wiele innych. Ze względu na łatwość przenikania do tkanek antybiotyki można podzielić na:
- Drogą wydalania Większość antybiotyków jest wydalana przez
nerki
z moczem. Tylko niektóre są wydalane z żółcią. Ma to znaczenie terapeutyczne, gdyż dobierając antybiotyk trzeba uwzględnić współistniejące choroby pacjenta, takie jak niewydolność nerek – w takim przypadku antybiotyki eliminowane droga nerkową mogą sie kumulować w organizmie i powodować dodatkowe działania niepożądane.
Działania niepożądaneAntybiotyki są lekami względnie mało toksycznymi, ich właściwości toksyczne są znacznie większe w stosunku do drobnoustrojów niż do organizmu gospodarza. Niemniej jednak, niektóre antybiotyki mogą wywoływać działania niepożądane. Wyróżniamy trzy główne grupy niepożądanych działań antybiotyków: - Bezpośrednie działanie toksyczne jest charakterystyczne dla danej grupy antybiotyków lub konkretnego leku. Do najważniejszych działań toksycznych należą:
- Reakcje uczuleniowe. Wiele antybiotyków wywołuje reakcje uczuleniowe. Ich siła i natężenie mogą być różne, od wysypek skórnych, przez obrzęki i gorączkę aż do
wstrząsu anafilaktycznego
(uczuleniowego) mogącego prowadzić nawet do śmierci. Najbardziej niebezpieczne są pod tym względem powszechnie stosowane
penicyliny
, dlatego przed ich podaniem powinno się wykonać test uczuleniowy.
- Dysbakteriozy i ich następstwa. Działaniem niepożądanym antybiotyków, zwłaszcza podawanych doustnie, jest możliwość zmniejszenia lub znacznego wytrzebienia naturalnej flory bakteryjnej człowieka. Konsekwencjami tego zjawiska mogą być zaburzenia trawienia i przyswajania składników odżywczych i następujące po tym niedobory (głównie
witamin
) oraz możliwość
nadkażeń
. Do nadkażeń może dochodzić w wyniku zajęcia przez obce, szkodliwe drobnoustroje miejsca, w którym zazwyczaj żyją bakterie stanowiące naturalną, korzystną florę bakteryjną. Najczęściej są to zakażenia opornymi na antybiotyki gronkowcami lub pałeczkami lub zakażenia grzybicze. Tego typu nadkażenia mogą być bardzo niebezpieczne i prowadzić nawet do śmierci pacjenta.
Oporność na antybiotyki
Oporność na antybiotyki jest cechą pewnych
szczepów bakteryjnych
, która umożliwia im przetrwanie w obecności antybiotyku. W zależności od pochodzenia, dzieli się ją na pierwotną (naturalna struktura bakterii uniemożliwiająca działanie leku) lub nabytą – na skutek nabycia genów oporności od innych bakterii lub spontanicznych mutacji. Częsta oporność wśród bakterii wiąże się z nieracjonalną antybiotykoterapią oraz zbyt dużym zużyciem tych leków w przemyśle spożywczym. Wytwarzanie antybiotykówNaturalne antybiotyki są produkowane przez niektóre gatunki
grzybów
, szczególnie pleśni
Penicillium
, oraz przez niektóre
bakterie
, np. z rzędu
promieniowców
. Syntetyzowane w ich organizmach antybiotyki nie są szkodliwe dla nich samych, dzięki licznym mechanizmom obronnym. Zdolność do wytwarzania antybiotyków jest ewolucyjnym przystosowaniem organizmów do życia w środowisku naturalnym. Daje posiadającym ją drobnoustrojom przewagę nad innymi, utrudniając wrażliwym szczepom wzrost i tym samym uniemożliwia im konkurowanie w walce o dostęp do pożywienia. Produkcja przemysłowaPrzemysł medyczny koncentruje się na wytwarzaniu antybiotyków półsyntetycznych: - skuteczniejszych – silniejszych w działaniu i wykazujących szerszy zakres działania,
- trwalszych chemicznie
- odporniejszych na
β-laktamazy
- tańszych w produkcji.
Niektóre antybiotyki uzyskuje się na skalę przemysłową metodami syntezy chemicznej. Wiele z nich jest produkowanych metodami
biotechnologicznymi
w wielkich fermentorach (bioreaktorach) o pojemności ok. 50 do 300 m³. W bioreaktorach przeprowadza się reakcje biosyntezy antybiotyków naturalnych przez odpowiednie drobnoustroje oraz reakcje biotransformacji. Biotransformacja (w syntezie antybiotyków) polega na przekształceniu jednych związków chemicznych (substratów) w inne (produkty) za pomocą
enzymów
formie czystej,
mikroorganizmów
lub komórek organizmów wyższych. Produkt jaki możemy otrzymać z danego substratu zależy od wielu czynników. Najważniejsze z nich to: - rasa drobnoustroju
-
pH
,
- stężenie substratu,
- użyte do hodowli składniki odżywcze i inne warunki hodowli,
- użyte dodatkowe substancje, np.
inhibitory
enzymów
Zobacz też Linki zewnętrzne
Inne hasła zawierające informacje o "Antybiotyki":
1932
...
Żywność funkcjonalna
spożywanie produktów żywności funkcjonalnej osobom narażonym na stres, zażywającym dużą ilość leków (np.
Antybiotyki
), palaczom, cierpiącym na różne dolegliwości przewodu pokarmowego, etc.Przeczytaj !Przypisy↑ Socha J., ...
Łuszczyca
A
doustnie lub za pomocą maści[] Leczenie ogólne
retinoidy
metotreksat
hydroksymocznik
cyklosporyna A
kwas fumarowy
i jego estryAntybiotyki
leki biologiczne
efalizumab
alefacept
etanercept
infliksimab
adalimumab
Fototerapia
UVA terapiaUVB terapiaSUP (selektywna fototerapia)
Fotochemioterapia
PUVA (psolareny + UVA)re-PUVA (psolareny ...
Fosforylacja oksydacyjna
...
Węgiel (pierwiastek)
...
Choroby zakaźne
...
Dur brzuszny
...
Zawiesina
...
I wojna światowa
...
Borelioza
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Antybiotyki":
Budowa komórki eukariotycznej - część VII - system wakuolarny (plansza 6)
alkaloidy (nadają tkankom smak gorzki i cierpki) oraz glikozydy, żywice, balsamy, kauczuk, Antybiotyki.
Barwnikami charakterystycznymi dla soku komórkowego są:
flawony - występują m.in. w płatkach kwiatów ...
Przegląd i znaczenie bakterii (plansza 12)
beztlenowe, które odpowiadają za
rozkład materii organicznej w glebie. Wiele
gatunków wytwarza
Antybiotyki, np. streptomycynę, substancję, która hamuje namnażanie
innych organizmów lub niszczy je ...
Czynności życiowe bakterii (plansza 25)
genetyczny, zapewniając komórkom „biorców” uzyskanie nowych, korzystnych właściwości , np. odporności na Antybiotyki. Możliwe jest to dzięki trzem procesom płciowym:
transformacji
...
|