Antygen (
gr
. ἀντί anti - przeciw, γένος genos - ród, rodzaj; przytaczane także
ang
. antigen = antibody generator, generator przeciwciał) - każda substancja, która wykazuje dwie cechy:
immunogenność
, czyli zdolność wzbudzenia przeciwko sobie odpowiedzi odpornościowej swoistej, oraz
antygenowość
, czyli zdolność do reagowania z
przeciwciałami
oraz
TCR
.
Ze względu na występowanie powyższych cech, wyróżnia się dwa typy antygenów:
-
immunogeny
- charakteryzujące się tylko immunogenością,
-
hapteny
- wykazujące tylko antygenowość.
Ze względu na udział
limfocytów T
w rozwoju
odpowiedzi odpornościowej
na dany antygen można z kolei wyróżnić:
Antygeny można także podzielić ze względu na liczbę
epitopów
na pojedynczej cząsteczce antygenu rozpoznawanych przez dane przeciwciało. Są to:
- antygeny monowalentne, zawierające tylko jeden epitop i wiążące się z pojedynczym
paratopem
. Zawsze monowalentne są
hapteny
.
- antygeny poliwalentne, wiążące się z kilkoma paratopami jednocześnie. Ten typ antygenów może tworzyć duże, wytrącające się w tkankach
kompleksy immunologiczne
i być odpowiedzialny za pewne stany patologiczne.
Można także dokonać podziału antygenów na podstawie "pokrewieństwa" z antygenami danego organizmu. Wyróżnia się wtedy
autoantygeny
,
izoantygeny
,
aloantygeny
oraz
heteroantygeny
. Takie rozróżnienie jest istotne zwłaszcza w
transplantologii
. Podział ten można także bardziej uogólnić, mówiąc jedynie o autoantygenach i
antygenach nominalnych
.
Do antygenów zalicza się tzw.
antygeny nowotworowe
T i Tn oraz - bardziej ogólnie - każde białko i inne substancje chemiczne, np. polisacharydy. Należy podkreślić, że niektóre antygeny nie wywołują odpowiedzi odpornościowej, lecz powodują wytworzenie
tolerancji immunologicznej
. Nazywamy je tolerogenami. Ponadto odpowiedź odpornościowa na dany antygen może być modyfikowana przez obecność innego antygenu - zjawisko to nazywamy
konkurencją antygenową
.
Pojęcie zostało wprowadzone w 1899 r. przez Ladislasa Deutscha (Laszlo Detre), a upowszechnił je noblista
Paul Ehrlich
.
Zobacz też