Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną. bakteria
bakteria - organizm jednokomórkowy o prostej budowie, wielkości od 0,2 do kilkudziesięciu µm. Wraz z sinicami bakterie tworzą królestwo Procaryota o genomie nieoddzielonym od cytoplazmy błoną jądrową. Komórki bakterii nie zawierają wydzielonych własnymi błonami struktur wewnątrzkomórkowych -organelli, takich jak mitochondria, lizosomy lub chloroplasty. Komórkę bakteryjną otacza sztywna ściana lub też w pewnych przypadkach tylko cienka, elastyczna błonka cytoplazmatyczna. W cytoplazmie mogą znajdować się skupienia substancji zapasowych oraz ziarnistości cytoplazmatyczne, a u fotoautotrofów blaszki z barwnikami. W komórkach wielu rodzajów bakterii występują niezależne od chromosomu elementy genetyczne zbudowane z DNA plazmidy. Zależnie od rodzaju gospodarza i plazmidu ich liczba w komórce wynosi od kilku do nawet kilkuset kopii. Kształt bakterii jest różny: kulisty (ziarniaki), wydłużony (pałeczki, laseczki), spiralny (przecinkowce, krętki), nitkowaty, rozgałęziony (promieniowce). Łączą się w charakterystyczne układy: nieregularne (gronkowce), po dwie (dwoinki), łańcuszki (paciorkowce), pakiety (pakietowce). Hodowane na pożywkach (podłożach) rozrastają się w kolonie o charakterystycznym kształcie. Bakterie rozmnażają się najczęściej przez podział bezpośredni, lecz istnieją mechanizmy wymiany materiału genetycznego między komórkami. W warunkach niekorzystnych mogą wytwarzać przetrwalniki, które są niezwykle odporne na działanie czynników środowiskowych. Niektóre bakterie mogą się przemieszczać za pomocą rzęsek lub ruchem pełzającym. Bakterie zamieszkują wszelkie środowiska i mogą bytować tam, gdzie nie istnieją jakiekolwiek inne formy życia. Większość z nich to organizmy cudzożywne: saprofity lub pasożyty (wśród nich chorobotwórcze dla człowieka, zwierząt i roślin), produkujące szkodliwe toksyny bakteryjne, niektóre są samożywne, zdolne do fotosyntezy lub chemosyntezy. Bakterie mają największe znaczenie w przyrodzie spośród wszystkich drobnoustrojów - umożliwiają życie na Ziemi, biorąc udział w mineralizacji substancji organicznych, są jednym z głównych czynników umożliwiających krążenie materii w przyrodzie. Bakterie są powszechnie wykorzystywane przez człowieka: w przemyśle spożywczym (przetwory z mleka, kiszenie), fermentacyjnym (aceton, butanol, kwas mlekowy, masłowy), farmaceutycznym (antybiotyki, niektóre witaminy i enzymy).
Rys. Budowa komórki bakteryjnej.
Kształt bakterii jest różny: kulisty (ziarniaki), wydłużony (pałeczki, laseczki), spiralny (przecinkowce, krętki), nitkowaty, rozgałęziony (promieniowce); łączą się w charakterystyczne układy: nieregularne (gronkowce), po dwie (dwoinki), łańcuszki (paciorkowce), pakiety (pakietowce).
Rys. Różne kształty bakterii.
Inne hasła zawierające informacje o "bakteria":
Biologia
różnych zależności między organizmami a ich środowiskiem nawet w najmniejszej skali. Mikroskopijna
bakteria
odpowiadająca za stężenie cukrów w danym środowisku, jest tak samo odpowiedzialna ...
Gruźlica
z mikroskopu elektronowegoGłównym czynnikiem etiologicznym powodującym TB jest
Mycobacterium tuberculosis
(M. TB),
bakteria
aerobowa
, która
dzieli się
co 16–20 godzin, znacznie wolniej niż inne ...
Genom
...
Miód
...
Borelioza
Z tego powodu zespół Bannwartha klasyfikowany jest jako neuroborelioza. Istnieje
hipoteza
, że bakteria wytwarza
toksynę bakteryjną
odpowiedzialną za co najmniej część objawów
choroby
takich, ...
HP
Polskie – polskie organizacje skautowskie
Hewlett-Packard
– amerykańska firma komputerowa
Helicobacter pylori
– chorobotwórcza bakteria
Harry Potter
– bohater cyklu powieści
hemoperfuzja
hit points
- punkty życia w grach ...
Magnolia
plamki na liściach, wokół których liście żółkną i deformują się. Przyczyną jest
bakteria
Pseudomonas syringae. Zarażone pędy czernieją i obumierają. Zarażone pędy usunąć i ...
Fermentacja mlekowa
kwas octowy, alkohol etylowy i inne. Fermentacja pseudomlekowa występuje w mleku zakażonym bakteriami pseudomlekowymi łącznie z właściwą fermentacją mlekową, a także przy fermentacji podłoża ...
Dżuma
DżumaPestis
Yersinia pestis
Czynnik chorobotwórczyNazwa
Yersinia pestis
(
bakteria
)
Rezerwuar
głównie gryzonieŚmiertelność10-20% (w nieleczonej postaci septycznej i płucnej bliska 100%)Epidemiologia
Droga szerzenia
poprzez
wektory
...
Kamica nerkowa
niewidoczne w badaniu
RTG
cystynowestruwitowe — powstające w przebiegu przewlekłych zakażeń układu moczowego
bakteriami
wytwarzającymi
ureazę
(czyli rozkładającymi
mocznik
) takimi jak
Proteus
, Pseudomonas, Serratia.Kamień nerkowy ...
Inne lekcje zawierające informacje o "bakteria":
Białka (plansza 8)
...
Sinice (cyjanobakterie) (plansza 11)
...
Przegląd i znaczenie bakterii (plansza 16)
...
|