Burak cukrowy
Burak cukrowyBurak cukrowy (Beta vulgaris ssp. vulgaris convar. crassa var. altissima) –
odmiana
buraka zwyczajnego - cukrodajna roślina przemysłowa należąca do rodziny
komosowatych
. Stanowi drugie na świecie (po
trzcinie cukrowej
) źródło
cukru
– 24% produkcji światowej. Charakterystyka-
Korzeń
- W kształcie stożka (masa 0,5-1,0 kg). Charakteryzuje się wysoką zawartością
sacharozy
(18-19,5%). Korzeń może być niskocukrowy (17% zawartości cukru), średniocukrowy (18%-19%), wysokocukrowy (19%-21%).
Zastosowanie-
Roślina uprawna
: Przeciętny plon korzeni wynosi ponad 40 t/ha (dochodzi jednak nawet do 100 t/ha). Buraki cukrowe uprawiane są głównie w Europie - w północno-wschodniej Francji i południowych Niemczech, w pasie czarnoziemów i gleb brunatnych europejskiej części Rosji, na Ukrainie, w południowej Polsce, północnych Włoszech i w krajach Beneluksu. Poza Europą ich uprawy mają duże znaczenie w Stanach Zjednoczonych (
Michigan
,
Montana
,
Dakota Północna
,
Nebraska
, północna
Kalifornia
), Chinach (Mandżuria) i w Turcji.
- Głównymi producentami na świecie są (2005):
- Warunki uprawy: Buraki cukrowe udają się najlepiej po zbożach – zwłaszcza w płodozmianie z pszenicą – na żyznych, średnio żyznych i próchniczych glebach, zasobnych w wilgoć i niezakwaszonych. Ich uprawy są kapitałochłonne i pracochłonne, wymagają bowiem stosowania dużych ilości obornika i nawozów mineralnych oraz częstych zabiegów pielęgnacyjnych. Potrzebują one stosunkowo długiego okresu wegetacyjnego i dużego nasłonecznienia w fazie dojrzewania, co zwiększa zawartość cukru w korzeniu.
- Historia uprawy : Buraki cukrowe uprawiane były początkowo jako warzywa ogrodowe oraz na paszę dla zwierząt. Cukier został wyprodukowany eksperymentalnie z buraków w Niemczech w
1747
przez chemika
Andreasa Marggrafa
, a pierwsza fabryka przetwarzająca buraki cukrowe była wybudowana w
Konarach
na Dolnym Śląsku w 1799. Pierwsza kampania cukrowa w marcu 1802 roku (przetworzono buraki z poprzedniego sezonu). Napoleon zainteresował się uprawą buraków cukrowych w 1804 roku, kiedy Brytyjczycy zablokowali dostawy cukru do Imperium Francuskiego z zachodnich Indii. Wybudowano wtedy we Francji czterdzieści fabryk do przetwarzania buraków cukrowych. Przemysł ten tymczasowo upadł po upadku Napoleona, jednak sytuacja poprawiła się w 1840. Wtedy produkcja cukru z buraków gwałtownie wzrosła w całej Europie, i w 1880 przerosła produkcję z trzciny cukrowej. Napływ do Europy trzcinowego cukru surowego zmniejszył się także ze względu na spadek produktywności gospodarki plantacyjnej w koloniach (przede wszystkim Ameryce Łacińskiej, gdzie opierała się ona na pracy niewolników).
- Z liści, zasobnych w wodę, białko i tłuszcze oraz melasy i wysłodków, stanowiących produkty odpadowe
przemysłu cukrowniczego
wytwarza się cenną, doskonałą zwłaszcza dla bydła
paszę
.
- Z
melasy
otrzymuje się również wiele produktów chemicznych, m.in.
glicerynę
i
kwas cytrynowy
.
- Wraz z nasionami niektórych odmian zachodnioeuropejskich, powstających na południu Europy, zawlekane są nasiona tzw.
burakochwastów
- jednorocznych mieszańców buraka cukrowego z dzikimi, jednorocznymi gatunkami buraka Beta macrocarpa i Beta maritima.
Odmiany- Japola - jest odmianą triploidalną o typie użytkowym normalnym (N), pośrednim pomiędzy cukrowym a plennym. Charakteryzuje się dobrą jakością technologiczną o niskiej zawartości azotu a - aminowego oraz potasu. Jest odporna na wydawanie pośpiechów oraz posiada podwyższoną tolerancję na chwościka buraka .
- Jabeta - diploidalna odmiana typu normalnego do normalno-plennego (N-NP). Zalecana do wczesnego zbioru. Odznacza się bardzo niską zawartością melasotworów oraz dobrą zdrowotnością liści o podwyższonej tolerancji na cerkosporę .
Galeria | | Heber - stare narzędzie do wykopywania buraków cukrowych |
Linki zewnętrzne
Inne hasła zawierające informacje o "Burak cukrowy":
Cukier buraczany
...
Trójpolówka
...
Akcja Burza we Lwowie
...
Gorzelnia
...
Burak (rumak)
...
Wyspy Owcze
...
Karelowie
...
Rybik cukrowy
...
Koń
...
Owady bezskrzydłe
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Burak cukrowy":
211. Kształtowanie się szaty roślinnej Polski (plansza 7)
...
209. Gleby Polski (plansza 8)
...
137. Wiek rozwoju (plansza 12)
...
|