Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Chałwa

Chałwa

Chałwa

Chałwa ( sanskryt halawa, hebrajski halwa, arabski halawi, turecki helva ) - wyrób cukierniczy z karmelu oraz zmiażdżonych nasion oleistych pochodzący z Indii . Popularny w wielu innych rejonach świata – na Bałkanach , w krajach śródziemnomorskich i w krajach zachodniej Azji .

Istnieje bardzo wiele odmian chałwy, różniących się rodzajem nasion (np. sezam, mak, orzechy, nasiona słonecznika), dodatkami (aromaty, bakalie) oraz konsystencją (chałwa krucha i półpłynna). Chałwa z południowej Azji zawiera kaszę mannę , odmiany śródziemnomorskie wytwarzane są głównie z nasion sezamu .

Linki zewnętrzne


Inne hasła zawierające informacje o "Chałwa":

Kuchnia turecka ...

Cukiernictwo ...

Deser ...

Chałwa ChałwaChałwa ( sanskryt halawa, hebrajski halwa, arabski halawi, turecki helva ) - wyrób ...

Kategoria:Kuchnia turecka ...

Kategoria:Kuchnia egipska ...

Sezam indyjski ...

Brzeg (miasto) ...

Kuchnia indyjska najbardziej znanych potraw tej kuchni należą – kaczka po bombajsku i bombajska Chałwa. Bombaj, jak każdy wielki port morski, ma charakter kosmopolityczny, czego odzwierciedleniem ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Chałwa":

Hasło nie występuje w innych lekcjach!





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie