|
Cukier spożywczy
Cukier spożywczyKryształki cukru spożywczego (buraczanego) w powiększeniu Cukier spożywczy – na ogół pod tą nazwą występuje
sacharoza
produkowana z
trzciny cukrowej
(
cukier trzcinowy
), bądź z
buraków cukrowych
(
cukier buraczany
). Z chemicznego punktu widzenia cukry to inna nazwa
węglowodanów
, a więc również
skrobi
i
celulozy
. Przemysł spożywczy oferuje jednak znacznie więcej rodzajów cukrów: -
glukoza
(cukier gronowy),
-
laktoza
zwana cukrem mlekowym, stosowana jako surowiec, bezpośrednio nie spożywana,
-
galaktoza
jest izomerem glukozy, monosacharydem (czyli cukrem prostym),
-
fruktoza
zwana cukrem owocowym (ale otrzymywana ze zbóż),
-
maltoza
(też półprodukt).
W przypadkach, kiedy spożywanie cukru nie jest wskazane (np. w
cukrzycy
), stosuje się zamienniki cukru, czyli
sztuczne środki słodzące
(popularnie nazywane słodzikami). Produkcja cukruProdukcja światowa cukru w
2000
roku wynosiła w tonach 133 milionów, z czego około 38 milionów ton pochodzi z buraków cukrowych, a około 95 milionów ton z trzciny cukrowej. Najwięksi producenci pokrywają 72% światowej produkcji i są to:[] Zobacz też
Inne hasła zawierające informacje o "Cukier spożywczy":
Trzcina cukrowa
...
Fruktoza
...
Jarząb pospolity
...
Sława (miasto)
...
Ryboza
...
Deoksyryboza
...
Lista Przebojów Programu Trzeciego
...
Szkocja
...
Alkohole
...
Chemia
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Cukier spożywczy":
210. Gospodarka Polski. Przemysł i budownictwo (plansza 10)
...
Budowa i funkcja DNA (poprawiona) (plansza 4)
...
127. Charakterystyka państw intensywnie rozwijających się na podstawie Chin, Indii, Arabii Saudyjskiej i Brazylii (plansza 26)
...
|
|
|
|