Czarne ziemie (feoziemy wg systematyki
FAO
/
UNESCO
) - rząd gleb w obrębie którego wydziela się jeden typ czarne ziemie. Czarne ziemie powstają na utworach mineralnych zasobnych w
materię organiczną
, oraz
węglan wapnia
, lub będących pod wpływem
wód gruntowych
zasobnych w
kationy
wapnia. Występują na obszarach płaskich obniżeń, obszarach pojeziernych, starych
aluwiach
, obrzeżeniach
torfowisk
i
deluwiach
. Ich powstanie jest generalnie uwarunkowane długotrwałym oddziaływaniem wysokiego zwierciadła wód gruntowych, ale kształtują się również na bardzo ciężkich
glinach
i
iłach
w warunkach utrudnionego przesiąkania wód opadowych. W Polsce takiego pochodzenia są czarne ziemie kętrzyńskie i gniewskie. Ich rozwój związany jest z obecnością roślinności łąkowo-zaroślowej lub darniowo-leśnej.
Profil glebowy tworzą przeważnie
poziomy
A-C, lub A-AC-C. Poziom A - próchniczny (często przekraczający 40 cm) zawierający od 2 do 6%
próchnicy
głównie mollic o barwie czarnej lub ciemnoszarej jest dobrze wykształcony. Stanowi on ważną cechę rozpoznawczą czarnych ziem.
Odczyn
w całym profilu jest obojętny lub zasadowy.
Wartość użytkowa czarnych ziem jest różna w zależności od miąższości poziomu próchniczego, fizycznych i chemicznych właściwości skał itd. Generalnie uznaje się je za gleby żyzne i bardzo żyzne. Pod względem
bonitacyjnym
zaliczane są do II i III klasy.
Bardzo urodzajne są czarne ziemie wykształcone z glin marglistych.
Do typu czarne ziemie zalicza się 6 podtypów:
- czarne ziemie glejowe
- czarne ziemie właściwe
- czarne ziemie zbrunatniałe
- czarne ziemie wyługowane
- czarne ziemie zdegradowane (szare)
- czarne ziemie murszaste
Występują na różnych obszarach, największe w
Afryce
środkowej,
Indiach
i
Urugwaju
. W
Polsce
występują w kilku płatach:
- kujawskim
- kętrzyńskim
- pyrzyckim
- ciechanowskim
- błońsko-sochaczewskim
- wrocławskim
Zobacz też
Źródła
- Saturnin Zawadzki(red): Gleboznawstwo. PWRiL, 1999. .