Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

fermentacja alkoholowa

fermentacja alkoholowa - fermentacja etanolowa, enzymatyczny proces beztlenowego rozkładu sacharydów (w zasadzie heksoz) na alkohol etylowy i dwutlenek węgla, dostarczający różnym drobnoustrojom i roślinom energii magazynowanej w postaci kwasu adenozynotrifosforowego (ATP). Przebiega wg ogólnej reakcji: C6H12O6 + 2ADP + 2Pn + 2H+ → 2C2H5OH + 2CO2 + 2ATP + 2H2O (Pn — fosforan nieorg.). W pierwszej fazie fermentacji alkoholowej skrobia i różne heksozy kosztem 1 lub 2 cząsteczek ATP są przekształcane w fruktozo-1,6-bisfosforan. W drugiej fazie z tego związku, wg ogólnej reakcji: C6H10O6 · 2(PO32-) + 2NAD+ + 4ADP + 2Pn → 2CH3COCOOH + 2NADH + 2H+ + 4ATP + 2H2O, powstaje kwas pirogronowy. W trzeciej fazie z tego kwasu przez odszczepienie CO2 tworzy się aldehyd octowy, który ulega redukcji (z udziałem NADH) do alkoholu etylowego. W komórkach zwierząt kwas pirogronowy jest redukowany do kwasu mlekowego (glikoliza). W obecności tlenu trzecia faza ulega zahamowaniu, a cały proces zwolnieniu (efekt Pasteura), gdyż kwas pirogronowy powstający w drugiej fazie jest spalany w cyklu Krebsa, znacznie wydajniejszym energetycznie. Fermentacja alkoholowa przeprowadzana przez drożdże jest wykorzystywana np. do produkcji napojów alkoholowych, przy wypieku ciasta.


Inne hasła zawierające informacje o "fermentacja alkoholowa":

Nadciśnienie tętnicze ...

Oddychanie komórkowe mlekowego[57][58].Drugą fermentacją przeprowadzaną głównie przez drożdże , a także bakterie Sarcina ventriculi, jest fermentacja alkoholowa . Jej przebieg jest analogiczny do opisanej wyżej fermentacji zachodzącej w ...

Fruktoza ...

Fosforylacja oksydacyjna ...

Substancja psychoaktywna ...

Jöns Jacob Berzelius ...

Fermentacja tlenowych. Przykładem jest fermentacja octowa przebiegająca z dostępem tlenu.Do najważniejszych rodzajów fermentacji należą: fermentacja alkoholowa fermentacja cytrynowa fermentacja masłowa fermentacja mlekowa fermentacja mannitowa (zwana też "śluzową" lub "gumową") fermentacja metanowa fermentacja ...

Gorzelnia ...

Chleb ...

Wino ...


Inne lekcje zawierające informacje o "fermentacja alkoholowa":

Higiena żywienia i żywności (plansza 6) ...

Przegląd i znaczenie bakterii (plansza 9) ...

44. Wybrane choroby cywilizacyjne i epidemie (plansza 8) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie