Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

Karnityna

Karnityna

Karnityna
L-(-)-karnityna
L-(-)-karnityna
Ogólne informacje
Wzór sumarycznyC7H15NO3
SMILES
Masa molowa 161,199 g / mol
Wyglądbezbarwny, krystaliczny proszek
Identyfikacja
Numer CAS 541-15-1
PubChem 10917[1]
DrugBank APRD01070[2]
Niebezpieczeństwa
Zagrożenia
Drażniący
Drażniący
(Xi)
Zwroty ryzyka R36/37/38
Zwroty bezpieczeństwa S26, S36
Numer RTECS BP2980000
Podobne związki
Podobne związki cholina
Jeżeli nie podano inaczej, dane dotyczą
warunków standardowych (25 °C, 1000 hPa)
Klasyfikacja
ATC A 16 AA 01
Farmakokinetyka
Biodostępność <10%
Wiązanie z białkami
osocza i tkanek
0%
Metabolizm znikomy
Wydalanie z moczem (> 95%)
Uwagi terapeutyczne
Drogi podawaniadoustnie i dożylnie

Karnityna, L-karnitynaorganiczny związek chemiczny , który jest syntetyzowany w wątrobie, nerkach i mózgu z aminokwasów lizyny i metioniny i pełni rolę w transporcie kwasów tłuszczowych z cytozolu do mitochondriów .

Naturalna karnityna jest L stereoizomerem i tylko L-karnityna wywiera działanie biologiczne, dlatego w tej postaci powinna być obecna w codziennej diecie lub podawana jako suplement.

Nazwa karnityny pochodzi stąd, że po raz pierwszy wyizolowano ją z mięśni (nazwa od łac. caro, carnis – mięso) w 1905 roku. Początkowo nazywano ją witaminą BT, ponieważ jej brak w pożywieniu prowadził do gromadzenia tłuszczu u larw Tenebrio molitor. Ponieważ karnityna u człowieka pochodzi z dwóch źródeł: jest syntetyzowana i dostarczana z pożywieniem , bywa nazywana substancją witaminopodobną. Głównym źródłem karnityny w żywności są mięso i przetwory mleczne . Najbogatsze w karnitynę są baranina , wołowina , wieprzowina i ryby . Mniej L-karnityny zawiera mięso z drobiu . Pokarmy pochodzenia roślinnego ( warzywa , owoce ) zawierają tylko śladowe ilości karnityny.

Dzienne zapotrzebowanie zdrowej, dorosłej osoby na karnitynę wynosi średnio 15 mg. Synteza wynosi 11–34 mg karnityny dziennie, a z dietą dostarczane jest codziennie średnio 20–200 mg. U wegetarian ilość karnityny w pożywieniu jest dużo mniejsza i wynosi ok. 1 mg/dzień.

Karnityna nie podlega metabolizmowi . W nerkach ulega filtracji w kłębuszkach nerkowych , a następnie prawie w całości wchłaniana zwrotnie w kanalikach nerkowych. U osób zdrowych na ogół nie stwierdza się niedoboru karnityny, gdyż biosynteza i codzienna dieta zaspokaja potrzeby organizmu. Jednakże niedobory karnityny mogą pojawiać się u osób niedożywionych , przy nieprawidłowej, ubogiej diecie, u wegetarian, a także w schorzeniach nerek czy wątroby .

Spis treści

Funkcje karnityny

L-karnityna spełnia funkcje transportowe wobec kwasów tłuszczowych o długich łańcuchach , które przekazywane są do mitochondriów , gdzie ulegają przemianom, w wyniku których powstaje energia niezbędna do prawidłowego funkcjonowania komórek organizmu .

L-karnityna również bierze udział w usuwaniu z mitochondriów średnio- i krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, mających w nadmiarze działanie toksyczne. Zdolność L-karnityny do przyłączania grup acylowych pozwala na wypełnianie roli w procesach detoksykacyjnych.

Inne funkcje L-karnityny to:

Skutki niedoboru karnityny

Zastosowanie lecznicze karnityny

Suplementacja

Nie ma ustalonych dawek L-karnityny, zwykle zaleca się 100 mg – 2 g na dobę. Przy ciężkich treningach optymalna dawka powinna wynosić 1g.

Suplementację zaleca się u:

  • wegetarian
  • stosujących forsowny trening
  • pracujących ciężko fizycznie.

Działania niepożądane

Chociaż stosowanie L-karnityny może w niektórych przypadkach spowodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego ( nudności , bóle brzucha, biegunka ), to na podstawie badań klinicznych można stwierdzić, że karnityna jest substancją dobrze tolerowaną i bezpieczną. Nie jest mutagenna , karcynogenna i teratogenna . Nie stwierdzono negatywnego wpływu dużych dawek karnityny na rozwijający się płód u zwierząt i brak dowodów na jej szkodliwe działanie na rozwój płodu u ludzi.

Brak dotąd ostatecznej oceny toksyczności L-karnityny w długoterminowym stosowaniu.

L-karnityna w handlu

Mimo, że L-karnityna jest sprzedawana jako spalacz tłuszczu, nie ma naukowych dowodów na to, że faktycznie jest nim[3].

Przypisy

Przeczytaj !


Inne hasła zawierające informacje o "Karnityna":

Oddychanie komórkowe ...

Beta-oksydacja ...

Karnityna KarnitynaL-(-)-KarnitynaL-(-)-KarnitynaOgólne informacjeWzór sumarycznyC7H15NO3 SMILES C[N+](C)(C)CC(CC(=O)[O-])O Masa molowa 161,199 g / mol Wyglądbezbarwny, krystaliczny proszekIdentyfikacja Numer CAS 541-15-1 PubChem 10917 DrugBank APRD01070Właściwości Rozpuszczalność w wodzie 2500 g/l Temperatura topnienia 200 ...

Witaminy ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Karnityna":

Hasło nie występuje w innych lekcjach!





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie