Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

Espresso

Espresso

Ekspres do kawy i zastawa

Espresso – nazwa sposobu przygotowywania kawy w specjalnym ekspresie , przez przepuszczenie ok. 25-30 ml gorącej (ok. 90 °C) wody pod ciśnieniem 9 -15 barów przez bardzo drobno zmielone i ubite ziarna kawowca [1]. Również nazwa uzyskanego w ten sposób napoju.

Espresso parzy się zazwyczaj z mieszanek kilku, czasem kilkunastu gatunków różnych kaw, także z kilku- lub kilkudziesięcioprocentową domieszką robusty . Powstała w ten sposób mocna kawa posiada (po prawidłowym przygotowaniu) gęstą, orzechowobrązową piankę zwaną z wł. crema. Piance tej espresso zawdzięcza dużą część swego aromatu. Dzięki krótkiemu czasowi ekstrakcji, wynoszącemu około 25 s, zawartość kofeiny w ekstrakcie jest niewielka w porównaniu z kawą z ekspresu przelewowego . Oprócz samodzielnego napoju, stanowi ona bazę dla bardzo wielu innych napojów kawowych - m.in. latte macchiato , caffè macchiato czy cappuccino .

Ekstrakcja espresso, z widoczną orzechowobrązową pianką zwaną crema.

Espresso serwowane w małej, ogrzanej przed podaniem filiżance o pojemności ok. 70 ml, wypełnia ją do połowy. Można je pić zarówno z cukrem, jak i bez. Można także dodawać, według uznania: kakao , czekoladę (wiórki), wanilię , cynamon itp. Espresso z dodatkiem spienionego mleka to cappuccino . Często do espresso podaje się kieliszek wody, która służy do przepłukiwania kubków smakowych przed skosztowaniem espresso. Takie postępowanie zapewnia głębszy smak kawy.

Espresso wywodzi się z Włoch , gdzie w 1901 Luigi Bezzera stworzył pierwszy ekspres do espresso. Był on jednak konstrukcją opartą na przepływie pary i wody, co prowadziło do smakowych zmian ekstraktu. W 1903 Bezzera sprzedał swój patent Pavoniemu, który ulepszył maszynę i nadał jej światowy rozgłos. Nadal jednak, mimo drobnych zmian technicznych, problemem pozostawała kwestia pary która zmieniała smak kawy. Rozwiązał to w 1947 Giovani Achille Gaggia, który parę zastąpił innym systemem podgrzewania. Firmy Pavoniego i Gaggii istnieją do dzisiaj i należą do liderów w dziedzinie produkcji ekspresów ciśnieniowych dla domu i gastronomii.

Nazwa wywaru pochodzi z Włoch, i wbrew powszechnym opiniom nie ma związku z szybkością przygotowania, lecz pochodzi od włoskiego przymiotnika espressivo – wyrazisty, wyraźny.

Espresso jest bardzo popularne we Włoszech , Hiszpanii , Argentynie , także w krajach południowej Europy . Tam też często (ku zaskoczeniu zagranicznych turystów) otrzymuje się ją po zamówieniu w kawiarni/restauracji po prostu kawy. Espresso staje się popularne również w pozostałych krajach Europy oraz w Ameryce .

Przypisy

Zobacz też

Linki zewnętrzne


Inne hasła zawierające informacje o "Espresso":

Umberto Eco do własnej interpretacji. Jest także autorem felietonów, pierwotnie publikowanych w mediolańskim tygodniku "L'Espresso", a następnie wydanych w zbiorach Zapiski na pudełku od zapałek.Eco został ...

Bar (lokal gastronomiczny) ...

Kawa kawy gatunku Robusta330filiżanka kawy Arabica175-185filiżanka etiopskiej kawy mokka160filiżanka kawy rozpuszczalnej95szklanka czarnej kawy80-120filiżanka Espresso60filiżanka kawy mrożonej50-70szklanka herbaty45-65puszka coca-coli45Większość naukowców zaleca spożywanie do 500 mg kofeiny ...

Kofeina tabletka65—Czekolada gorzka1 listek (43 g)31—Czekolada mleczna1 listek (43 g)10—Kawa parzona207 ml80–135386–652Kawa bezkofeinowa207 ml5–1524–72Espresso44–60 ml1001691–2254Kawa Starbucks 355 ml240650–700Herbata czarna177 ml50282Herbata zielona177 ml30169 Coca-Cola Classic355 ml3496 Mountain Dew 355 ml54,5154Jolt ...

Tiramisu ...

Espresso Ekspres do kawy i zastawaEspresso – nazwa sposobu przygotowywania kawy w specjalnym ekspresie , przez przepuszczenie ok. ...

Cappuccino w śmietance, ma orzechowy kolor. Klasyczne włoskie cappuccino składa się z 25cm3 Espresso, do którego wlewa się odpowiednio spienione mleko. Mleko spienia się przy ...

Rino Fisichella ...

Prachanda News. Prachanda speech on democracy given at Hindustan Times Leadership Summit , 18 listopada 2006. L'Espresso-Interview with Prachanda: Our revolution won , listopad 2006. L'Espresso-Interview with Prachanda as Video , ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Espresso":

W restauracji oraz w kawiarni (plansza 21) - nazwy napojów café crème (kawa ze śmietanką) café au lait (kawa z mlekiem) café Espresso (czarna kawa) nescafé (kawa neska) irish café (kawa z whisky) café liégeois (kawa ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie