|
Fruktoza
FruktozaFruktoza, czyli cukier owocowy (z
łac.
fructus –
owoc
) –
monosacharyd
występujący w owocach i
miodzie
. Wchodzi w skład dwucukru
sacharozy
(
glukoza
+ fruktoza). Fruktoza w temperaturze pokojowej jest białą substancją krystaliczną.
Temperatura topnienia
: około 100
°C
. Fruktoza posiada słodki
smak
(nieco słodszy od sacharozy) i dobrze rozpuszcza się w
wodzie
. W wyniku
fermentacji
ulega przemianie do
etanolu
. Fruktoza jest znacznie wolniej przyswajana przez
organizm
, niż sacharoza i glukoza. Znaczne ilości fruktozy mogą powodować biegunkę i
bóle
żołądkowo
-
jelitowe
. Powoduje też wyraźne podniesienie
cholesterolu
. W
spermie
fruktoza spełnia rolę
materiału
energetycznego
plemników
. Dawna nazwa fruktozy to lewuloza. Zastosowanie fruktozy: - jako substytut cukru dla
diabetyków
- wspomagająco w chorobach serca, profilaktycznie – ma działanie przeciwnowotworowe
- jako substrat w przemyśle farmaceutycznym
- w przemyśle spożywczym.
Metabolizm fruktozyMetabolizm fruktozy przebiega inaczej w mięśniach i
tkance tłuszczowej
, a inaczej w
wątrobie
[1]. Zaburzenia metabolizmu fruktozyPrzypisy- ↑ Metabolizm węglowodanów. W: B.D.Hames, N.M.Hooper: Krótkie wykłady. Biochemia. Warszawa:
Wydawnictwo Naukowe PWN
, 2004.
Inne hasła zawierające informacje o "Fruktoza":
Oddychanie komórkowe
...
Fruktoza
FruktozaOgólne informacjeInne nazwycukier owocowy, lewulozaWzór sumarycznyC6H12O6
SMILES
C(O)C1(C(O)C(O)C(O)(O1)CO)
Masa molowa
180,16
g
/
mol
Wygląddrobnokrystaliczne ciało stałeIdentyfikacja
Numer CAS
57-48-7
Właściwości
Gęstość
i ...
Cukier spożywczy
...
Glikoliza
...
Heksozy
...
Inwertaza
...
Aldolazy
...
Cukry proste
...
Fruktozo-6-fosforan
...
Miód
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Fruktoza":
Trawienie i wchłanianie substancji odżywczych (plansza 12)
zostają rozłożone przez odpowiednie enzymy jelita cienkiego (4) na cukry proste (glukoza, Fruktoza, galaktoza) – (5).
I tak enzym maltaza rozszczepia maltozę na dwie cząsteczki ...
Węglowodany (cukry) - część 2 (plansza 4)
i są względem siebie
izomerami konstytucyjnymi.
Wzór sumaryczny ma postać: C6H12O6.
Glukoza jest aldoheksozą. Fruktoza, natomiast ketoheksozą.
D-glukoza
D-Fruktoza
...
Węglowodany (cukry) - część 2 (plansza 5)
używa się wzory Fishera:
wzór
stereochemicznywzór Fisherawzór
stereochemicznywzór Fishera
D-glukoza D-Fruktoza
...
|
|
|
|