Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

Gluten

Gluten

Gluten - mieszanina białek roślinnych: gluteniny i gliadyny. Występuje w ziarnach zbóż : pszenicy , żyta , jęczmienia i owsa .

Niektórzy autorzy twierdzą, że gluten jako taki w ziarnie nie występuje, a tworzy się dopiero po dodaniu do mąki wody i zamiesieniu ciasta[]. W wytworzonym cieście tworzy się "siatka" glutenowa, która powoduje zatrzymywanie dwutlenku węgla , powstającego w cieście w czasie jego fermentacji w procesie produkcji pieczywa . Zjawisko to powoduje wzrost objętości kęsa ciasta podczas fermentacji i wpływa na porowatość pieczywa i stopień jego wyrośnięcia.

Gluten w "czystej" postaci można wydzielić z mąki w wyniku jego wymycia z otrzymanego ciasta. W tej formie wygląda podobnie do gumy do żucia. Na tej operacji opiera się metoda laboratoryjna określania ilości glutenu w mące. Wymyty gluten powinien być osuszony z nadmiaru wody, a następnie zważony. Na tej podstawie można określić jego procentową zawartość w mące pszennej.

Spis treści

Nietolerancja glutenu

Nietolerancja glutenu występująca u 1% populacji, jest chorobą związaną z wytwarzaniem przeciwciał skierowanych przeciwko glutenowi i powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych . Jest to choroba typu autoimmunologicznego . Osoby z nietolerancją na gluten powinny przestrzegać ścisłej diety bezglutenowej przez całe życie.

Gluten w żywności

Niektóre produkty spożywcze w diecie bezglutenowej można podzielić na:

Gluten mogą (nie muszą) zawierać takie produkty jak:

Wykrywanie

Najprostszą z metod pozwalającą stwierdzić, czy dany produkt zawiera skrobię (np. wędlina lub ser), jest test z płynem Lugola lub ze związkami jodu (np. jodyną). Należy kroplę rozcieńczonego płynu Lugola lub jodyny nanieść na nieznany produkt. W obecności skrobi odczynniki zmienią kolor z pomarańczowego na granatowoczarny. Test ten nie potwierdza obecności glutenu w produkcie, a jedynie skrobi tam, gdzie nie powinno jej być (np. w wędlinie). Jednak obecność skrobi pozwala z dużym prawdopodobieństwem założyć, że produkt zawiera również gluten.

Sam gluten barwi się na niebiesko pod wpływem nalewki gwajakowej .

Otrzymywanie glutenu z mąki

Mąkę (pszenną) należy zmieszać z niewielką ilością wody na gęstą pastę i ugniatać w wodzie jak ciasto, aż do wymycia skrobi. Pozostała sprężysta, gumowata masa o szarej barwie jest niemal czystym glutenem[1]. Dokładną procedurę uzyskiwania glutenu zawiera m.in. Polska Norma PN-77/A-74041 na oznaczanie ilości i jakości glutenu w mące pszennej, wg której z mąki i wody (udział 50%) zagniata się kulkę ciasta, a następnie poddaje się ją wymywaniu pod bieżącym strumieniem wody aż do uzyskania negatywnego wyniku w próbie z płynem Lugola (brak fioletowego zabarwienia oznacza całkowite wymycie skrobi).

Podobne zjawisko zachodzi podczas żucia dojrzałych ziaren zbóż. Po pewnym czasie żuta masa przypomina gumy do żucia i zawiera głównie gluten.

Duża zawartość substancji śluzowych w mące żytniej uniemożliwia uzyskanie z niej glutenu poprzez zwykłe wymywanie wodą.

Przypisy

  1. Gray S. F. 1821: A supplement to the pharmacopoeia being a treatise of pharmacology in general. Thomas & George Underwood, London.

Przeczytaj !


Inne hasła zawierające informacje o "Gluten":

Łuszczyca Inne sposoby leczeniaw niektórych publikacjach sugeruje się korzyść wynikającą ze stosowania diety bezGlutenowej [5][6][7]unikanie urazów skóryogólna higiena skórySpożywanie oleju rybiego może mieć umiarkowany wpływ na ...

Dieta bezglutenowa ...

Gluten Gluten - mieszanina białek roślinnych: Gluteniny i gliadyny. Występuje w ziarnach zbóż : ...

Kasza manna ...

Miłka abisyńska ...

Pszenica ...

Pszenica orkisz ...

Bielmo (botanika) ...

Szarłat wyniosły ...

Zespół Aspergera ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Gluten":

Higiena żywienia i żywności (plansza 15) dieta niskosodowa, zalecana w nadciśnieniu tętniczym cukru – dieta niskocukrowa tłuszczu – dieta ubogotłuszczowa, niskocholesterolowa Glutenu – dieta bezGlutenowa, stosowana w w Glutenozależnej chorobie trzewnej i chorobie ...

Na wsi (plansza 21) kruchego chleba (płaskiego i suchego) oraz alkoholu. Flour made of rye has lower Gluten content than wheat flour. Mąka żytnia ma mniejszą zawartość Glutenu ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie