Globuliny
GlobulinyGlobuliny - frakcja
białek
osocza
krwi
. Globuliny są odpowiedzialne za mechanizmy odpornościowe oraz wiążą
tłuszcze
i
glukozę
. Są białkami dobrze rozpuszczalnymi w rozcieńczonych roztworach soli, nie rozpuszczają się w czystej
wodzie
. Ulegają wytrąceniu już przy 50% wysycenia roztworu
siarczanem amonu
. Skład
aminokwasowy
globulin obejmuje zazwyczaj od 18 do 20 podstawowych aminokwasów. Globuliny są rozpowszechnione w komórkach i tkankach wszystkich organizmów. Stanowią one istotny składnik cytoplazmy wszystkich komórek. U roślin znaczne ilości globulin nagromadzają się w nasionach, u zwierząt występują one szczególnie obficie w płynach ustrojowych, takich jak
osocze krwi
czy
mleko
, oraz tkance mięśniowej. Na podstawie rozkładu
elektroforetycznego
dzielimy je na: - α1-globuliny (alfa1) na przykład:
- α2-globuliny (alfa2) na przykład:
- β-globuliny (beta), m.in. odpowiedzialne za transport kwasów tłuszczowych i
hormonów sterydowych
,
- β2-mikroglobulina
- hemopeksyna
-
transferryna
- czynniki krzepnięcia krwi
- izoaglutyniny (reagują swoiście z substancjami grupowymi zawartymi w erytrocytach)
- enzymy (np. proteazy, fosfataza, esteraza cholinowa)
-
angiotensyna
-
bradykinina
- γ-globuliny (gamma), zawierają głównie
immunoglobuliny
(przeciwciała), ale także np.
CRP
i
lizozym
Immunoglobuliny wchodzące w skład γ-globulin (gamma) dzielą się na pięć klas: -
IgG
- najważniejsze w walce z infekcją; warunkują odporność
-
IgA
- obecne we wszystkich wydzielinach; chronią śluzówki
-
IgD
- podstawowe receptory powierzchni limfocytów B
-
IgM
- jako pierwsze pojawiają się w czasie choroby
-
IgE
- ich ilość rośnie w odpowiedzi na
alergen
, a także w zakażeniach pasożytniczych
Inne hasła zawierające informacje o "Globuliny":
Globuliny
Globuliny - frakcja
białek
osocza
krwi
.Globuliny są odpowiedzialne za mechanizmy odpornościowe oraz ...
Krew
...
Inhibitory konwertazy angiotensyny
...
Osocze krwi
...
Ślina
...
Metabolizm
...
Białka
...
Mleko
Z warunków środowiskowych najważniejsze jest żywienie oraz zdrowotność.Synteza białek mleka, tj.
kazeiny
,
β-laktoGlobuliny
i α-lakto-
albuminy
odbywa się w komórkach wydzielniczych gruczołu mlecznego. Odcinki wydzielnicze ...
osocze
jest żółtawo opalizującym przezroczystym płynem. który zawiera około 90% wody, białka (albuminy, Globuliny, fibrynogen), aminokwasy, glukozę, lipidy, związki azotowe (mocznik, kwas moczowy, kreatynina), substancje ...
osocze krwi
o lekko żółtawym zabarwieniu. Składa się z wody (92%), białka – albuminy, Globuliny, fibrynogen (7%) oraz inne związki organiczne jak glukoza, aminokwasy i inne ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Globuliny":
Krew (plansza 5)
...
Krew (plansza 6)
...
102. Nieorganiczne i organiczne składniki komórki cz.2 (plansza 22)
e height=380 width=770 >
Globuliny
...
|