|
Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną. Kuskus
KuskusKuskus (
arab.
kaskasa – tłuc, rozbijać) – tradycyjny produkt spożywczy łączący cechy
makaronu
i
kaszy
, a także nazwa przyrządzanej z niego potrawy. Wywodzi się z krajów
Maghrebu
(północno-zachodnia Afryka) i ma postać okrągłych ziaren o średnicy rzędu 1 mm otrzymywanych z
pszenicy twardej
. Tradycyjnie był materiałem odpadowym przy mieleniu pszenicy w prymitywnych, kamiennych
żarnach
. Gruba pozostałość z mielenia pszenicy była odsiewana z mąki, namaczana w wodzie, oprószana właściwą mąką i sprzedawana jako kuskus. Współcześnie kuskus częściej produkuje się z mąki pszennej, wody i dodatków. Otrzymany granulat jest przesiewany przez sita o odpowiedniej średnicy. Jednak w handlu wciąż można spotkać kuskus produkowany z rozdrobnionych ziaren pszenicy, choć najczęściej przy udziale nowoczesnych technologii. Kuskus gotuje się na parze, ponad gotującym się mięsem i warzywami, lub zalewa wrzątkiem i odstawia na kilka minut, aby nasiąknął wodą. Dobrze przygotowany kuskus powinien być sypki. Podaje się go z różnymi dodatkami, przede wszystkim z
baraniną
. Do kuskusu można podać także drób oraz rybę lub przesmażyć razem z warzywami, np. z
dynią
, bądź zalać przyprawionym bulionem. Zobacz też
Inne hasła zawierające informacje o "Kuskus":
Zboża
...
Kategoria:Makarony
...
Kasza
...
Pałankowate
Phalanger matabiru • Phalanger matanim • Phalanger mimicus • Phalanger orientalis – Kuskus szary • Phalanger ornatus • Phalanger rothschildi • Phalanger sericeus • ...
Bulgur
...
Kuskus
Kuskusziarna KuskusuKuskus (
arab.
kaskasa – tłuc, rozbijać) – tradycyjny produkt spożywczy łączący ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Kuskus":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|
|
|
|