Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Hydrofilowość

Hydrofilowość

Hydrofilowość (wodolubność) to skłonność cząsteczek chemicznych do łączenia się z wodą .

Hydrofilowe są zwykle cząsteczki, które posiadają duży moment dipolowy jako całość (są polarne ), lub też posiadają grupy funkcyjne o dużym momencie dipolowym.

Istnieją cząsteczki, które są jednocześnie hydrofilowe i hydrofobowe , gdyż na jednym końcu posiadają grupy polarne, a na drugim niepolarne. Zjawisko takie nazywa się amfifilowością .

Hydrofilowości nie należy mylić z higroskopijnością . Związki higroskopijne muszą być z definicji również hydrofilowe, ale posiadają oprócz tego zdolność wchłaniania dużych ilości wilgoci . Związki, które są tylko hydrofilowe chętnie mieszają się z wodą, ale nie muszą mieć tendencji do jej wchłaniania.

Zobacz też


Inne hasła zawierające informacje o "Hydrofilowość":

Hydrofobowość ...

Samoorganizacja molekularna ...

Hydrofilowość Hydrofilowość (wodolubność) to skłonność cząsteczek chemicznych do łączenia się z wodą .Hydrofilowe są ...

Kwasy tłuszczowe ...

Szron ...

Rozpuszczalnik ...

Amfifilowość ...

Rozpuszczalność ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Hydrofilowość":

102. Nieorganiczne i organiczne składniki komórki cz.3 (plansza 17) ...

102. Nieorganiczne i organiczne składniki komórki cz.3 (plansza 18) ...

102. Nieorganiczne i organiczne składniki komórki cz.3 (plansza 3) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie