Inulina
InulinaInulina (łac. inulinum) –
polisacharyd
[1] zbudowany z około 30–35 cząsteczek monocukrów połączonych wiązaniami β-2,1-
glikozydowymi
w nierozgałęziony łańcuch. Łańcuch ten, zbudowany z reszt β-D-
fruktofuranozy
, zawiera jedną terminalnie umieszczoną cząsteczkę
D-glukozy
(na końcu redukującym) oraz drugą, w środku łańcucha, połączoną wiązaniem 1,3-glikozydowym[2]. Masa cząsteczkowa inuliny to ok. 5000
Da
. Należy do
fruktanów
, jest
prebiotykiem
. Właściwości fizyczne i chemiczneJest białym proszkiem bez smaku, przypomina
skrobię
(inulinę nazywano "skrobią georginiową") Inulina jest rozpuszczalna w ciepłej wodzie, nie rozpuszcza się w
etanolu
[3]. Nie daje zabarwienia z
jodem
, wypada z roztworu w niskich temperaturach (0 °C), ta właściwość ułatwia jej otrzymywanie. Roztwory wodne inuliny skręcają płaszczyznę światła spolaryzowanego w lewo. Inulina w przeciwieństwie do skrobi ma wyraźnie zaznaczoną siłę redukcyjną, pod działaniem kwasów lub enzymu - inulinazy zostaje rozłożona całkowicie do
fruktozy
[4]. Występowanie i rola biologicznaJest
materiałem zapasowym
gromadzonym w
wakuolach
[5]. Rośliny wytwarzające inulinę to: W mniejszych ilościach w wielu roślinach
jednoliściennych
, np. u niektórych traw - w
rozłogach
perzu
. W roślinach inulina magazynowana przede wszystkim
bulwach
,
kłączach
i dolnych częściach
łodyg
oraz w mniejszych ilościach w
liściach
. Średnia zawartość inuliny w surowcach roślinnych: - korzenie Silphium trifoliatum - 38%
- korzenie mniszka lekarskiego - 34%
- korzenie cykorii - 44%
- korzenie omanu - 34%
- kłącza słonecznika bulwiastego - 52%[6]
Nie jest trawiona przez
enzymy
endogenne. Jej rozkładu dokonują bakterie w
okrężnicy
. Spożywanie dużych ilości inuliny powoduje powstawanie dużej ilości
gazów jelitowych
. Zastosowanie- surowiec do otrzymywania
syropu wysokofruktozowego
- substytutu cukru w pieczywie, słodyczach, dżemach, produktach mlecznych, deserach mrożonych, napojach gazowanych i niegazowanych, marynatach, dodatkach do potraw, owocach puszkowych, nadzieniach do ciast, sosach sałatkowych, ketchupie[6]
- w diagnostyce chorób
nerek
(określanie szybkości
filtracji
w kłębuszkach nerkowych)
- w lecznictwie/
dietetyce
(preparaty wspomagające
odchudzanie
)
- dodatek do żywności w jogurtach, serkach, deserach mlecznych, piankach, lodach, margarynach, czekoladach
- w technologii żywności stosowana jako środek zastępujący tłuszcz w produktach cukierniczych (produkcja lukrów, beztłuszczowych dekoracji na produktach)
- prebiotyk - stymuluje wzrost korzystnej mikroflory przewodu pokarmowego (Bifidobacterium), powoduje obniżenie poziomu cholesterolu i lipidów w surowicy krwi, usprawnia pracę przewodu pokarmowego zapobiegając zaparciom, redukuje toksyczne metabolity, poprawia wchłanianie Ca z układu pokarmowego
- działanie przeciwnowotworowe
- dodatek do środków utrzymania czystości[6]
Pochodzenie nazwyOd łac. Inula -
oman
, rodzaj roślin, u których stwierdzono ją po raz pierwszy. Termin "inulina" wprowadził po raz pierwszy Thomson w 1811 roku. Przypisy- ↑ Harper's illustrated biochemistry. New York: Lange Medical Books/McGraw-Hill, 2003, s. 109. .
- ↑ Davies D. D., Giovanelli J., ap Rees T., 1969, Biochemia roślin, Warszawa, PWRiL, 145
- ↑ Broda B. Zarys botaniki farmaceutycznej. PZWL, Warszawa, 1986
- ↑ Nowotny F., Samotus B., 1965, Biochemia ogólna, Warszawa, PWRiL, 93-94
- ↑ Kopcewicz J., Lewak S., 2002, Fizjologia roślin, Warszawa, Wydawnictwo Naukowe PWN, 42
- ↑ 6,0 6,1 6,2 6,3 Kowalski R., Wierciński J., 2004, Annales UMCS, Sec. E. 59, 1, 189-195
- ↑ Guiraud J. P., Galzy P., 1989. Inulin conversion by yeast. In "Yeast. Biotechnology and Biocatalysis" (H. Veachtert, R. De Mot red.). New York, Marcel Dekker Inc. 255-297
Bibliografia- Pałczyński A., Podbielkowski Z., Polakowski B., 1994, Botanika, Warszawa, Wydawnictwo Naukowe PWN
- Zarys Botaniki Farmaceutycznej , Broda Bolesław
Inne hasła zawierające informacje o "Inulina":
Biopolimery
...
Materiał zapasowy roślin
...
Klirens kreatyniny
...
Mniszek lekarski
...
Zielenice
...
Homoglikany
...
Inulina
Struktura inulinyInulina (łac. inulinum) –
polisacharyd
zbudowany z około 30–35 cząsteczek monocukrów połączonych ...
Dziewięćsił bezłodygowy
...
Węglowodany
...
Ostrożeń warzywny
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Inulina":
102. Nieorganiczne i organiczne składniki komórki cz.3 (plansza 6)
...
|