Jod |
|
| Jod krystaliczny |
Jod krystaliczny |
Dane ogólne |
Nazwa, symbol,
l.a.
| Jod, I, 53 |
Grupa, okres, blok |
17
, 5, p |
Właściwości metaliczne | niemetal - fluorowiec |
Właściwości atomowe |
---|
Masa atomowa
| 126,90447 |
Promień atomowy
| 140 (115)
pm
|
Promień walencyjny
| 133 pm |
Promień van der Waalsa
| 198 pm |
Konfiguracja elektronowa
| [
Kr
]4d105s25p5 | Zapełnienie
powłok
| 2, 8, 18, 18, 7 |
Elektroujemność
| 2,66 (
Pauling
) 2,21 (
Allred
) |
Stopień utlenienia
| ±1, 3, 5, 7 | Właściwości kwasowe tlenków | silnie
kwasowe
|
|
|
|
Najbardziej stabilne izotopy |
---|
|
|
Jeżeli nie podano inaczej, dane dotyczą
warunków normalnych (0 °C, 1013,25 hPa)
|
Jod (I,
łac.
iodum) –
pierwiastek chemiczny
, z grupy
fluorowców
w
układzie okresowym
. Jego nazwa pochodzi od
gr
. ἰοειδής ioeides – fioletowy.
W naturze występuje tylko jeden trwały jego
izotop
127I. Izotopy promieniotwórcze: 123I,125I,129I,131I.
Historia
Odkryty w
1811
roku przez
Bernarda Courtois
, co zostało później potwierdzone przez chemików: Charles'a Desormes'a i Nicholasa Clementa. Właściwości jodu przebadał dokładniej w
1813
roku inny znany francuski chemik
Joseph Louis Gay-Lussac
, który nadał temu pierwiastkowi nazwę. Do pierwszego wyodrębnienia tego pierwiastka rościł sobie też prawa
Humphry Davy
, który pracował nad nim niezależnie, ale opublikował swoje wyniki kilkanaście dni po Dersormesie i Clémentcie.
Wg zaleceń
IUPAC
symbolem jodu jest "I"[1], jednak do końca lat 70. XX w. powszechnie stosowany był symbol "J"[2][3].
Właściwości
Jod w temperaturze pokojowej występuje w
postaci stałej
, jako połyskliwa, niebiesko-czarna substancja krystaliczna
sublimująca
po podgrzaniu i dająca fioletowe opary o charakterystycznej drażniącej woni. Pary jodu można łatwo zestalić na chłodniejszej powierzchni w procesie
resublimacji
.
Słabo rozpuszcza się w wodzie, ale jest dobrze rozpuszczalny w wodnym roztworze
jodku potasu
(
płyn Lugola
), gdzie tworzy jony In- (przede wszystkim I3-), a także w
alkoholach
,
chloroformie
i innych
rozpuszczalnikach
organicznych.
Występowanie
Jod należy do pierwiastków mało rozpowszechnionych w przyrodzie. Większe jego ilości występują w wodzie morskiej, solankach, a także towarzyszy pokładom
saletry potasowej
np. w
Chile
. Występuje również w wielu codziennych produktach spożywczych o ile pochodzą z terenów, gdzie jod występuje w glebie i w wodzie, ale w ilościach pokrywających co najwyżej 1/3 dziennego zapotrzebowania człowieka:
- 1kg warzyw zawiera 20-30 μg jodu,
- mleka – 35 μg,
- ryb – 100-200 μg.
Związki i reaktywność jodu
Jod jest podobnie do innych
chlorowców
bardzo reaktywny, szczególnie wobec
metali
, z którymi daje
jodki
. Tworzy liczne
związki chemiczne
, w których występuje jako jedno-, trój-, pięcio- lub siedmiowartościowy. W reakcji z amoniakiem tworzy wybuchowy
jodek azotu
. Własności związków jodu są podobne do analogicznych związków
bromu
lub
chloru
. Najważniejsze nieorganiczne związki jodu to:
jodek potasu
,
jodowodór
,
jodany
, nadjodany.
Wiązanie C-I jest najmniej trwałe spośród połączeń
halogenów
z
węglem
(anion jodkowy jest dość dobrą grupą opuszczającą) i ulega stosunkowo łatwemu
podstawieniu
przez
nukleofile
. Reaktywność jodków
alkilowych
wykorzystywana jest w reakcjach
alkilowania
, szczególnie do
metylowania
za pomocą
jodku metylu
CH3I (łagodniejszego od
siarczanu dimetylu
). Jednocześnie jest to przyczyną silnie toksycznych właściwości tych związków.
Jod może tworzyć
związki kompleksowe
z niejonowymi
związkami powierzchniowo czynnymi
(tzw.
jodofory
). W takich kompleksach jod wiąże się z wodorem grupy hydroksylowej niejonowego związku za pomocą
wiązania koordynacyjnego
typu mostka wodorowego. Takie wiązanie nadaje jodoforom własności łagodności dla skóry przy jednoczesnym silnym działaniu mikrobiobójczym oraz własnościach myjących.
Jod posiada łagodne własności
utleniające
, np. wobec
organicznych związków fosforu
:
- PIII → PV
W środowisku zasadowym wiązanie P-I w
diestrach
kwasu jodofosforowego (RO)2P(O)I jest niezwykle reaktywne wobec
nukleofili
, w wyniku czego powstają różnorodne pochodne
kwasu fosforowego
(diestry, triestry, amidoestry,
pirofosforany
).
W środowisku zasadowym jod reaguje bardzo łatwo z
aldehydami
i
ketonami
posiadającymi
grupę metylową
w pozycji α z wytworzeniem
jodoformu
(reakcja haoloformowa). Reakcja ta jest wykorzystywana w
analityce
, natomiast sam jodoform jest jednym z pierwszych
antyseptyków
.
Zastosowanie
Jod ma zastosowanie w produkcji barwników oraz w fotografice. W medycynie stosowany jest w leczeniu i profilaktyce chorób tarczycy oraz jako środek dezynfekcyjny w formie
jodyny
.
Izotop
promieniotwórczy jodu – 123I ma zastosowanie w rozpoznawaniu i leczeniu chorób tarczycy. Służy do wykrywania
skrobi
w analizie chemicznej, w formie jodyny bądź
płynu Lugola
. Ponadto pary jodu wykorzystywane są do wywoływania płytek do
chromatografii cienkowarstwowej
.
Jod jest dla człowieka niezbędnym
mikroelementem
. Jest on dostarczany z pożywieniem i wodą. Gleby i woda okolic nadmorskich są najbogatsze w jod, im dalej od morza gleby są coraz uboższe w ten pierwiastek. Najmniej jodu jest w glebie i wodzie okolic górskich i podgórskich.
Ciało zdrowego człowieka zawiera 30-50 mg jodu. Najwięcej jodu występuje w
tarczycy
, która ma zdolność aktywnego gromadzenia tego pierwiastka. Bez jodu niemożliwa jest produkcja w pęcherzykach tarczycy
hormonów
,
tyroksyny
(T4) i
trójjodotyroniny
(T3), niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek organizmu.
Niedobór jodu w pożywieniu i w wodzie po pewnym czasie może prowadzić do powstania
wola
tarczycy. Występuje to przede wszystkim w okolicach górskich, tam gdzie nie jest stosowane jodowanie
soli kuchennej
lub nie dodaje się związków jodu do mąki. Dawniej takie tereny były miejscami endemicznego występowania wola u osób dorosłych i wrodzonego
kretynizmu
u dzieci.
Niedostatek jodu u dzieci zmniejsza zdolność uczenia się, spowalnia wzrost i rozwój fizyczny w okresie pokwitania. U dorosłych może upośledzać funkcje rozrodcze, utrudniać utrzymanie ciąży, prowadzić do niewydolności tarczycy i w konsekwencji do zahamowania funkcji wielu narządów i procesów życiowych organizmu.
Dobowe zapotrzebowanie na jod jest bardzo małe, ok. 200
mikrogramów
, w ciągu całego życia potrzeba zatem zaledwie kilka gramów jodu. Warto wiedzieć, że niektóre warzywa głównie z rodziny krzyżowych (np.
kapusta
) zawierają
rodanki
, które działając antagonistycznie do jodków, mogą pogorszyć przebieg niektórych schorzeń tarczycy.
Zawartość jodu w przykładowych produktach [µg/100g]: |
---|
kawior
| 130 |
flądra
| 190 |
dorsz
| 120 |
sardynki | 99 |
tuńczyk
| 53 |
wino
białe | 70 |
wino
czerwone | 50 |
soki owocowe i warzywne | 30-40 |
mleko | 6 |
ser biały | 40 |
jajko | 10 |
marchew karotka | 61 |
Dobowe zapotrzebowanie na jod w różnych okresach życia: |
---|
niemowlęta do 1 roku życia | 50 μg |
dzieci 1-3 lat | 70 μg |
dzieci do 6 lat | 90 μg |
do 6-10 lat | 120 μg |
młodzież | 150 μg |
dorośli | średnio 200 μg |
kobiety ciężarne | 230 μg |
kobiety karmiące | 260 μg |
Od około 12 tygodnia
płód
zaczyna wytwarzać własne hormony tarczycowe. Potrzebny jod pobiera od matki, także w okresie karmienia piersią jedynym źródłem jodu dla dziecka jest matka. Dlatego szczególnie w tych okresach uzupełnianie jodu w pożywieniu matki jest ważne.
Na świecie około 1,5 miliarda ludzi żyje w rejonach dotkniętych niedoborem jodu, a wole endemiczne pojawia się u około 600 milionów ludzi. Taki sam problem występuje w
Europie
, a także na całym terenie
Polski
(oprócz wąskiego pasa wybrzeża
Bałtyku
), szczególnie w województwach południowych.
Jod w postaci czystej jest toksyczny. W kontakcie ze skórą wywołuje silne podrażnienia, rany i zmiany martwicze. Po spożyciu powoduje pojawienie się ciemno zabarwionych wymiotów, bólu brzucha, ciemnych plam w ustach i szumu w uszach. W cięższych przypadkach może wystąpić wstrząs, majaczenie i
stupor
. Duże dawki jodu mogą uszkadzać ściany żołądka i jelit, a także nerki.
Długotrwałe zażywanie zwiększonych dawek jodu prowadzi do rozwoju jodzicy. Dawka śmiertelna dla człowieka wynosi 3-4g.
Leczenie zatruć jodem
Osobom zatrutym podaje się doustnie zawiesinę skrobi, która wiąże jod, lub tiosiarczan sodu redukujący wolny jod do jodków. Stosuje się też wymuszoną
diurezę
i wyrównuje zaburzoną gospodarkę
elektrolitową
.
Zobacz też
Przypisy
- ↑ W. P. Jorissen, H. Bassett, A. Damiens, F. Fichter, H. Remy. Rules for Naming Inorganic Compounds: Report of the Committee of the International Union of Chemistry for the Reform of Inorganic Chemical Nomenclature, 1940. „J.Am.Chem.Soc.”. 63 (4), ss. 889-897 (1941).
doi:10.1021/ja01849a001
(
ang.
).
- ↑
Włodzimierz Trzebiatowski
Chemia nieorganiczna, wyd. VIII, PWN , Warszawa 1978.
- ↑
Adam Bielański
: Chemia ogólna i nieorganiczna. Warszawa: Państwowe Wydaw. Naukowe, 1981. .
Linki zewnętrzne