Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Suszenie żywności

Suszenie żywności

Suszenie żywności – jeden z najdawniejszych sposobów utrwalania żywności , w najprymitywniejszej formie odbywało się na słońcu i wietrze , obecnie suszenie odbywa się w suszarkach różnego typu, gdzie suszy się m.in. owoce , warzywa , grzyby , mleko , jaja . Cały ten proces doprowadza do zmiany smaku , barwy , składu chemicznego, które są wynikiem m.in. strat substancji lotnych, reakcji między aminokwasami i cukrami (tzw. brunatnienie nieenzymatyczne). Zawartość wody w np. suszu warzywnym 5–7%, proszku mlecznym 2,5–3,5%, a w suszu owocowym mimo ok. 20% wilgotności trwałość jest uwarunkowana wysoką koncentracją cukrów i kwasów organicznych .

Zobacz też


Inne hasła zawierające informacje o "Suszenie żywności":

I wiek ...

Fosforan wapnia ...

Grzyby ...

Hydrobiologia ...

Insurekcja kościuszkowska ...

Ludwik XVIII ...

Rada Najwyższa Narodowa ...

Jarząb pospolity ...

Mikołajki ...

Austro-Węgry ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Suszenie żywności":

144 I wojna światowa. Rewolucja w Rosji (plansza 5) ...

37. Organizacje międzynarodowe ? ASEAN, WNP, Europejskie organizacje (plansza 6) ...

234. Polska droga do demokracji (plansza 12) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie