Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

konserwant

konserwant - inaczej środek konserwujący – związek chemiczny (lub mieszanina związków chemicznych), które powodują przedłużenie przydatności do spożycia lub trwałości produktów spożywczych i przemysłowych. Najczęściej konserwanty dodawane są do żywności (np. benzoesan sodu, kwas askorbinowy – zwany potocznie witaminą C). Konserwujące działanie ma także proces moczenia mięsa w solance (wodnym roztworze chlorku sodu) i wędzenia.

Konserwanty dzielą się na:

  • * przeciwutleniacze: (witamina C),
  • * antybiotyki.

Wszystkie substancje dodawane do produktów spożywczych oznaczane są przez odpowiedni symbol "E" (zobacz: lista E). Konserwanty i regulatory kwasowości mają zakres numerów E200-E299.


Inne hasła zawierające informacje o "konserwant":

Konserwacja żywności uniemożliwi mikroorganizmom z zewnątrz dostanie się do środka; zwykle następuje po pasteryzacjidodanie konserwantów ; konserwanty takie jak benzoesan sodu działają bakteriostatycznie, niektóre konserwanty jednak są ...

Zawiesina wodę musza być konserwowane, aby nie rozwijały się w nich drobnoustroje . jako konserwanty w zawiesinach stosuje się między innymi: Kwas benzoesowy , benzoesan sodu ,glukonian chlorheksydyny ,IV rzędowe sole ...

Peptydy - 11 - 100 reszt aminokwasowych Niektóre znane peptydy Nizyna - antybiotyk naturalny, konserwant Glutation - Oksytocyna - Insulina - Endorfiny - tzw. hormony szczęścia, grupa hormonów wywołujących stany ...

Octan potasu preparatów biologicznych. Stosuje się go również jako dodatek do żywności pełniący rolę konserwantu i regulatora kwasowości.Przypisy↑ Octan potasu – Compound Summary ( ang. ). PubChem Public ...

Przeciwutleniacze 2. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN , 2008, ss. 198-199, seria: Środowisko. .  Zobacz też konserwanty chemiczne dodatki do żywności lista E ORAC stres oksydacyjny ...

Szczepionka się, że po zaszczepieniu pojawiają się niepożądane odczyny poszczepienne .Szczepionki zawierające mertiolat jako konserwant budzą u niektórych ludzi podejrzenia co do ich potencjalnej szkodliwości, jednak ...

Kwas octowy używanego do wielkotonażowej produkcji poli(tereftalanu etylenu) (butelki PET). Jest stosowany również jako konserwant . Jego numer jako dodatku do żywności to E260 .Przypisy↑ 1,0 1,1 Advanced ...

Lista E września 2008 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych .100–199 – barwniki 200–299 – konserwanty 300–399 – przeciwutleniacze 400–499 – emulgatory , stabilizatory , środki zagęszczające500–599 – dodatki o zróżnicowanym ...

Kwas mrówkowy jest stosowany do zwalczania roztocza Varroa destructor .Kwas mrówkowy jest stosowany również jako konserwant . Jego numer jako dodatku do żywności to E 236 .Posiada również właściwości ...

Octan wapnia z kwasem siarkowym i destylacji).Czysty octan wapnia stosowany jest jako środek konserwujący (konserwant) E263 oraz utwardzacz tkanek roślinnych.Przypisy↑ Octan wapnia – Compound Summary ( ang. ). ...


Inne lekcje zawierające informacje o "konserwant":

Higiena i choroby układu pokarmowego (plansza 21) ...

110. Rola diety w życiu człowieka (plansza 15) ...

112. Transpiracja u roślin i ich nawożenie (plansza 14) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie