Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

amyloza

amyloza - polisacharyd, jeden z dwóch głównych (oprócz amylopektyny) składników skrobi, stanowiący ok. 20–30% jej masy. Cząsteczka amylozy jest zbudowana z jednostek D-glukozy (do 1000), powiązanych wiązaniami α-1,4-glikozydowymi i tworzących śrubowo skręcony, nierozgałęziony łańcuch. W połączeniu z jodem amyloza daje charakterystyczne, intensywnie niebieskie zabarwienie. Produktem hydrolizy amylozy jest maltoza.


Inne hasła zawierające informacje o "amyloza":

Amyloza ...

Amylopektyna ...

Skrobia ...

Ryż siewny ...

Homoglikany zbudowane z wielu cząsteczek tego samego rodzaju monosacharydu ( skrobia , glikogen , celuloza , inulina , amyloza ).Z chemicznego punktu widzenia homopolisacharydy należą do homopolimerów . Zobacz też heteroglikany polisacharydy ...

Węglowodany ...

amyloza align=justify> amyloza - polisacharyd, jeden z dwóch głównych (oprócz amylopektyny) składników skrobi, stanowiący ...


Inne lekcje zawierające informacje o "amyloza":

Węglowodany (cukry) - część 3 (plansza 16) ...

Węglowodany (cukry) - część 3 (plansza 17) ...

Węglowodany (cukry) - część 3 (plansza 19) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie