Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Kwas cytrynowy

Kwas cytrynowy

Kwas cytrynowy
kryształy kwasu cytrynowego w świetle spolaryzowanym

kryształy kwasu cytrynowego w świetle spolaryzowanym
Ogólne informacje
Nomenklatura systematyczna ( IUPAC ):
kwas 2-hydroksy-1,2,3-propanotrikarboksylowy
Inne nazwykwas cytrynowy
Wzór sumarycznyC6H8O7
Inne wzoryHOOC-CH2-C(OH)(COOH)-CH2-COOH
SMILES
C(C(=O)O)C(O)(C(=O)O)CC(=O)O
Masa molowa 192,12 g / mol
Wyglądkrystaliczne, bezbarwne ciało stałe o kwaśnym smaku
Identyfikacja
Numer CAS 77-92-9
PubChem 311[1]
Niebezpieczeństwa
MSDS Zewnętrzne dane MSDS
Zagrożenia
Drażniący
Drażniący
(Xi)
NFPA 704

1
2
0
 
Temperatura zapłonu 345 °C
Zwroty ryzyka R41[2] lub brak[3]
Zwroty bezpieczeństwa Nieprawidłowy zwrot[2] lub brak[3]
Numer RTECS GE7350000
Jeżeli nie podano inaczej, dane dotyczą
warunków standardowych (25 °C, 1000 hPa)

Kwas cytrynowy (HOOC-CH2-C(OH)(COOH)-CH2-COOH) – organiczny związek chemiczny z grupy hydroksykwasów karboksylowych . Zawiera 3 grupy karboksylowe. Stosowany jako dodatek do żywności o kodzie E330 .

Tworzy krystaliczny monohydrat C6H8O7×H2O o gęstości 1,54 g/cm3 i masie molowej 210,14 g/mol, który oddaje wodę powyżej 135 °C.

Kwas cytrynowy występuje w niewielkich ilościach w większości organizmów żywych, gdyż spełnia ważną rolę w ich metabolizmie – jest ważnym produktem przejściowym w cyklu Krebsa (zwanym stąd cyklem kwasu cytrynowego). W większych ilościach występuje w niektórych owocach, np. w cytrynach , w których stanowi nawet do 8% suchej masy (co odpowiada 0,65% masy świeżej cytryny).

W przemyśle kwas cytrynowy jest otrzymywany głównie przez fermentację cukru za pomocą kultur pleśni kropidlaka Aspergillus niger.

Kwas cytrynowy jest używany jako regulator kwasowości i przeciwutleniacz w produktach spożywczych, a także jako środek myjący w procesie CIP. Sole kwasu cytrynowego – cytryniany – są stosowane jako leki przy niedoborze określonego metalu w organizmie .

Wpływ na zdrowie

Kwas cytrynowy jest uważany za związek bezpieczny[2][3], jednak może powodować uszkodzenia oczu w przypadku bezpośredniego kontaktu[2]. Doniesienia o możliwym działaniu rakotwórczym są całkowicie błędne[4].

Przypisy

  1. Kwas cytrynowy – podsumowanie ( ang. ). PubChem Public Chemical Database.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Karta charakterystyki BIA GESTIS ( ang. )
  3. 3,0 3,1 3,2 Wg MSDS Sigma-Aldrich kwas cytrynowy nie wymaga oznaczenia
  4. Czy kwas cytrynowy (E330) jest rakotwórczy? ( pol. ). Food-Info.net. [dostęp 2009-07-29].

Zobacz też


Inne hasła zawierające informacje o "Kwas cytrynowy":

Nadciśnienie tętnicze ...

Oddychanie komórkowe ...

Kwas fosforowy ...

Zawał mięśnia sercowego ...

Kwasy organiczne ...

Jarząb pospolity ...

Aldehyd glicerynowy ...

Towar ...

Hemofilia ...

Grupa karbonylowa ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Kwas cytrynowy":

210. Gospodarka Polski. Przemysł i budownictwo (plansza 10) ...

Budowa i funkcja DNA (poprawiona) (plansza 4) ...

Budowa i funkcja DNA (poprawiona) (plansza 3) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie