Lipazy
LipazyLipazy - grupa
enzymów
należących do
hydrolaz
. Hydrolazy wykazują niewielką specyficzność i
katalizują
rozkład
estrów
, utworzonych przez
kwasy
o krótkim i długim łańcuchu, nasycone i nienasycone, oraz
alkohole
mające łańcuch krótki lub długi, jedno- lub wielowodorotlenowe. Najważniejszą z nich jest
lipaza trzustkowa
(
EC 3.1.1.3
). Rodzaje lipaz- lipaza językowa (lipaza kwasostabilna)
- lipaza żołądkowa
- lipaza wątrobowa
-
lipaza trzustkowa
- lipaza jelitowa
- lipaza lipoproteinowa
- lipaza hormonowrażliwa
- esteraza cholesterolowa
- fosfolipazy (A-D)
- sfingomielinazy
Bibliografia- Edward Bańkowski: Biochemia. Wrocław: Wydawnictwo Medyczne Urban&Partner, 2005. .
Inne hasła zawierające informacje o "Lipazy":
Oddychanie komórkowe
triacylogliceroli
– rozpoczyna się od ich
hydrolizy
. Reakcja ta przeprowadzana jest przez
Lipazy
. W efekcie procesu hydrolizy triacylogliceroli – lipolizy – powstają
kwasy tłuszczowe
...
Enzymy
wysycenia dla reakcji enzymatycznej ukazująca zależność szybkości reakcji (V) od stężenia substratu ()gdzie: V0 – szybkość początkowa, S – stężenie substratu, Km – stała ...
Lipazy
Lipazy - grupa
enzymów
należących do
hydrolaz
. Hydrolazy wykazują niewielką specyficzność i ...
Ślina
...
Trawienie
których zadaniem jest zemulgowanie tłuszczów, co czyni je bardziej podatnymi na działanie Lipazy.Tłuszcze są trawione przez lipazę trzustkową (wraz z kolipazą), która działa tylko ...
Metabolizm
enzymów trawiennych są:
proteazy
rozkładające białka na aminokwasy,
glukozydazy
depolimeryzujące polisacharydy czy
Lipazy
rozkładające lipidy do kwasów tłuszczowych. Mikroorganizmy wydzielają enzymy trawienne do swojego ...
Heparyna
hamujący działanie trombiny. Obniża także poziom
cholesterolu
i
lipidów
, poprzez aktywację
enzymu
Lipazy
lipoproteinowej. W większych stężeniach może również hamować agregację
trombocytów
oraz ich ...
Mleko
gdyż mogą zahamować wzrost i silnie zahamować rozwój umysłowy dziecka. Enzymy rodzime mleka
Lipazy
. Powodują syntezę tłuszczu w gruczole mlecznym, a później w mleku po ...
Hydrolazy
...
enzym trawienny
trawiące węglowodany (amylaza, maltaza, laktaza, sacharoza)
enzymy trawiące białka (pepsyna, trypsyna)
enzymy trawiące tłuszcze (Lipazy, fosfoLipazy)
enzymy trawiące kwasy nukleinowe (nukleazy)
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Lipazy":
Trawienie i wchłanianie substancji odżywczych (plansza 16)
rozpoczyna się dopiero w jelicie, gdzie do początkowego odcinka (dwunastnicy) doprowadzane są Lipazy - enzymy produkowane przez trzustkę. Aby możliwe było trawienie tłuszczów muszą ...
Trawienie i wchłanianie substancji odżywczych (plansza 10)
le height=380 width=770 >
Lipazy
Tłuszcze właściwe, tj. triacyloglicerole (zaliczane do lipidów), są estrami glicerolu i ...
108. Odżywianie się (plansza 7)
pokarmowych zajmują się proteazy (głównie chymotrypsyna, trypsyna), a za rozkład tłuszczów odpowiadają Lipazy (katalizują rozkład estrów).
...
|