Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Mezcal

Mezcal

Mezcal
Gąsienice gusanos wrzucane do butelek.

Mezcal (lub mescal) - narodowa wódka meksykańska . Odmianą mezcalu najbardziej znaną poza granicami Meksyku jest tequila [1]. W przeciwieństwie jednak do tequili tradycyjny mezcal jest nie destylatem sporządzonym ze sfermentowanego soku, lecz z całego rdzenia (piña) agawy . Różnica dotyczy również gatunku agawy użytego do produkcji, mezcal wytwarza się z wielu gatunków agaw zielonych, natomiast tequilę wyłącznie z agawy niebieskiej (Agave tequilana) i to tylko w regionie Tequila. Do tequili nigdy nie dodaje się gąsieniczki gusano.

Mezcal po zakończeniu destylacji zawiera ponad 90% alkoholu[]. Mimo to nie jest tak ostry w smaku jak chociażby spirytus. Mezcal można rozcieńczyć z wodą lecz według rdzennych Meksykanów jest to swego rodzaju profanacja.

Spis treści

Etymologia

Nazwa "mexcal" pochodzi od słowa w języku nahuatl mexcalli (dosłownie "gotowana agawa", od metl (agawa) i ixcalli (gotowana)

Produkcja mezcalu

Wytwarzanie mezcalu w Meksyku regulują specjalne przepisy, tzw. Norma Oficial Mexicana 70. Norma NOM 70 dopuszcza do użycia ponad 20 odmian agawy, w szczególności Agave angustifolia, Agave esperrima, Agave weberi, Agave potatorum oraz Agave salmiana. Każda odmiana agawy daje w efekcie inny smak i zapach mezcalu. Poza odmianami uznanymi przez NOM 70, istnieją liczne inne odmiany z których można robić mezcal (w sumie jest ich ponad 50) i czyni się to w sposób chałupniczy. Mezcal wytwarza się z łodyg ( hiszp. penca) agawy. Gdy roślina osiąga dojrzałość (wiek 6 do 8 lat) następują żniwa, odcina się liście, pozostawiając jedynie rdzeń (corazón "serce"). Inna nazwa to piña - nazywana tak ze względu na podobieństwo do ananasa). Rdzeń gotuje się, a następnie mieli. Tradycyjnie gotowanie odbywa się przez trzy dni w tzw. palenques, stożkowych zagłębieniach w ziemi, przykrytych liśćmi agawy, przy pomocy gorących kamieni. Następnie masa zostaje umieszczona w drewnianych kadziach o pojemności 1 do 2 ton i wymieszana z wodą. Czasami dodaje się również inne składniki zawierające cukier, ale agawy musi być co najmniej 80%. W kadziach tych przez dwa tygodnie odbywa się naturalna fermentacja. Następnym etapem jest pierwsza destylacja dająca do 25% zawartości alkoholu oraz druga, pozwalająca osiągnąć ponad 45% alkoholu. Ponieważ prawo przewiduje 40% zawartości alkoholu na etapie przekazania produktu do butelkowania lub leżakowania, w produkcji przemysłowej pozwala się na rozcieńczenie mezcalu woda do tego stężenia. Tradycyjnie uważano by to za sfałszowanie produktu.

Leżakowanie w wielkich drewnianych beczkach jest stosunkowo krótkie, od dwóch miesięcy do siedmiu lat. Podczas leżakowania trunek nabiera złocistego odcienia i zapachu drewna. Oznaczenia dotyczące czasu leżakowania:

  • Añejo – leżakowanie przez ponad rok, w beczkach o pojemności większej niż 200 litrów
  • Reposado – leżakowanie od dwóch miesięcy do roku
  • Blanco – mezcal bezbarwny, leżakowanie przez okres krótszy niż dwa miesiące

Uwaga: tradycyjnie unika się przechowywania w beczkach drewnianych, leżakowanie odbywa się w pojemnikach szklanych, aby posmak drewna nie zakłócił pełni walorów organoleptycznych.

Ozdobna butelka mezcalu w formie gusano

Poza różnym czasem leżakowania, w zależności od użytego rodzaju agawy i typu destylacji uzyskuje się szeroką gamę różnych odmian mezcalu. Często stosowane są różne dodatki smakowe, jak owoce i zioła. Ciekawostką jest, że dla zapewnienia oryginalności oraz najwyższej jakości do butelek z mezcalem wrzuca się niekiedy 1-2 gusanos de maguey, czyli żerujące na agawach gąsienice motyla z gatunku Hypopta agavis. Dotyczy to tylko niektórych odmian mezcalu, gusano nadaje trunkowi charakterystyczny smak.

Linki zewnętrzne

Zobacz też

Przypisy


Inne hasła zawierające informacje o "Mezcal":

Dzień Zmarłych ...

Agawa ...

Kategoria:Kultura Meksyku ...

Pulque ...

Mezcal MezcalGąsienice gusanos wrzucane do butelek.Mezcal (lub mescal) - narodowa wódka meksykańska . Odmianą ...

Język nahuatl ...

Tequila ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Mezcal":

Hasło nie występuje w innych lekcjach!





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie