Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

mikroorganizm

mikroorganizm - drobnoustrój, ogólna nazwa organizmów różnych strukturalnie, funkcjonalnie i systematycznie, o jednej wspólnej właściwości — mikroskopijnej wielkości. Należą tu wszystkie bakterie i zbliżone do nich organizmy, pierwotniaki, wirusy, liczne glony oraz niektóre grzyby. Zamieszkuje wszystkie środowiska, a w niektórych tylko on reprezentuje życie. Jest zarówno autotroficzny - samożywny (zdolny do fotosyntezy lub chemosyntezy), jak i heterotroficzny - cudzożywny (drapieżny, saprofit, pasożyt). Z punktu widzenia ekologicznego reprezentuje wszystkie 3 podstawowe ogniska łańcuchów pokarmowych (producenci, konsumenci, reducenci), a niemal wyłącznie mikroorganizm stanowi ogniwo reducentów, tj. organizmów rozkładających materię organiczną. Bez mikroorganizmów, zatem nie mógłby istnieć zamknięty obieg materii w przyrodzie i wszelkie życie musiałoby zaginąć. Znaczenie drobnoustrojów w przyrodzie jest tym większe, że występują one w olbrzymich masach (np. na powierzchni 1 ha może w glebie znajdować się kilkanaście ton drobnoustrojów) dzięki bardzo szybkiemu rozmnażaniu się oraz intensywnej przemianie materii. Mikroorganizmy są przyczyną wielu chorób człowieka, zwierząt i roślin. Odgrywają podstawową rolę w tworzeniu się gleby. Mineralizują substancje organiczne, dostarczając roślinom związków przyswajalnych dla nich. Są jednym z ważniejszych źródeł dwutlenku węgla w atmosferze. Uczestniczą w procesach trawienia (drobnoustroje przewodu pokarmowego), np. u przeżuwaczy w przedżołądkach bakterie umożliwiają przyswojenie przez zwierzę większości błonnika i stanowią dodatkowe źródło białka. Są wprzęgnięte do produkcyjnych procesów biotechnologicznych, np. w wytwarzaniu alkoholu etylowego, piwa, wina, drożdży, antybiotyków, enzymów, witamin i aminokwasów.


Inne hasła zawierające informacje o "mikroorganizm":

Oddychanie komórkowe jedynie przy braku tlenu w niektórych komórkach zwierzęcych , komórkach roślin i wielu mikroorganizmach . W takich przypadkach pirogronian będący produktem glikolizy ulega przekształceniu w komórkach ...

Hydrobiologia optycznych) lub przynajmniej pod mikroskopem świetlnym. W przypadku badań taksonomicznych czy metabolicznych mikroorganizmów mamy do czynienia bardziej z mikrobiologią niż hydrobiologią. Niemniej mikrobiologia środowiskowa ...

Zoologia czyli wszystkich żywych organizmach zdolnych do przemieszczania i odżywiania się (z wyjątkiem mikroorganizmów ), a także ich zachowaniach i budowie.W skład zoologii wchodzą nauki zajmujące ...

Konserwacja żywności których celem jest wydłużenie jej trwałości.Głównym czynnikiem powodującym psucie się żywności są mikroorganizmy , zabiegi konserwacyjne mają więc na celu uniemożliwienie im wzrostu i rozwoju ...

Elementy morfotyczne krwi ...

Jad ...

Jad kiełbasiany lekarz niemiecki w 1869 wprowadził nazwę "botulina". Ermenghen natomiast wykrył i opisał mikroorganizm wywołujący to zatrucie.↑ Wygładzenie zmarszczek mimicznych za pomocą toksyny botulinowej ↑ Zastosowanie ...

Gruźlica ...

Pasteryzacja odżywczych. Głównym zadaniem pasteryzacji jest przedłużenie trwałości produktów poprzez unieszkodliwienie form wegetatywnych mikroorganizmów. Proces ten nie niszczy jednak form przetrwalnikowych ani większości wirusów.Specyficzną metodą ...

Fermentacja drobnoustroje lub wytworzone przez nie enzymy .Niektóre procesy produkcji związków organicznych z wykorzystaniem mikroorganizmów w biotechnologii określane są nazwa fermentacja pomimo zachodzenia w warunkach tlenowych. ...


Inne lekcje zawierające informacje o "mikroorganizm":

Skóra (plansza 3) ...

Zanieczyszczenia atmosfery (plansza 7) ...

Zagrożenia gleb (plansza 4) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie