Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

Nektarynka

Nektarynka

Nektarynka

Systematyka [1]
Domena : eukarionty
Królestwo : rośliny
Klad : rośliny naczyniowe
Klad : rośliny nasienne
Klasa : okrytonasienne
Klad : klad różowych
Rząd : różowce
Rodzina : różowate
Rodzaj : Prunus
Gatunek : brzoskwinia zwyczajna
Odmiana :nektarynka
Nazwa systematyczna
Prunus persica var. nucipersica (Suckow) C. Schneider
Ill. Handb. Laubholzk. 1:594. 1906
Synonimy

P. persica var. nectarina (Aiton) Maxim.)

Nektarynka (Prunus persica var. nucipersica) – odmiana (a właściwie grupa odmian) brzoskwini zwyczajnej , od której nektarynki odróżnia przede wszystkim gładka skórka owoców. Pochodzenie nektarynek przez długi czas było zagadką. Podejrzewano, że jest to mieszaniec brzoskwini i śliwy. Jednak badania genetyczne wykazały, że brak charakterystycznego omszenia, to skutek ujawnienia się genu recesywnego, odpowiedzialnego za tę cechę rośliny. Jest uprawiana w Polsce.

Spis treści

Morfologia

Pokrój
Drzewo o wysokości do 6 m, krótkowieczne, żyjące do 30 lat.
Pień
Kora ciemno brunatnoszara, nieraz u dołu prawie czarna , podłużnie spękana.
Liście
Lancetowate, faliście ząbkowane, błyszczące.
Kwiaty
Różowe , pięciokrotne, o licznych słupkach i pręcikach. Kwitnie w kwietniu, przed pojawieniem się liści.
Owoce
Pestkowiec o masie 100-200 g, żółtej skórce z czerwonym rumieńcem. Dojrzewa w zależności od odmiany od lipca do października. Od owoców brzoskwini różnią się tym, że mają gładką skórkę, bez omszenia.

Zastosowanie

  • Roślina uprawna . Największe obszary jej uprawy znajdują się we Francji, Włoszech, Hiszpanii, Grecji, Kalifornii, Chile oraz w Południowej Afryce. W Polsce jest uprawiana, jednak jej uprawa, ze względu na duże wymagania cieplne jest narażona na ryzyko. Jej kwiaty często niszczone są przez przymrozki wiosenne.
  • Sztuka kulinarna . Doskonały owoc jadalny, który stał się popularny dopiero na początku dwudziestego wieku. Ma aromatyczny i soczysty miąższ o żółtej, lub pomarańczowej barwie i bardziej zwarty, niż u brzoskwini, przez co łatwo oddziela się od pestki. Najczęściej używana jest do bezpośredniego spożycia, jako owoc deserowy, ale używana jest także jako dodatek do lodów, ciast. Robi się z niej także przetwory: dżemy, soki, kompoty, likiery , galaretki. Czasami poddaje się ją suszeniu.
  • Wartości odżywcze: 100 g nektarynki zawiera: ok. 12 g węglowodanów, 214 mg potasu, 1 mg sodu, 9 mg wapnia, 28 mg fosforu, 13 mg magnezu, 0,5 mg żelaza, 0,13 mg cynku, 0,08 mg miedzi, 0,13 mg manganu, 13,7 mg witaminy C, ponadto: witaminę A, β-karoten, witaminę E, B1, B2, PP i 203 kJ energii[2].

Przypisy

  1. Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website ( ang. ). 2001–. [dostęp 2010-04-29].
  2. Dieta – aktualności . [dostęp 18 stycznia 2008 r.].

Bibliografia

  1. zbiorowe: Sadownictwo i szkółkarstwo. Warszawa: PWRiL, 1995. . 


Inne hasła zawierające informacje o "Nektarynka":

Brzoskwinia zwyczajna ...

Owoce jadalne ...

Pestkowiec ...

Nektarynka Nektarynka Systematyka Domena : eukarionty Królestwo : rośliny Klad : rośliny naczyniowe Klad : rośliny nasienne Klasa : okrytonasienne Klad : klad różowych Rząd : różowce Rodzina : różowate Rodzaj : Prunus Gatunek : brzoskwinia zwyczajna Odmiana :Nektarynka Nazwa systematyczna Prunus persica var. nucipersica (Suckow) C. SchneiderIll. ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Nektarynka":

Hasło nie występuje w innych lekcjach!





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie