Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną. barman
Osoba zajmująca się profesjonalnie kompleksową obsługą konsumenta w zakładach gastronomicznych oraz prowadząca dokumentację sprzedaży w tym rozliczenia kelnerskie, pracę przy kasie fiskalnej oraz sprawująca funkcje kelnerskie na sali i salach bankietowych przyjmując i rejestrując zamówienia, pobierając potrawy i napoje z kuchni i bufetów.
Zadania zawodowe:
-
przygotowywanie sali konsumpcyjnej do obsługi kelnerskiej, tj.: przygotowanie (polerowanie) sztućców, szkła, porcelany oraz naczyń do wydawania potraw i napojów, nakrywanie stołów do konsumpcji z uwzględnieniem pory dnia i składanego zamówienia oraz z wykorzystaniem elementów dekoracyjnych (np. kompozycje kwiatowe)
-
udzielanie konsumentowi informacji dotyczących jadłospisów, wartości odżywczych potraw i technologii ich przyrządzania
-
doradzanie konsumentowi odpowiedniego asortymentu potraw i napojów w zależności od wymagań dietetycznych, przyzwyczajeń i specyfiki kuchni (regionalna, staropolska, innych narodów)
-
przyjmowanie i rejestrowanie zamówień konsumenckich
-
pobieranie potraw i napojów z kuchni i bufetów oraz ocenianie ich dekoracji i estetyki
-
serwowanie potraw i napojów
-
sporządzanie lub wykańczanie potraw w obecności konsumenta (tranżerowanie mięsa, filetowanie ryb, grillowanie potraw, flambirowanie zakąsek i deserów, sporządzanie zakąsek gorących i zimnych oraz ich doprawianie, sporządzanie i serwowanie koktajli bezalkoholowych i alkoholowych)
-
posługiwanie się narzędziami i przyrządami typu: tace, wózki kelnerskie do serwowania potraw, przyrządy do otwierania puszek i butelek, sztućce do serwowania potraw
-
obsługiwanie maszyn i urządzeń stosowanych w części handlowej zakładu gastronomicznego, np.: elektronicznych kas kelnerskich, kalkulatorów, komputerów, kostkarek do lodu
-
zmiana nakryć i obrusów w obecności konsumenta
-
sprzątanie ze stołów z zachowaniem odpowiedniej kolejności i warunków higienicznych
-
inkasowanie należności, rozliczanie z pobranych potraw i napojów oraz dziennego utargu
-
utrzymywanie porządku na stanowisku pracy oraz przestrzeganie zasad bhp, ppoż. i sanitarno-higienicznych
-
obsługiwanie uczestników przyjęć okolicznościowych z uwzględnieniem obowiązujących zasad nakrywania stołów, rozsadzania gości, pierwszeństwa obsługi
-
opracowywanie karty potraw i napojów na przyjęcia okolicznościowe
-
propagowanie nowych wyrobów kulinarnych i napojów
Przedmioty zawodowe:
podstawy żywienia człowieka; wyposażenie techniczne; bezpieczeństwo, higiena i prawo pracy; obsługa konsumenta; technologia gastronomiczna z towaroznawstwem; gospodarka i rachunkowość; sztuka barmańska |