Orzech ziemny
Orzech ziemnyOrzech ziemny, orzech arachidowy, fistaszki, orzacha (Arachis hypogaea L.) –
gatunek
roślin z rodziny
bobowatych
. Nie występuje w naturze, jedynie w uprawie[2]. Jest często uprawiany w krajach tropikalnych i subtropikalnych. We
florze Polski
efemerofit
[3]. Morfologia- Pokrój
- Jednoroczna roślina o wysokości do 50 (70) cm.
-
Liście
- Pierzastozłożone z dwóch par owalnych listków.
-
Kwiaty
-
Motylkowe
, żółte. Górne kwiaty są płone i tylko z dolnych powstają nasiona.
-
Owoce
-
Strąk
z bruzdowaną, włóknistą okrywą, zawierające 1-4
nasiona
, tzw. orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe, fistaszki), które są źródłem
oleju arachidowego
.
Biologia i ekologia
Roślina jednoroczna
. Nazwa orzech ziemny pochodzi stąd, że owoce (strąki z nasionami) dojrzewają w ziemi. Szypułka kwiatu (część osi kwiatowej leżąca poniżej słupka) po ich przekwitnięciu wydłuża się i kieruje do dołu, wpychając do ziemi strąk. Dojrzewa on tu na głębokości ok. 5-8 cm, ale nie rozpada się na części ani się nie otwiera. Orzech ziemny jest więc przykładem
rośliny geokarpicznej
. Zastosowanie-
Roślina uprawna
: główni producenci to
Indie
,
Chiny
,
Nigeria
i
USA
. W Europie orzeszki ziemne uprawiane są na
Półwyspie Bałkańskim
, we Włoszech, Francji.
-
Sztuka kulinarna
: świeże nasiona są zjadane jako
warzywo
, a prażone lub solone są popularną
przekąską
. Wartości odżywcze orzechów ziemnych (prażone na oleju, bez soli):
-
Wartość energetyczna
w 100 g – 581
kcal
-
Woda
– 1,95 g
-
Białko
– 26,35 g
-
Tłuszcze
– 49,30 g
-
Węglowodany
– 18,92 g (w tym
błonnik
– 6,9 g)
-
Wapń
– 88 mg
-
Magnez
– 185 mg
-
Fosfor
– 517 mg
-
Żelazo
– 1,83 mg
-
Sód
– 6 mg
-
Cynk
– 6,63 mg
-
Miedź
– 1,300 mg
-
Mangan
– 2,062 mg
-
Selen
– 7,5 mcg
-
Witamina B1
– 0,253 mg
-
Witamina B2
– 0,108 mg
-
Witamina B3
– 14,277 mg
-
Witamina E
– 6,91 mg
-
Cholina
– 55,0 mg
-
Kwas foliowy
– 126 mg
W orzeszkach arachidowych poddanych działaniu
pleśni
(A. flavus) mogą powstawać silnie toksyczne
aflatoksyny
. Nie zaleca się spożywania nieświeżych orzeszków, gdyż może to szkodzić, zwłaszcza
wątrobie
. -
Olej z orzeszków ziemnych
jest pachnący,smaczny i dorównuje wartością
oliwie z oliwek
. Używa się go do wytwarzania margaryny, kosmetyków.
- Z odtłuszczonej mączki wytwarzanej z nasion wytwarza się pieczywo dla chorych na cukrzycę.
Przypisy Bibliografia- Zbigniew Podbielkowski: Słownik roślin użytkowych. Warszawa: PWRiL, 1989. .
- Wielka Encyklopedia Przyrody. Rośliny kwiatowe. Warszawa: Muza SA, 1998. .
Inne hasła zawierające informacje o "Orzech ziemny":
Dożynki
...
Polska Czerwona Księga Roślin
...
Lista Przebojów Programu Trzeciego
...
Ziemia
...
Szczebrzeszyn
...
Zamość
...
Port lotniczy Katowice-Pyrzowice
...
Sanok
...
Nowy Sącz
...
Węgiel (pierwiastek)
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Orzech ziemny":
127. Charakterystyka państw intensywnie rozwijających się na podstawie Chin, Indii, Arabii Saudyjskiej i Brazylii (plansza 20)
...
Zanieczyszczenia atmosfery (plansza 9)
...
Rośliny użytkowe (plansza 4)
...
|