|
Oskoła
Oskoła | Gatunek leczniczy |
Oskoła – staropolska nazwa soku brzozowego (Succus Betulae) o słodkawym smaku. Był to napój chłodzący i leczniczy stosowany na całej
Słowiańszczyźnie
. Otrzymuje się go przez głębokie nacięcie pnia lub gałęzi
brzozy
wczesną wiosną. Z małego drzewa o średnicy pnia ok. 15 cm można pozyskać do 5 litrów soku dziennie, z większych okazów (średnica ok. 30 cm) nawet do 15 litrów. Należy go przechowywać w
szklanych
lub
emaliowanych
naczyniach. Skład Działanie- odtruwa organizm
- wzmacnia
- reguluje
przemianę materii
- wypłukuje z przewodów moczowych złogi skrystalizowanych minerałów i ich
soli
- odżywia
włosy
(stosowany zewnętrznie, sok wchodzi w skład płynu do płukania włosów - Betulan)
- wybiela
piegi
Zastosowanie Bibliografia- Halina Strzelecka: Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2000, ss. 72-73. .
Inne hasła zawierające informacje o "Oskoła":
Oskoła
Gatunek leczniczyOskołaOskoła – staropolska nazwa soku brzozowego (Succus Betulae) o słodkawym smaku. Był ...
Brzoza
...
Brzoza brodawkowata
...
Kategoria:Artykuły wymagające uzupełnienia źródeł od 2007-10
...
brzoza
...
Oskoła
align=justify>
Oskoła - staropolska nazwa soku brzozowego (Succus Betulae) o słodkawym smaku. Otrzymuje ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Oskoła":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|
|
|
|