owoce morza
owoce morza (wł.: frutti di mare) - rozmaite zwierzęta morskie, jak skorupiaki i mięczaki w tym małże, głowonogi i szkarłupnie, w wielu krajach uważane za rarytasy.
Tradycyjnie spożywane są powszechnie w krajach śródziemnomorskich oraz na antypodach. Prawdopodobnie odgrywały one ważną rolę w odżywianiu człowieka już od początków jego historii. Wśród pozostałości po zamierzchłych społecznościach epoki kamiennej archeologowie w wielu miejscach na całym świecie natrafiają na szczątki skorupiaków, co świadczy, że jadano je jeszcze przed początkami rolnictwa.
Owoce morza mają wysoką wartość odżywczą i są doskonałym pożywieniem, pod warunkiem jednak, że pochodzą z czystych wód, w przeciwnym razie mogą być przyczyną poważnych zatruć. Owoce morza można podzielić na dwie główne grupy - skorupiaki i mięczaki.
Skorupiaki są bezkręgowcami, mają zewnętrzny szkielet, niekiedy tworzący kruchą segmentową skorupę. Do grupy tej należą: homary, langusty, homarzec oraz kraby i krewetki.
Mięczaki są bezkręgowcami, przeważnie chronionymi przez silną muszlę, zamieszkują ujścia rzek i brzegi mórz. Do grupy tej zalicza się: ostrygi, omułki, przegrzebek, sercówki i inne małże, ślimaki, m.in. uchowiec, trąbiki i pobrzeżki oraz głowonogi: mątwy, kałamarnice, ośmiornice.
Oddzielną grupą są szkarłupnie, np. jeżowce.
Podobnie jak większość produktów pochodzenia zwierzęcego, także owoce morza zawierają cholesterol: mięczaki mniej, bo 40-100 mg na 100 g, skorupiaki więcej - 100-200 mg. Bardzo duże ilości cholesterolu znajdują się natomiast w ikrze (także w kawiorze).
Morskie mięczaki i skorupiaki są dobrym źródłem wysokowartościowego białka, zawierają też sporo witamin z grupy B, zwłaszcza niacyny i kobalaminy (wit. PP i B12). Witamina B12 jest chyba jedyną witaminą która może być magazynowana w organizmie „na zapas” i wykorzystywana później. Odgrywa ona m.in. ważną rolę w procesie tworzenia krwi. Owoce morza są najlepszym w diecie człowieka źródłem jodu i dobrym źródłem selenu oraz fluoru. Ponadto zawierają umiarkowane ilości żelaza, cynku i magnezu. Ilość zawartego w nich żelaza stanowi około 30-50% ilości żelaza znajdującego się w mięsie czerwonym. Skorupiaki i mięczaki są też dobrym źródłem wapnia, a ostrygi - najbogatszym w diecie naturalnym źródłem cynku, dzięki czemu cieszą się opinią silnego afrodyzjaku i rzeczywiście wpływają na wzmocnienie popędu.
Inne hasła zawierające informacje o "owoce morza":
Ren
...
Nadciśnienie tętnicze
...
Trzcina cukrowa
...
Adwentyzm
...
Odense
...
Cieśnina
...
Klemens Maria Hofbauer
...
Półwysep Antarktyczny
...
Maine
Przemysł i bogactwa naturalneRolnictwo:uprawa borówki, jabłek, ziemniaków, warzywhodowla drobiu i bydła mlecznegoPrzemysł:przetwórczy (owoce morza i ryby)turystyczny Sławni ludzie
Stephen King
,
John Ford
, Marstone Morse, Kenneth ...
Stanisław Hozjusz
...
Inne lekcje zawierające informacje o "owoce morza":
010. Dzieje Ziemi (plansza 8)
...
019. Wielkie formy ukształtowania powierzchni Ziemi (plansza 4)
...
127. Charakterystyka państw intensywnie rozwijających się na podstawie Chin, Indii, Arabii Saudyjskiej i Brazylii (plansza 26)
...
|