Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Pasza (rolnictwo)

Pasza (rolnictwo)

Pasza (karma) – produkty pochodzenia roślinnego ( rośliny paszowe ), zwierzęcego oraz mineralnego, a także substancje otrzymywane w wyniku przemian chemicznych ( mocznik ) lub biologicznych ( drożdże paszowe) bogate w składniki pokarmowe, będące pożywieniem dla zwierząt hodowlanych .

Kryteria podziału pasz

1. Zawartość suchej masy

  • Objętościowe

-Suche (np. siano , słoma , plewy , łuski, mączki z roślin zielonych -Soczyste (np. trawa pastwiskowa, zielonki)

  • Płynne (np. mleko, melasa)

2. zawartość białka

-niskobiałkowe (<100g) -średnio-białkowe( do 150 g) - wysokobiałkowe (>150g),np. nasiona roślin strączkowych, śruty poekstrakcyjne, makuchy

3. pochodzenie

-roślinne -zwierzęce (np. maczki rybne) -mineralne (np. sól, kreda) -syntetyczne (np. aminokwasy, fosforany, mocznik)

4. miejsce produkcji

-przemysł paszowy (np. mieszanki paszowe) -gospodarstwo rolne (np. kiszonki, ziarno zbóż, plewy, zielonki) -zakłady przetwórstwa płodów rolnych (np. melasa, młóto browarniane, śruta rzepakowe poekstrakcyjna, makuchy)

5. Wartość kaloryczna

-niskokaloryczne (<3kcal/g) -średnio kaloryczne (3-5 kcal/g) -wysokokaloryczne- pasze treściwe (>5kcal/g)

6. Węglowodanowe (np. okopowe, kukurydza, zboża)

7. Witaminowe (np. kiełki słodowe, drożdże, marchew, zielonki, susze)

8. Dietetyczne (np. marchew, siemię lniane, kiełki słodowe)

9. Tuczące (np. ziemniaki, ziarno zbóż)

10. Mlekopędne (np. buraki cukrowe i pastewne, otręby pszenne, młóto, wywar gorzelniany)

11. Zmiękczające tkankę tłuszczową (np. kukurydza, owies, makuchy rzepakowe i lniane, mączki zwierzęce)

12. Utwardzające tkankę tłuszczową


Wyróżnia się:

Stosowane w żywieniu przeżuwaczy zawierają poniżej 4,1 MJ energii netto [EN]

  • Pasze treściwe (mieszanki paszowe)

Bibliografia

  • Brzóska F., Podkówka W., 2004Definicje i systematyka pasz. w: Żywienie zwierząt i paszoznawstwo.Tom 3 pod redakcją Jamroz D., Podkówki W., Chachułowej J., PWN , Warszawa


Inne hasła zawierające informacje o "Pasza (rolnictwo)":

1884 ...

Włosi ...

Maine ...

1806 ...

1878 ...

Dożynki ...

1863 ...

1848 ...

Ekosystem ...

1843 ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Pasza (rolnictwo)":

012. Islam (plansza 11) ...

203 Okres międzywojenny na świecie. Postęp techniczny i kryzys gospodarczy (plansza 10) ...

002. Podział nauk geograficznych i informacje o przestrzeni geograficznej (plansza 24) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie