Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

Pesto

Pesto

Pesto

Pesto alla genovese – zielony sos pochodzący z Genui ( Liguria ) we Włoszech , którego głównym składnikiem jest bazylia .

Tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach z oliwy z oliwek , bazylii, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i soli. W przeciwieństwie do odmiany standardowej (pesto alla genovese) czerwone pesto sycylijskie (pesto alla siciliana) zawiera suszone na słońcu pomidory .

Serwowany do chleba, makaronu, sałaty, sera i in. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku.

We Włoszech sprzedawany jest głównie w postaci świeżej, na wagę lub małych słoiczkach.

Okres trwałości pesto po otwarciu wynosi około tygodnia; w razie potrzeby można je zamrozić.


Inne hasła zawierające informacje o "Pesto":

Pizza ...

Sosna ...

Sosna pinia ...

Bazylia pospolita wszystkich włoskich dań, świetnie komponuje się z makaronem i pomidorami, główny składnik Pesto roślina miododajna .olejek eteryczny używany jest w przemyśle perfumeryjnym do wyrobu perfum i ...

Kategoria:Kuchnia włoska ...

Pesto PestoPesto alla genovese – zielony sos pochodzący z Genui ( Liguria ) we Włoszech , ...

Linguine ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Pesto":

Hasło nie występuje w innych lekcjach!





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie