pieczywo
pieczywo - wyroby wypiekane z mąki, wody i soli w połączeniu z różnymi dodatkami. Stanowi jeden z podstawowych składników codziennej diety człowieka. Inne surowce wchodzące w skład pieczywa to mleko, środki spulchniające (zakwas, drożdże, proszek do pieczenia), cukier oraz dodatki zależne od rodzaju pieczywa, np. substancje zapachowo-smakowe, przyprawy ziołowe, mak, sezam, dynia, słonecznik, soja i suszone śliwki.
Skład pieczywa
Dojrzałe ziarna zbóż, z których wypieka się pieczywo zawierają następujące składniki chemiczne:
-
węglowodany z przewagą skrobi (53–69% suchej masy)
-
białka (około 10% suchej masy)
-
aminokwasy, w tym egzogenne tj. lizyna, treonina, metionina, izoleucyna i tryptofan
-
tłuszcze zazwyczaj w postaci glicerydów nienasyconych kwasów tłuszczowych (1,4% w pszenżycie do 4,8% w owsie i kukurydzy)
-
błonnik (włókna roślinne)
-
duże ilości potasu, fosforu i magnezu
-
małe ilości wapnia i sodu
-
znaczne ilości witamin z grupy B oraz witaminy A w postaci prowitaminy
-
brak witaminy D
Wartość odżywcza i energetyczna
Pod względem wartości odżywczej najzdrowsze jest pieczywo razowe – wypiekane z mąki razowej pszennej lub żytniej, która zawiera więcej witamin i soli mineralnych oraz błonnik – obecny w zewnętrznej osłonce ziaren i niezbędny do prawidłowego funkcjonowania jelit. Pieczywo białe posiada niewielką wartość odżywczą, a przy tym z reguły charakteryzuje się większą ilością kilokalorii, np. grahamki 258 kcal/100 gramów, kajzerki 296 kcal/100 g, rogaliki maślane 326 kcal/100 g, a bułeczki do hot dogów 340 kcal/100 g. W przypadku chleba: żytni pełnoziarnisty 237 kcal/100 g, pumpernikiel 252 kcal/100 g, pszenny 249 kcal/100 g, bagietki 283 kcal/100 g, a bułka wrocławska 293 kcal/100 g. Dietetycy zalecają spożywanie różnych rodzajów pieczywa, tak aby dostarczyć do organizmu dużo różnorodnych składników odżywczych oraz błonnik. Pieczywo z dodatkiem pełnych nasion roślin oleistych: słonecznika, dyni, sezamu, lnu, soi, maku, kukurydzy oraz przyprawy kminku stanowi dodatkowe źródło witamin, soli mineralnych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych[3]. Małym dzieciom i osobom nietolerującym chleba razowego poleca się chleb graham i bułki grahamki (z mąki pszennej z pełnego przemiału), które są delikatniejsze w smaku. Natomiast nie jest wskazane podawane dzieciom chleba, który zawiera polepszacze, konserwanty, środki antypleśniowe oraz pieczywa o przedłożonej trwałości, np. chleb tostowy
Inne hasła zawierające informacje o "pieczywo":
Rodzimy Kościół Polski
...
Szkocja
Szkotów są jednak single malt whisky.Szkocka kuchnia znana jest z
shortbread
(maślane pieczywo chrupkie), oraz
haggis
. Haggis to owczy żołądek napełniony mieszaniną złożoną ...
Przemysł młynarski
...
Miedź
Źródła miedzi w pokarmachwołowinarybyjęczmień i kasza jęczmiennaliście winogronnasiona słonecznikaorzechypłatki owsianesuche nasiona
roślin strączkowych
pieczywo ciemnepodroby (nerki, mózg, wątroba)warzywa liściaste (np. sałata) nienależące do krzyżowychawokado (inne ...
Chleb
Chleb wyrobiony w różnych kształtów bochnyBułkiŚwieżo upieczone
bochny
chlebaChleb –
pieczywo
otrzymywane z wypieku
ciasta
, będącego jednorodnym połączeniem
mąki
zbożowej
różnego gatunku ...
Pesach
nawet posiadania w domu) chleba na zakwasie (
chamec
). Zamiast niego spożywa się pieczywo ze specjalnie przygotowanej mąki -
macę
. Nie można używać zwykłych naczyń ...
Cukiernictwo
w okresie, co najmniej 1
miesiąca
od daty wyprodukowania. Grupy trwałych wyrobów cukierniczychpieczywo cukiernicze trwałe, np. herbatniki,
suchary
, płatki,
pierniki
, pieczywo parzone, pieczywo piankowe, ...
Błonnik
owoce
, produkty zbożowe (otręby zbożowe, kasze, naturalne płatki zbożowe, musli, niełuskany ryż, pieczywo razowe i pełnoziarniste) i nasiona roślin strączkowych. Błonnika nie zawierają m.in. ...
Enzymy
...
Dieta bezglutenowa
produkty spożywcze dozwolone w chorobie trzewnej
Ryż
, mąka ryżowa, płatki i kaszki ryżowe, pieczywo ryżoweMączka ziemniaczanaMąka kukurydziana, płatki i chrupki kukurydziane
Soja
,
tapioka
,
sago
Makaron bezglutenowy i ...
Inne lekcje zawierające informacje o "pieczywo":
112. Zmiany gospodarki i społeczeństwa polskiego w XVI w. (plansza 15)
...
Higiena i choroby układu pokarmowego (plansza 2)
większej ilości świeżych warzyw i owoców
spożywanie pokarmów zawierających dużo błonnika – kasze, pieczywo razowe, rośliny strączkowe
ograniczanie spożycia tłuszczów zwierzęcych i zastępowanie ich roślinnymi
zmniejszenie ...
Przemysł przetwórczy w Polsce (plansza 16)
Przemysł młynarsko-piekarniczy
Mąka i kasze, pieczywo, wyroby cukiernicze
Lublin, Rzeszów, Wedel (Warszawa), Goplana ...
|