Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

pieczywo

pieczywo - wyroby wypiekane z mąki, wody i soli w połączeniu z różnymi dodatkami. Stanowi jeden z podstawowych składników codziennej diety człowieka. Inne surowce wchodzące w skład pieczywa to mleko, środki spulchniające (zakwas, drożdże, proszek do pieczenia), cukier oraz dodatki zależne od rodzaju pieczywa, np. substancje zapachowo-smakowe, przyprawy ziołowe, mak, sezam, dynia, słonecznik, soja i suszone śliwki.

Skład pieczywa

Dojrzałe ziarna zbóż, z których wypieka się pieczywo zawierają następujące składniki chemiczne:

  • węglowodany z przewagą skrobi (53–69% suchej masy)
  • białka (około 10% suchej masy)
  • aminokwasy, w tym egzogenne tj. lizyna, treonina, metionina, izoleucyna i tryptofan
  • tłuszcze zazwyczaj w postaci glicerydów nienasyconych kwasów tłuszczowych (1,4% w pszenżycie do 4,8% w owsie i kukurydzy)
  • błonnik (włókna roślinne)
  • duże ilości potasu, fosforu i magnezu
  • małe ilości wapnia i sodu
  • znaczne ilości witamin z grupy B oraz witaminy A w postaci prowitaminy
  • brak witaminy D

Wartość odżywcza i energetyczna

Pod względem wartości odżywczej najzdrowsze jest pieczywo razowe – wypiekane z mąki razowej pszennej lub żytniej, która zawiera więcej witamin i soli mineralnych oraz błonnik – obecny w zewnętrznej osłonce ziaren i niezbędny do prawidłowego funkcjonowania jelit. Pieczywo białe posiada niewielką wartość odżywczą, a przy tym z reguły charakteryzuje się większą ilością kilokalorii, np. grahamki 258 kcal/100 gramów, kajzerki 296 kcal/100 g, rogaliki maślane 326 kcal/100 g, a bułeczki do hot dogów 340 kcal/100 g. W przypadku chleba: żytni pełnoziarnisty 237 kcal/100 g, pumpernikiel 252 kcal/100 g, pszenny 249 kcal/100 g, bagietki 283 kcal/100 g, a bułka wrocławska 293 kcal/100 g. Dietetycy zalecają spożywanie różnych rodzajów pieczywa, tak aby dostarczyć do organizmu dużo różnorodnych składników odżywczych oraz błonnik. Pieczywo z dodatkiem pełnych nasion roślin oleistych: słonecznika, dyni, sezamu, lnu, soi, maku, kukurydzy oraz przyprawy kminku stanowi dodatkowe źródło witamin, soli mineralnych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych[3]. Małym dzieciom i osobom nietolerującym chleba razowego poleca się chleb graham i bułki grahamki (z mąki pszennej z pełnego przemiału), które są delikatniejsze w smaku. Natomiast nie jest wskazane podawane dzieciom chleba, który zawiera polepszacze, konserwanty, środki antypleśniowe oraz pieczywa o przedłożonej trwałości, np. chleb tostowy


Inne hasła zawierające informacje o "pieczywo":

Rodzimy Kościół Polski ...

Szkocja Szkotów są jednak single malt whisky.Szkocka kuchnia znana jest z shortbread (maślane pieczywo chrupkie), oraz haggis . Haggis to owczy żołądek napełniony mieszaniną złożoną ...

Przemysł młynarski ...

Miedź Źródła miedzi w pokarmachwołowinarybyjęczmień i kasza jęczmiennaliście winogronnasiona słonecznikaorzechypłatki owsianesuche nasiona roślin strączkowych pieczywo ciemnepodroby (nerki, mózg, wątroba)warzywa liściaste (np. sałata) nienależące do krzyżowychawokado (inne ...

Chleb Chleb wyrobiony w różnych kształtów bochnyBułkiŚwieżo upieczone bochny chlebaChleb – pieczywo otrzymywane z wypieku ciasta , będącego jednorodnym połączeniem mąki zbożowej różnego gatunku ...

Pesach nawet posiadania w domu) chleba na zakwasie ( chamec ). Zamiast niego spożywa się pieczywo ze specjalnie przygotowanej mąki - macę . Nie można używać zwykłych naczyń ...

Cukiernictwo w okresie, co najmniej 1 miesiąca od daty wyprodukowania. Grupy trwałych wyrobów cukierniczychpieczywo cukiernicze trwałe, np. herbatniki, suchary , płatki, pierniki , pieczywo parzone, pieczywo piankowe, ...

Błonnik owoce , produkty zbożowe (otręby zbożowe, kasze, naturalne płatki zbożowe, musli, niełuskany ryż, pieczywo razowe i pełnoziarniste) i nasiona roślin strączkowych. Błonnika nie zawierają m.in. ...

Enzymy ...

Dieta bezglutenowa produkty spożywcze dozwolone w chorobie trzewnej Ryż , mąka ryżowa, płatki i kaszki ryżowe, pieczywo ryżoweMączka ziemniaczanaMąka kukurydziana, płatki i chrupki kukurydziane Soja , tapioka , sago Makaron bezglutenowy i ...


Inne lekcje zawierające informacje o "pieczywo":

112. Zmiany gospodarki i społeczeństwa polskiego w XVI w. (plansza 15) ...

Higiena i choroby układu pokarmowego (plansza 2) większej ilości świeżych warzyw i owoców spożywanie pokarmów zawierających dużo błonnika – kasze, pieczywo razowe, rośliny strączkowe ograniczanie spożycia tłuszczów zwierzęcych i zastępowanie ich roślinnymi zmniejszenie ...

Przemysł przetwórczy w Polsce (plansza 16) Przemysł młynarsko-piekarniczy Mąka i kasze, pieczywo, wyroby cukiernicze Lublin, Rzeszów, Wedel (Warszawa), Goplana ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie