Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną. Pomidor zwyczajny
Pomidor zwyczajnyPomidor zwyczajny (Lycopersicon esculentum Mill.) –
gatunek
jednorocznej rośliny
warzywnej
z rodziny
psiankowatych
. Ma wiele
synonimów
: pomidor uprawny, pomidor jadalny, psianka pomidor i po prostu pomidor. Pochodzi z
Ameryki Południowej
lub
Środkowej
. Do Europy dotarł po
1492
, po odkryciu Ameryki przez
Krzysztofa Kolumba
. Morfologia-
Pokrój
- Roślina gruczołowata, lepko owłosiona, o charakterystycznej woni.
-
Łodyga
- Do 1,5 m wysokości, u odmian szklarniowych nawet do kilku metrów.
-
Liście
- Pojedynczo lub podwójnie przerywanopierzastodzielne o odcinkach w zarysie sercowatojajowych, pierzastowcinanych.
-
Kwiaty
- O
koronie
długości
kielicha
, żółte, o zaostrzonych łatkach, zebrane w jednostronne, kilkukwiatowe
skrętki
w kątach liści.
-
Owoce
- Soczyste, duże
jagody
. W ostatnim czasie dostępnych jest wiele odmian pomidorów, o różnych kolorach i kształtach owocu. Owoce mogą mieć wielkość od 20 do ponad 100 mm średnicy. Kształt może być kulisty, wydłużony (przypominający śliwkę lub gruszkę) a także żebrowany (podobny do papryki). Barwa owocu pierwotnie i najczęściej czerwona. Występują też odmiany pomarańczowe, żółte, zielone (dojrzałe) oraz czarne.
BiologiaKwiaty są
samopylne
. ZmiennośćWystępują m.in. następujące odmiany pomidora zwyczajnego:[2] - Pomidory Czereśniowe:
- Sweet 100 – słodkie owoce wielkości 2,5 cm, tworzą duże grona, wymagają podwiązywania, dojrzewają 2,5 miesiąca.
- Evita – jednakowej wielkości owoce, błyszczące, koloru czerwonego, posiadają charakterystyczny smak, wytrzymałe, dojrzewają 2 miesiące.
- Mirabell – owoce złotożółte, słodkie wielkości 2,5 cm , rosnące w gronach, dojrzewają 2 miesiące
- Pomidory Średnioowocowe:
- Martina – błyszczące, czerwone owoce, odporne na pękanie, rosną szybko i zdrowo, dojrzewają 1,5 miesiąca
- Brylant – odmiana wczesna, posiadająca czerwone owoce o wyrafinowanym smaku, odmiana bardzo wydajna, dojrzewająca 2,5 miesiąca
- Morden – owoce kuliste, koloru żółtopomarańczowego, posiada wyrafinowany smak, dojrzewająca 1,5–2 miesiące
- Balkonstar – odmiana niska, wytrzymała o jasnych, regularnych owocach oraz o wyrafinowanym smaku, dojrzewająca 1,5–2 miesiące
- Pomidory typu Lima:
- Roma – owoce łagodne w smaku,o grubej skórce i małej liczbie pestek, dobrze nadają się na sosy i soki, dojrzewają 2,5 miesiąca
- New Yorker – odmiana wczesna, o dużych, nieco spłaszczonych, wyrafinowanych owocach, dojrzewają 2,5–3 miesiące
- Pomidory Wielkoowocowe:
- Master – owoce duże, okrągłe, gładkie, bardzo aromatyczne, odmiana o silnym wzroście i dużej zdrowotności, dojrzewają 2,5–3 miesiące
- Beefmaster – odmiana wytrzymała, odporna na choroby grzybowe, duże owoce o wadze 1 kg , soczyste o grubej skórce, dojrzewają 2,5–3 miesiące
- Jawor – owoce odporne na pękania, dojrzewają równomiernie, najlepsze do bezpośredniego spożycia i na przetwory, dojrzewają 2,5 miesiąca
Zastosowanie- Roślina jadalna
Pomidory spożywane są pod różnymi postaciami: w stanie surowym, jako składnik zup, sosów, sałatek, kanapek, potraw z
ryżu
. Pomidory są też przetwarzane na soki, przeciery i koncentraty. Pomidory są bogate w
likopen
-
przeciwutleniacz
, który, jak podejrzewano do niedawna, przeciwdziała zachorowaniom na nowotwory (zwłaszcza na raka prostaty). Likopen jest szczególnie przyswajalny dla człowieka w formie poddanej termicznej obróbce (przetwory pomidorowe). Dlatego też więcej tego związku będzie przyswojone w sosie pomidorowym czy sałatce z oliwą niż w surowych pomidorach. Nowe badania wskazują jednak, że ochronne działanie przeciwnowotworowe jest największe przy spożywaniu surowych pomidorów, a nie przetworów (np. sosu). Badania epidemiologiczne na dużych populacjach wskazują, że spożywanie przetworów z pomidorów zapobiega rozwojowi raka prostaty. W badaniach Health Professional Follow-up Study wykazano, że wzrost spożycia likopenu (w postaci pomidorów, pasty i soku) powodował obniżenie ryzyka raka prostaty o 53%. Odnotowano, że skuteczność ochronna likopenu jest większa wobec bardziej zaawansowanych stadiów nowotworu. :[3] Przeprowadzona przez Etminan'a i wsp. meta analiza ponad 20 badań potwierdziła wysoką korelację pomiędzy stężeniem likopenu w surowicy a obniżeniem ryzyka raka prostaty. :[4] W literaturze fachowej opublikowano wyniki kilkunastu badań klinicznych, w których oceniano wpływ likipenu lub pomidorów na raka prostaty. W większości przypadków odnotowano korzystne zmiany specyficznego antygenu prostaty PSA po spożyciu likopenu. :[5] Z drugiej strony wyniki badań epidemiologicznych nie wskazują jednoznacznie na ochronne działanie likopenu i pomidorów wobec nowotworów o innych lokalizacjach. Na przykład, w badaniach Health Professional Follow-up Study nie udało się wykazać związku pomiędzy spożyciem likopenu a nowotworami jamy ustnej oraz ryzykiem nowotworów pęcherza czy okrężnicy. Likopen jest silnym przeciwutleniaczem i potencjalnie środkiem neuroprotekcyjnym (chroniącym neurony w mózgu), więc jego pozytywny wpływ na organizm ludzki wymaga dalszych badań, które to potwierdzą wyniki testów na zwierzętach[]. Owoce pomidora zawierają m.in.:
sód
,
potas
,
magnez
,
wapń
,
mangan
,
żelazo
,
kobalt
,
miedź
,
cynk
,
fosfor
,
fluor
,
chlor
,
jod
,
karoten
, witaminy:
K
,
B1
,
B2
,
B6
,
C
,
PP
; kwasy:
pantotenowy
,
foliowy
,
szczawiowy
;
biotynę
. Pomidor uprawny Wartości odżywcze na 100 g produktuSkładniki pokarmowe | Witaminy | Składniki mineralne |
---|
woda
| 94,5 g |
witamina A
| 0,38 mg |
magnez
| 10 mg |
energia
| 18 kcal |
witamina B1
| 0,06 mg |
fosfor
| 24 mg |
błonnik
| 1,4 g |
witamina B2
| 0,04 mg |
żelazo
| 0,4 mg |
białko
| 0,9 g |
witamina B6
| 0,11 mg |
sód
| 1,2 mg |
tłuszcze
| 0,2 g |
witamina C
| 15 mg |
wapń
| 10 mg |
węglowodany
| 2,8 g |
witamina PP
| 0,7 mg |
potas
| 280 mg | - Uprawa
Uprawiany jest powszechnie dla soczystych owoców. Znajduje się w
rejestrze roślin uprawnych
Unii Europejskiej. Wymaga gleb przepuszczalnych, ciepłych i zasobnych w próchnicę, oraz miejsc osłoniętych od wiatru i nasłonecznionych. Ciekawostki- Początkowo przez wielu Europejczyków pomidor był uważany za
roślinę trującą
. Hodowano go w
ogrodach
w celach dekoracyjnych.
- W
1893
r.
Sąd Najwyższy Stanów Zjednoczonych
– porządkując kwestię zróżnicowania ceł na warzywa i owoce – dla celów podatkowych uznał pomidor za warzywo (na podstawie jego zastosowań kulinarnych), nie wyrokując jednak w kwestii jego klasyfikacji botanicznej. Podobnie traktowany jest on w Unii Europejskiej[6]. Z naukowego punktu widzenia jadalna część pomidora pozostaje owocem.
Przypisy Zobacz też,
keczup
,
pizza
.
Inne hasła zawierające informacje o "Pomidor zwyczajny":
Autorytet
...
Ziołorośla
...
Jarząb pospolity
...
Bór świeży
...
Mazurski Park Krajobrazowy
...
Gerard Labuda
...
1929
...
Kopciuszek zwyczajny
...
Zwyczajna forma rytu rzymskiego
...
Skarga kasacyjna (postępowanie sądowoadministracyjne)
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Pomidor zwyczajny":
Świat roślinny i zwierzęcy w Polsce (plansza 13)
...
005. Przegląd i znaczenie nasiennych (plansza 18)
...
Rośliny użytkowe (plansza 5)
...
|