Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Pulque

Pulque

Agave salmiana, z której wyrabia się pulque i mezcal
Sprzedawca pulque
Aztekowie palący tytoń i spożywający octli

Pulque (octli) – napój alkoholowy od zamierzchłych czasów spożywany przez mieszkańców Mezoameryki , wytwarzany ze sfermentowanego soku maguey pulquero Agave salmiana[1]. Roślina ta była w starożytnym Meksyku uznawana przez Indian za świętą i była używana w ceremoniach religijnych. Oprócz tego pulque wytwarza się z kilku jeszcze innych gatunków agaw: agawy amerykańskiej , a. ciemnozielonej , Agave lehmanii, Agave complicata, Agave gracilispina, Agave crassispina, Agave quiotifera[1]. Potwierdzone wzmianki o pulque pojawiają się już 200 roku n.e. Wielu badaczy uważa, że pulque wzięło swój początek z napoju alkoholowego zwanego w języku nahuatl ixtac octli (dosłownie "białe pulque") stosowanego przez prekolumbijskich Indian Mezoameryki podczas obrzędów religijnych w celu osiągania stanu upojenia i wizji. Ofiarowano pulque bóstwu związanemu z tym napojem, zwanemu Mayahuel [2].

Sok z rośliny (nazywany aguamiel) uzyskiwany jest przez wydrążenie łodygi, z której jest codziennie zbierany (przez ok. 2 miesiące). Później sok ulega fermentacji i nadaje się do spożycia. W zależności od zawartości alkoholu rozróżnia się kilka rodzajów pulque: tlachique 2-4% , fuerte (mocna) 5-7% oraz curado (pulque z dodatkiem soków owocowych, niekiedy orzechów itp.[3] Pulque zawiera wiele cennych składników odżywczych - witaminy, żelazo, ryboflawinę, niacynę itd., było tradycyjnie zalecane osobom starszym i karmiącym kobietom. Żywotna niegdyś tradycja pulque pobecnie powoli zanika, jest wyrabiane i pite tylko w niektórych rejonach Meksyku (na Wyżynie Meksykańskiej ). Ze względu na trudności z jego magazynowaniem oraz konserwowaniem nie jest dobrze znane na świecie. Pulque może być spożywane nierozcieńczone (wtedy ma gorzki smak[]), lub też z dodatkiem miodu .

Z tego samego rodzaju agawy Agave salmiana (oraz kilkudziesięciu innych) produkowany jest mezcal – podwójnie destylowany spirytus (odmianą mezcalu jest tequila ).

Spis treści

Zobacz też

Bibliografia

  • Lappe Patricia, Ulloa Miguel: Fermentaciones tradicionales indígenas de México, Instituto Nacional Indigenista, México 1987

Linki zewnętrzne

Przypisy

  1. 1,0 1,1 Zbigniew Podbielkowski: Słownik roślin użytkowych. Warszawa: PWRiL, 1989. . 
  2. Bebidas fermentadas
  3. Pulque


Inne hasła zawierające informacje o "Pulque":

Dzień Zmarłych ...

Agawa ...

Pulque Agave salmiana, z której wyrabia się Pulque i mezcal Sprzedawca PulqueAztekowie palący tytoń i spożywający octliPulque (octli) – napój ...

Mezcal ...

Język nahuatl ...

Tequila być oznakowana "100% agawa". W wyniku fermentacji otrzymuje się lekko musujący napój "Pulque" zawierający 5-7% alkoholu. Napój ten był znany już Aztekom i używano ...

Tula on podstępem odwiedzony od przeprowadzenia porannych obrzędów. (Według jednych wątków podano jemu Pulque (napój alkoholowy) i kapłan zapomniało swoich powinnościach; są też wątki o ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Pulque":

Hasło nie występuje w innych lekcjach!





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie