Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

Skala Ballinga

Skala Ballinga

Skala Ballingaskala obrazująca zawartość cukru w roztworze .

1 stopień Ballinga (skrót: °Blg) = gęstość takiego roztworu cukru w temperaturze 20 °C , który zawiera 1% cukru (wagowo), czyli 10 g cukru na 1 kg roztworu. Skalę tę opracował niemiecki chemik Karl Balling w 1843[1].

Przelicznik:

^{\circ}Blg = {(G - 1) * 266 \over G}
gdzie G - gęstość roztworu cukru.

W skali Ballinga wyskalowane są areometry Ballinga .

Przypisy

  1. Martin P. Manning " Understanding Specific Gravity and Extract ", BrewingTechniques, 1(3), 1993.


Inne hasła zawierające informacje o "Skala Ballinga":

Nadciśnienie tętnicze ...

Rekatolicyzacja ...

Przełęcz Lubawska ...

Kotlina Kamiennogórska ...

Skala termometryczna ...

Austro-Węgry ...

Wielka piątka ...

Demokracja bezpośrednia ...

Nieskończoność ...

Dojrzewanie ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Skala Ballinga":

09. Strategie przedsiębiorstw (plansza 10) ...

211. Kształtowanie się szaty roślinnej Polski (plansza 8) ...

042. Himalaje (plansza 6) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie