Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Sardynka

Sardynka

Sardynka

Sardynka pacyficzna
Systematyka
Domena eukarionty
Królestwo zwierzęta
Typ strunowce
Podtyp kręgowce
Gromada promieniopłetwe
Rząd śledziokształtne
Rodzina śledziowate
Nazwa systematyczna
Sardina Antipa, 1904
Sardinella Valenciennes, 1847
Sardinops Hubbs, 1929

Sardynka, sardyna, pilchard – zbiorcze nazwy grupy jadalnych ryb z rodziny śledziowatych (Clupeidae), początkowo odnoszone do sardynki europejskiej (Sardina pilchardus), z czasem objęły inne, blisko z nią spokrewnione i bardzo podobne gatunki. Obecnie nazwy sardynki, sardyny lub pilchardy stosowane są dla ryb z rodzajów :

  • Sardina – 1 gatunek, sardynka europejska
  • Sardinella – ponad 20 gatunków określanych wspólną nazwą sardynele
  • Sardinops – 1 gatunek, sardynka pacyficzna, wcześniej zaliczana do 5 różnych gatunków

Sardynką norweską nazywany jest też szprot .

Sardynki europejskie (Sardina pilchardus) występują w Morzu Śródziemnym i przy atlantyckim wybrzeżu Hiszpanii , Portugalii , Francji i Wielkiej Brytanii . Sardynka pacyficzna występuje w różnych rejonach Pacyfiku i Oceanu Indyjskiego i jest poławiana przy wybrzeżach Japonii Północnej i Południowej Ameryki (zachodnie wybrzeże) oraz Australii i RPA .

Sardynki mają srebrzysty kolor oraz małe rozmiary, nie posiadają linii bocznej . Nie mają łusek na głowie. Długość ich ciała wynosi od 15 do 30 cm, żyją w licznych ławicach i przemieszczają się wzdłuż wybrzeży w poszukiwaniu planktonu . Składają ikrę w okresie wiosennym, z której po kilku dniach wydostają się larwy później przekształcające się w dorosłe ryby.

Sardynki wszystkich gatunków są poławiane w ilościach przemysłowych w różnych celach, m.in. jako przynęta, do sprzedaży w świeżym stanie na targach rybnych oraz do suszenia i wędzenia, do wytwarzania mączki rybnej. Sardynki łowi się głównie nocą kiedy to podpływają one do powierzchni szukając planktonu. Po wciągnięciu sieci ryby są nasalane na czas transportu. Najpopularniejszą formą przerobu sardynek jest najpierw ich gotowanie (po wcześniejszym usunięciu głów) a później umieszczanie w marynacie olejowej w puszkach. Często występują również sardynki w sosie pomidorowym, co jest propozycją podania o zdecydowanie niższej zawartości tłuszczu (może mieć to znaczenie zwłaszcza dla osób na diecie nisko-tłuszczowej).

Bibliografia

  1. Ryby : encyklopedia zwierząt. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN : Dorota Szatańska, 2007. . 
  2. Włodzimierz Załachowski: Ryby. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 1997. . 
  3. Mały słownik zoologiczny: ryby. Warszawa: Wiedza Powszechna, 1976. 


Inne hasła zawierające informacje o "Sardynka":

Sushi ...

Witamina D ...

Gabon ...

Biotyna ...

Jezioro Tyberiadzkie ...

Śledziowate ...

Morze Południowochińskie ...

Vis (wyspa) ...

Zatoka Biskajska ...

Melilla ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Sardynka":

029. Badania populacji (plansza 18) ...

022. Przegląd systematyczny bezżuchwowców i ryb (plansza 20) ...

022. Przegląd systematyczny bezżuchwowców i ryb (plansza 10) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie