Selen
SelenSelen | | | Selen czarny, szary (α) i czerwony (β) |
Selen czarny, szary (α) i czerwony (β) | Dane ogólne | Nazwa, symbol,
l.a.
| Selen, Se, 34 | Grupa, okres, blok |
16
, 4, p | Właściwości metaliczne |
niemetal
| | | | Najbardziej stabilne izotopy |
---|
izotop
| wyst. |
o.p.r.
|
s.r.
|
e.r.
MeV
|
p.r.
|
---|
72Se |
{syn.}
| 8,4
dni
|
w.e.
| 0,335 | 72
As
| 74Se | 0,89% | stabilny izotop z 40
neutronami
| 75Se |
{syn.}
| 119,779
dni
|
w.e.
| 0,864 | 75
As
| 76Se | 9,36% | stabilny izotop z 42
neutronami
| 77Se | 7,63% | stabilny izotop z 43
neutronami
| 78Se | 23,78% | stabilny izotop z 44
neutronami
| 79Se |
{syn.}
| 1,13×106
lat
|
β-
| 0,151 | 79
Br
| 80Se | 49,61% | stabilny izotop z 46
neutronami
| 82Se | 8,73% | 1,08×1020
lat
|
β-β-
| 2,995 | 82
Kr
|
|
| Jeżeli nie podano inaczej, dane dotyczą
warunków normalnych (0 °C, 1013,25 hPa)
|
Selen (Se,
łac.
selenium) –
pierwiastek chemiczny
z grupy
niemetali
w
układzie okresowym
. Znanych jest kilkanaście jego
izotopów
z przedziału mas 65-91, z których trwałych jest 6. Pierwiastek ten został odkryty w roku
1817
przez
J. J. Berzeliusa
. Nazwa pochodzi od greckiego słowa selene – księżyc (bo zawsze występował obok
telluru
,
łac.
tellus – ziemia). Występowanie i otrzymywanieWystępuje w skorupie ziemskiej w ilości 0,05
ppm
jako zanieczyszczenie niektórych
rud
siarczkowych. Przemysłowo pozyskuje się go jako produkt uboczny
rafinacji
rud
miedzi
i
siarki
. Doprowadzony do postaci tlenku (SeO2) selen rozpuszcza się w
kwasie azotowym
. Następnie przepuszcza się przez tak otrzymany roztwór
dwutlenek siarki
. Wolny selen wytrąca się jako czerwony osad (
odmiana alotropowa
beta). Laboratoryjnie selen otrzymuje się redukując
hydrazyną
kwas selenowy(VI)
(H2SeO4). Z punktu widzenia odżywiania bogatym źródłem selenu jest
pszenica
, brązowy
ryż
,
owies
, pestki
dyni
, a także
drób
, półtłuste
mleko
, chude
mięso
i
ryby
. ZastosowaniaDzięki zależności przewodnictwa elektrycznego od naświetlenia selen znalazł zastosowanie w fotokomórkach i kserokopiarkach, a jego związki są stosowane w
ogniwach fotowoltaicznych
; jako
półprzewodnik
wykorzystywany był przez kilkadziesiąt lat w
prostownikach selenowych
(zanim nie wyparły go
prostowniki
funkcjonujące w oparciu o inne materiały, najpierw
german
, a obecnie najczęściej
krzem
). Ponadto używany jest jako dodatek do
szkła
i
stali
. Siarczek selenu (SeS2) stosowany jest w szamponach przeciwłupieżowych i w lekach przeciwgrzybiczych, a selenian sodu (Na2SeO3) jest silnym insektycydem. Właściwości chemiczneZ racji położenia w
układzie okresowym
selen właściwościami nieco przypomina
siarkę
. Kwas selenowy(VI) (H2SeO4), podobnie jak
kwas siarkowy(VI)
, jest kwasem mocnym o silnych właściwościach utleniających (jednak znacznie silniejszych niż kwas siarkowy). W odróżnieniu od kwasu siarkowego(VI) ani jego
spalanie
, ani
odwadnienie
nie prowadzi do uzyskania trójtlenku selenu (SeO3). Selenki (Se2-) w środowisku zasadowym łatwo przechodzą na wyższe stopnie utlenienia. W wyniku reakcji selenu z chlorem powstaje brązowa ciecz Se2Cl2, która po ogrzaniu
dysproporcjonuje
do czystego selenu i bezbarwnego czterochlorku selenu (SeCl4). Odmiany alotropoweSelen ma trzy
odmiany alotropowe
. Odmiana α to srebrzystoszary, kruchy metal. Utlenia się on na
powietrzu
powoli, nie reaguje z
wodą
, lecz reaguje zarówno z
kwasami
, jak i
zasadami
. Odmiana β to czerwone ciało amorficzne. Jest bardzo reaktywny, pali się na
powietrzu
i gwałtownie reaguje z
wodą
. Odmiana γ to szkliste szaroróżowe ciało stałe. Jest to odmiana pośrednia między odmianami alfa i beta – uzyskuje się ją, gwałtownie schładzając ciekły selen. Handlowo dostępny jest także bezpostaciowy selen czarny[1]. ZwiązkiSelen tworzy związki analogiczne do związków siarki, np. - selenek dimetylowy,
- tlenochlorek selenu,
- dwutlenek selenu,
-
selenowodór
.
Selen jest jednym z niezbędnych
ultraelementów
, który musi być dostarczany w pożywieniu. Zawartość selenu w produktach spożywczych różni się znacznie, co związane jest z dużymi różnicami w zawartości selenu w glebie i wodzie w różnych częściach świata. Gleby na terenie Polski są uważane za ubogie w selen. Źródła selenu w pożywieniu: zboża, mięso, jaja, nabiał, ryby i skorupiaki. Nie wszystkie pokarmy są dobrym źródłem selenu, bowiem pierwiastek ten nie w każdej postaci jest dobrze wchłaniany w przewodzie pokarmowym. Podstawową rolę w biodostępności odgrywa forma chemiczna selenu.[2] Najwyższą bioprzyswajalnością charaketyzuje się selen pozyskiwany z drożdży [3][4]. Wchłanianie selenu wzmagają białka małomolekularne oraz witaminy (głównie A, E, C). Synergiczne działanie selenu z witaminą E przyczynia się do opóźniania procesów starzenia oraz przyspieszenia regeneracji komórek. Jest on konieczny do prawidłowego funkcjonowania układów
enzymatycznych
. Najważniejszą jego funkcją jest tworzenie silnego
antyutleniacza
, enzymu zwanego
peroksydazą glutationową
. Chroni on
czerwone krwinki
i błony komórkowe przed szkodliwym wpływem
wolnych rodników
. Ważny jest także dla funkcjonowania
układu odpornościowego
oraz
tarczycy
. Wraz z innymi przeciwutleniaczami chroni
serce
przed działaniem
wolnych rodników
, pomaga w walce z
depresją
, przemęczeniem i nadmierną nerwowością. Redukuje ilość szkodliwych związków przyczyniających się do powstawania
reumatoidalnego zapalenia stawów
– podawanie selenu łagodzi objawy choroby aż u 40% chorych. U mężczyzn połowa selenu akumulowanego w organizmie znajduje się w jądrach i gruczołach płciowych, a także w produkowanej przez nich
spermie
, wpływając w ten sposób na podtrzymanie sprawności seksualnej mężczyzn [5]. Selen zapobiega powstawaniu zmian nowotworowych w różnych narządach i tkankach. Liczne badania potwierdzają, że selen zmniejsza ryzyko występowania wszystkich nowotworów a w szczególności raka wątroby, prostaty, jelita grubego oraz raka płuc [6][7]. Bardzo ważne znaczenie odgrywa suplementacja selenem przez palaczy, którzy szczególnie są narażeni na raka płuc, bowiem selen zmniejsza ryzyko zachorowania na raka płuc przez palaczy. W celu potwierdzenia roli selenu w zapobieganiu powstawania zmian nowotworowych, międzynarodowa grupa naukowców z Danii, Szwecji oraz Wielkiej Brytanii prowadzi szeroko zakrojone randomizowane badanie "Prevention of Cancer by Intervention with Selenium" (PRECISE) [8]. Amerykańska organizacja Food and Drug Administration (FDA) zezwoliła producentom selenowanych suplementów na podanie wskazań zdrowotnych informujących, że "suplementacja selenem może zmniejszyć ryzyko pewnych rodzajów raka" Polskie normy dziennego zapotrzebowania na selen[9] |
---|
Kto | Norma w µg/dobę |
---|
niemowlęta | 10-15 | dzieci | 20-30 | dziewczęta 10-12 lat | 45 | dziewczęta >12 lat | 60 | kobiety w ciąży | 65 | kobiety karmiące | 75 | chłopcy 10-12 lat | 45 | chłopcy 13-15 lat | 60 | chłopcy >13 r.ż i mężczyźni | 70 |
Zalecane (przez
amerykańską
agencję
FDA
) dobowe spożycie selenu wynosi dla osób dorosłych 55
mikrogramów
. Praktycznie, stosując normalną dietę nie ma możliwości wytworzenia niedoboru selenu[]. Konieczność suplementacji selenu występuje u palaczy, u mieszkańców terenów ubogich w selen, u osób pozostających na całkowitym żywieniu pozajelitowym (pareneteralnym), osoby z ciężkim uszkodzeniem funkcji wchłaniania składników pokarmowych (np.
choroba Leśniowskiego-Crohna
, stan po usunięciu znacznej części
jelita cienkiego
). Suplementacja diety selenem jest zalecana w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych, niepłodności, zapalenia trzustki i astmy. Ponadto badania epidemiologiczne potwierdziły, że obniżone spożywanie selenu może być jednym z istotnych czynników zwiekszających ryzyko występowania nowotworów u ludzi [10]. Nadmiar selenu jest szkodliwy i uważa się że przekroczenie dawki 400 mikrogramów na dobę może prowadzić do objawów zatrucia. Jednakże ryzyko przedawkowania przy stosowaniu naturalnych preparatów selenowych jest niewielkie (dawki nawet do 800 µg dziennie nie okazały się toksyczne). Niedobór selenu przyczynia się do ograniczenia sprawności układu odpornosciowego oraz w niektórych przypadkach do intensyfikacji postępów choroby. Niedobór selenu stwierdza się również w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów. Rozpowszechnienie występowania objawów niedoboru selenu w ogólnej populacji jest następstwem niewystarczającej podaży selenu w diecie, która wynika z małej zawartości tego pierwiastka w glebie na niektórych obszarach ziemi (także w Polsce, gdyż Polska należy do krajów o niskiej zawartości selenu w glebie)[11]. Niedobór objawia się powiększeniem i niewydolnością
serca
, a także objawami
wola
, i niedoczynności
tarczycy
. Czyni również organizm bardziej podatnym na działanie związków
rakotwórczych
. Niedobór u kobiet w
ciąży
może powodować nieodwracalne zmiany
płodu
, zwiększa ryzyko zachorowania na choroby
serca
i
wątroby
. Przypisy- ↑
Karta charakterystyki selenu czarnego
(
pol.
). Merck KGaA. [dostęp 2009-10-13].
- ↑ Kuczyńska J., Biziuk M.:Biochemia selenu i jego monitoring w materiałach biologicznego pochodzenia ludzkiego. Ecological Chemistry and Engineering, 2007, 14, 47-64
- ↑ Bugel S., Larsen E.H., Steenberg L.C., Moesgaard S et al.: Selenium from a high Se yeast supplement is well absorbed and retained in humans. Metal ions in Biology & Medicine: 8: 206-209 (2004)
- ↑ Larsen E.H., Moesgaard S., Paulin H., Rayman M et al.: Speciation and bioavailability of selenium in yeast-based intervention agents used in cancer chemoprevention studies. J. Assc. Off. Anal. Chem.: 87:1:225-232 (2004)
- ↑ Scott R., MacPherson A., Yates R.W., Hussain B., Dixon J.: The effect of oral selenium supplementation on human sperm motility. Br. J. Urol:82:1:76-80 (1998)
- ↑ Knekt P, Marniemi J, Teppo L, Heliövaara M, Aromaa A. Is low selenium status a risk factor for lung cancer?. Am J Epidemiol. 1998, 148 (10) 975-982.
- ↑ Rayman M.P.: Selenium in cancer prevention:review of the evidence and mechanism of action. Proceedings of the Nutrition Society, 2005, 64, 527-542
- ↑
National Food Institute, Technical University of Denmark
- ↑ Gertig H., Przysławski J, Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu, PZWL, 2006
- ↑ Rayman M.P.: The importance of selenium to human health. Lancet, 2000, 356, 233-241
- ↑ Wasowicz W, Gromadzinska J, Rydzynski K, Tomczak J. Selenium status of low-selenium area residents: Polish experience. Toxicol Lett. 2003 Jan 31;137(1-2):95-101
Linki zewnętrzne
Inne hasła zawierające informacje o "Selen":
Oddychanie komórkowe
...
Lantan
...
Cez
...
Ruten
...
Technet
...
Niob
...
Cyrkon (pierwiastek)
...
Itr
...
Tytan (pierwiastek)
...
Skand
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Selen":
Układ okresowy pierwiastków (plansza 22)
16 grupy układu okresowego tzw. grupy tlenowców należą: tlen (O), siarka (S), Selen (Se), tellur (Te) oraz polon (Po).
Wszystkie występują w przyrodzie w stanie ...
Pierwiastki bloku p (plansza 22)
+2 w fluorku tlenu OF2).
Wraz ze wzrostem masy atomowej słabnie ich charakter niemetaliczny.
Selen jest fotoprzewodnikiem a polon metalem.
...
Słówka - jedzenie (plansza 25)
e height=380 width=770 >
Beef is rich in zinc, Selenium, phosphorus, iron, and B vitamins.
Wołowina jest bogata w cynk, Selen, ...
|