Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną. Spaghetti
SpaghettiSpaghetti – specyficznie
włoska
potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju
makaronu
, który stanowi jej podstawę. Legenda głosi, że spaghetti zostało wynalezione w
Chinach
, skąd
Marco Polo
przywiózł je do
Wenecji
. Stamtąd rozprzestrzeniło się na całe Włochy. Inni twierdzą, że spaghetti jadano we Włoszech już w czasach
Etrusków
. Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego
makaronu
wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej
parmezanem
lub
pecorino
). W regionie
Neapolu
spaghetti je się
łyżką
i
widelcem
, w pozostałych regionach Włoch używa się
noża
i widelca. Gotowanie makaronuSpaghetti składa się z długich (do ok. 80
cm
), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian
mąki
pszenicznej tzw.
pszenicy durum
. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1
litr
wody
na 100 g makaronu). Następnie gotuje przez 8-12
minut
(zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą. Dobrze ugotowane spaghetti powinno być
al dente
(wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe. Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu. Najbardziej popularne sosy do spaghettiDo spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich: - Sos pochodzi z regionu
Rzymu
. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi. Carbonara sporządza się z
boczku
(najlepiej
Pancetty
), żółtek,
parmezanu
, sera owczego
pecorino
, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy. Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia. W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.
- Bolognese (
wł.
ragù di carne alla bolognese)
- To
sos
mięsny pochodzący z włoskiego miasta
Bolonia
. Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się
wieprzowiny
i
wołowiny
), kiełbas (tradycyjnie:
mortadela
), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw.
włoszczyzny
, czyli
marchewki
,
selera
i
pietruszki
), oliwy,
pomidorów
i
czerwonego wina
. Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery. Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie. Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz. Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku. Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego
Włosi
jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.
Tradycyjnie sos boloński podaje się z makaronem
tagliatelle
(wstążki). Można go też używać do klusek,
polenty
i ziemniaków. - Sos przygotowywany ze śmietany, sera pleśniowego (np.
Rokpola
), cebuli oraz przypraw. Należy na patelni w śmietanie rozpuścić około 250 gramów sera, dodać do tego zeszklonej cebuli i ewentualnie posolić i popieprzyć, chwilę podgrzewać. Po czym dodać do garnka z makaronem (najlepiej Penne) i wymieszać jedno z drugim.
Inne hasła zawierające informacje o "Spaghetti":
Kuchnia włoska
...
Makaron
...
Latający Potwór Spaghetti
Logo FSMLatający Potwór Spaghetti (
ang.
Flying Spaghetti Monster) –
bóstwo
Kościoła Latającego Potwora Spaghetti (
ang.
...
Anna Dymna
T. Bradecki2000: Althea, Noc w Tryptyk wyspiański, reż. M. Fiedor2000: Wanda w Spaghetti i miecz T. Różewicza, reż. K. Kutz2001: Pani Dyndalska w Damy ...
Spaghetti
SpaghettiSpaghetti – specyficznie
włoska
potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju
makaronu
, który ...
Kategoria:Kuchnia włoska
...
Linguine
...
Tagliatelle
...
Kategoria:Makarony
...
Dynia makaronowa
połowę i widelcem delikatnie wyjąć miąższ. Często podaje się dynię jako niskokaloryczne Spaghetti zamiast klusek. Wartość odżywcza: Zawiera ono niewiele węglowodanów, w tym sporo ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Spaghetti":
W restauracji (plansza 10)
potrawa 'fisherman's pie'?
Is this dish vegetarian?
Czy to danie jest wegeteriańskie?
What's in Spaghetti à la Carbonara?
What are the ingredients of Spaghetti à la ...
119. Świat przypraw – część 3 (plansza 24)
Er eignet sich auch zu den grünen und gemischten Salaten, Gemüsesuppen, Kartoffelsalat, Spaghetti und Reisgerichten. Aus Paprika machen wir auch die scharfen, pikanten Saucen ...
W restauracji (plansza 7)
e height=380 width=770 >
Types of national cuisine
Kuchnie różnych narodowości
Italian
(pizza, Spaghetti, tiramisu)
włoska (pizza, ...
|