Skrobia –
węglowodan
,
polisacharyd
roślinny, składający się wyłącznie z
merów
glukozy
, pełniący w
roślinach
rolę magazynu energii. Skrobia ma budowę ziarnistą. (C6H10O5)n n>300
Skrobia jest głównym węglowodanem w diecie człowieka.
Właściwości fizyczne i chemiczne
Czysta skrobia jest białą, bezpostaciową (nie jest krystaliczna),
amorficzną
substancją bez smaku i zapachu,
nierozpuszczalną
w zimnej
wodzie
, z gorącą tworzącą kleik skrobiowy. Skrobia
hydrolizuje
wyłącznie na α-D-glukozę, lecz nie jest jednorodnym chemicznie związkiem – składa się w rzeczywistości z dwóch różnych polisacharydów:
- nierozgałęzionej
amylozy
łatwiej rozpuszczalnej w
wodzie
(ok. 20% naturalnej skrobi); jest wielocukrem – jej cząsteczki składają się z wielu reszt glukozowych połączonych ze sobą atomami tlenu (wiązania α -1,4 glikozydowe).
- rozgałęzionej
amylopektyny
, nierozpuszczalnej w wodzie (ok. 80% naturalnej skrobi); rozgałęzienia powstają dzięki
wiązaniom α-1,6-glikozydowym
.
Skrobia tworzy roztwory
koloidowe
. Jednoprocentowy roztwór wodny skrobi jest używany do wykrywania
jodu
cząsteczkowego, z którym tworzy zabarwienie niebieskie w wyniku wiązania jodu przez amylozę.
W trakcie hydrolizy kwasowej skrobia rozpada się na coraz krótsze łańcuchy polisacharydowe tworząc kolejno:
- amylo
dekstryny
(barwiące się z I2 na niebiesko),
- erytrodekstryny (barwiące się z I2 na czerwono),
- achrodekstryny (niebarwiące się z I2) i
-
maltozę
i
glukozę
.
Skrobię można wykryć za pomocą
jodyny
lub
płynu Lugola
, który zawiera jod. Pod wpływem jodu skrobia przyjmuje niebiesko-fioletowe zabarwienie.
Występowanie u roślin
Skrobia jest najważniejszym
polisacharydem
zapasowym u
roślin
, które magazynują go w
owocach
,
nasionach
,
korzeniach
w formie
ziaren
w
liściach
,
bulwach
, rdzeniu
łodygi
i
kłączach
. Szczególnie bogate w skrobię są ziarna
zbóż
i
bulwy
ziemniaka
, a także (choć mniej) kolby
kukurydzy
.
Odkłada się w komórkach roślin w postaci ziaren lub granulek, których wielkość i kształt są charakterystyczne dla poszczególnych
gatunków
roślin. Ziarna skrobi mają średnicę 2-120 µm, zależnie od pochodzenia mają różne właściwości i wygląd. Rozróżnia się skrobię ziemniaczaną, pszenną, kukurydzianą itp.
Zastosowania
Skrobia i niektóre jej pochodne (np.
estry
, produkty degradacji, utlenienia i częściowej hydrolizy) mają zastosowanie w przemyśle włókienniczym, farmaceutycznym, kosmetycznym, papierniczym, tekstylnym oraz do produkcji
klejów
.