Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Skrobia

Skrobia

Amyloza
Amylopektyna

Skrobiawęglowodan , polisacharyd roślinny, składający się wyłącznie z merów glukozy , pełniący w roślinach rolę magazynu energii. Skrobia ma budowę ziarnistą. (C6H10O5)n n>300

Skrobia jest głównym węglowodanem w diecie człowieka.

Właściwości fizyczne i chemiczne

Czysta skrobia jest białą, bezpostaciową (nie jest krystaliczna), amorficzną substancją bez smaku i zapachu, nierozpuszczalną w zimnej wodzie , z gorącą tworzącą kleik skrobiowy. Skrobia hydrolizuje wyłącznie na α-D-glukozę, lecz nie jest jednorodnym chemicznie związkiem – składa się w rzeczywistości z dwóch różnych polisacharydów:

  • nierozgałęzionej amylozy łatwiej rozpuszczalnej w wodzie (ok. 20% naturalnej skrobi); jest wielocukrem – jej cząsteczki składają się z wielu reszt glukozowych połączonych ze sobą atomami tlenu (wiązania α -1,4 glikozydowe).
  • rozgałęzionej amylopektyny , nierozpuszczalnej w wodzie (ok. 80% naturalnej skrobi); rozgałęzienia powstają dzięki wiązaniom α-1,6-glikozydowym .

Skrobia tworzy roztwory koloidowe . Jednoprocentowy roztwór wodny skrobi jest używany do wykrywania jodu cząsteczkowego, z którym tworzy zabarwienie niebieskie w wyniku wiązania jodu przez amylozę.

W trakcie hydrolizy kwasowej skrobia rozpada się na coraz krótsze łańcuchy polisacharydowe tworząc kolejno:

  • amylo dekstryny (barwiące się z I2 na niebiesko),
  • erytrodekstryny (barwiące się z I2 na czerwono),
  • achrodekstryny (niebarwiące się z I2) i
  • maltozę i glukozę .

Skrobię można wykryć za pomocą jodyny lub płynu Lugola , który zawiera jod. Pod wpływem jodu skrobia przyjmuje niebiesko-fioletowe zabarwienie.

Występowanie u roślin

Skrobia jest najważniejszym polisacharydem zapasowym u roślin , które magazynują go w owocach , nasionach , korzeniach w formie ziaren w liściach , bulwach , rdzeniu łodygi i kłączach . Szczególnie bogate w skrobię są ziarna zbóż i bulwy ziemniaka , a także (choć mniej) kolby kukurydzy .

Odkłada się w komórkach roślin w postaci ziaren lub granulek, których wielkość i kształt są charakterystyczne dla poszczególnych gatunków roślin. Ziarna skrobi mają średnicę 2-120 µm, zależnie od pochodzenia mają różne właściwości i wygląd. Rozróżnia się skrobię ziemniaczaną, pszenną, kukurydzianą itp.

Zastosowania

Skrobia i niektóre jej pochodne (np. estry , produkty degradacji, utlenienia i częściowej hydrolizy) mają zastosowanie w przemyśle włókienniczym, farmaceutycznym, kosmetycznym, papierniczym, tekstylnym oraz do produkcji klejów .


Inne hasła zawierające informacje o "Skrobia":

Oddychanie komórkowe ...

Biopolimery ...

Amyloza ...

Amylopektyna ...

Płyn Lugola ...

Materiał zapasowy roślin ...

Pica ...

Cukier spożywczy ...

Żywność syntetyczna różne związki, np. glutaminian sodu a także suszone i przetworzone surowce, jak Skrobia modyfikowana . Żywność syntetyczną potocznie nazywa się sztuczną, co znajduje odzwierciedlenie w ...

Historia nauki organicznych od ich przestrzennej struktury. W 1862 Julius von Sachs wykazał że Skrobia powstaje w procesie fotosyntezy. Thomas Henry Huxley , współpracownik Karola Darwina powiązał ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Skrobia":

Cukry - właściwości i funkcje (plansza 14) e height=380 width=770 > Skrobia Ziarenka skrobi ziemniaczanej pszennej ryżowej kukurydzianej ...

Cukry - właściwości i funkcje (plansza 11) ...

Sinice (cyjanobakterie) (plansza 7) Materiałem zapasowym sinic jest m.in. wolutyna (ciała polifosforanowe), tłuszcze oraz Skrobia sinicowa. ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie