Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

Tarta

Tarta

Tarta z jabłkami
Tarta z mirabelkami

Tarta ( fr. tarte) – rodzaj wypieku, składającego się z kruchego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i słone (np. z warzywami, grzybami). Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej .

Kruchym ciastem wylepia się dno i brzegi specjalnej formy do pieczenia tart - okrągłej i niskiej, o fałdowanych brzegach. Istnieją trzy metody pieczenia tarty:

  • równocześnie surowego ciasta z wyłożonym na niego nadzieniem,
  • najpierw samego ciasta, a potem już upieczone napełnia się nadzieniem,
  • najpierw samego ciasta (często z wyłożoną suchą fasolą, która zapobiega rośnięciu ciasta), a dopiero pod koniec pieczenia wykłada się nadzienie.

Odmianą tarty jest quiche , który różni się tym, że podawany jest wyłącznie z nadzieniem wytrawnym, zalanym masą jajeczną. Popularnymi we Francji tartami są: Tarta Tatin , tarta cytrynowa, rabarbarowa, z truskawkami i warzywna.

Linki zewnętrzne


Inne hasła zawierające informacje o "Tarta":

Chleb ...

Makau curry. W Makau popularne są także bułeczki z kotletami, mleko imbirowe i Tarta jajeczna po portugalsku[82].W Makau zachowało się dużo historycznych budynków. Zabytkowe centrum ...

Pikardia ...

Kuchnia francuska ...

Kategoria:Placki ...

Tarta Tarta z jabłkamiTarta z mirabelkami Tarta ( fr. tarte) – rodzaj wypieku, składającego się ...

Kategoria:Pieczywo 45 spośród wszystkich 45 stron tej kategorii. Pieczywo A Angielka (pieczywo) B Bagietka (pieczywo) Bajgiel Bialy Bochen Buchta (ciasto) Bułka Bułka paryska Bułka Tarta C Cazabe Cebularz Chałka Chleb Chleb graham C cd. Chleb orkiszowy Chleb prądnicki Chleb pytlowy Chleb razowy Ciabatta Croissant D Drożdżówka G Grissini Grzanki H Hverabrauð I Idli K Kajzerka Kerststol Krentenbol L Lawasz L cd. Lepioszka N Naan O Obwarzanek Obwarzanki odpustowe P Panettone Podpłomyk Precel Pumpernikiel Puri (jedzenie) R Rogal S Soczewiaki Suchary (pieczywo) T Tabouna Tost W Wałek do ...

Salceson i kminek)Czarny (tłuszcz pokrojony w kostkę, skórki wieprzowe, krew, kasza manna, bułka Tarta, rosół, przyprawy)Brunszwicki (podroby, skórki wieprzowe, krew, rosół, przyprawy)Saksoński (głowizna i skórki ...

Zrazy – wypełnione farszem ze zmielonych składników (podsmażona wątróbka wieprzowa, cebula, groszek konserwowy, Tarta bułka)zrazy mielone (zraziki) – zrazy wykonane z mielonego mięsa (lub masy ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Tarta":

Żywność i żywienie (plansza 19) (kapuśniak berneński) Lapin aux pruneaux du nord (królik ze śliwkami) Quiche lorraine (lotaryńska Tarta z wędzonym boczkiem i cebulą) ...

W restauracji oraz w kawiarni (plansza 20) z truskawkami) cupcakes framboises (babeczki z malinami) madeleines à l'orange (magdalenki pomarańczowe) tarte aux fraises (Tarta z truskawkami) tarte aux pommes à la crème pâtissière (Tarta z jabłkami ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie