Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

Tempura

Tempura

Tempura
Kaiseki tempura

Tempura ( jap. 天ぷら) - potrawa kuchni japońskiej . Wbrew pozorom nie pochodzi z Kraju Kwitnącej Wiśni, ale została zaczerpnięta z kuchni portugalskiej , jednak na dobre zadomowiła się w Japonii . Do jej przygotowania potrzebne są owoce morza (cenione są zwłaszcza krewetki), ryby i warzywa, które zanurza się w cieście naleśnikowym i krótko smaży na głębokim oleju. Dzięki temu zabiegowi krewetka czy warzywo otoczone jest jakby mgiełką z ciasta.

Tempurę przygotowuje się ze składników najwyższej jakości, zwracając szczególną uwagę na to, aby były one świeże. Mogą to być duże krewetki, ryby różnych gatunków, kałamarnice , grzyby shiitake , japońska dynia, bakłażan – w zależności od gustu kucharza i rodzaju tempury. Wszystkie składniki myje się i obiera. Warzywa kroi się w kawałki o wielkości podobnej do ogonków krewetek. Następnie z dwóch jajek, dwóch szklanek mąki i dwóch szklanek lodowato zimnej wody, przygotowuje się ciasto. Ciasto może być niedokładnie rozmieszane, gdyż grudki nierozmieszanej mąki podobno dodają tempurze swoistego uroku. W tak przygotowanym cieście zanurzamy składniki, po czym smażymy je w rozgrzanym do ok. 160 °C, głębokim oleju (najlepszy do tego jest wok , ewentualnie patelnia o grubym dnie). Ważna jest kolejność smażenia; na początku warzywa, potem grzyby, zaś na samym końcu owoce morza i ryby. Taka kolejność wprowadzona została prawdopodobnie po to, aby zapobiec mieszaniu się smaków.

Kiedy składniki są miękkie, a ciasto chrupiące, wyjmujemy kawałki tempury z oleju i układamy na bibułce, by odsączyć tłuszcz. Tempurę podaje się samą lub ułożoną w miseczce na ryżu. Zawsze jednak podaje się do niej sos do zamaczania. Składa się on ze szklanki dashi , czterech łyżek sosu sojowego , trzech łyżek wina mirin , oraz tartej rzodkwi, siekanej cebuli, imbiru.

Zobacz też:

Bibliografia

  • Kordzińska-Nawrocka, Iwona: Japońska sztuka kulinarna, Warszawa 2008, str. 211-225,
  • Barber, Kimiko: Kuchnia japońska, Poznań 2004,
  • Tomaszewska-Bolałek, Magdalena: Tradycje kulinarne Japonii, Hanami, Warszawa 2006
  • Hosking, Richard: A Dictionary of Japanese Food, Tuttle Publishing,


Inne hasła zawierające informacje o "Tempura":

Kuchnia japońska ...

Nagoja ...

Język japoński ...

Kategoria:Kuchnia japońska ...

Tempura TempuraKaiseki TempuraTempura ( jap. 天ぷら, Tempura) - potrawa kuchni japońskiej . Wbrew pozorom nie ...

Udon ...

Kategoria:Potrawy z ryb i owoców morza ...

Portal:Japonia ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Tempura":

Hasło nie występuje w innych lekcjach!





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie