Trzcina cukrowa
Trzcina cukrowaCukrowiec lekarski (Saccharum officinarum
L.
) –
gatunek
byliny
należący do rodziny
wiechlinowatych
(Poaceae). Zwyczajowo nazywana jest trzciną cukrową, mimo że z biologicznego punktu widzenia jest to nazwa nieprawidłowa, roślina nie należy bowiem do rodzaju trzcina, lecz rodzaju cukrowiec. Prawdopodobnie pochodzi z
Nowej Gwinei
. Uprawiana jest wszędzie w strefie tropikalnej. Morfologia-
Łodyga
-
Źdźbło
osiąga wysokość do 2–6 (8) m i średnicę 2–7 cm, jest nierozgałęzione. U dołu nagie i woskowate, z pierścieniami blizn po liściach, u góry okryte zachodzącymi na siebie pochwami liściowymi. Zwykle żółtawe lub czerwonawe. Międzywęźla mają ok. 20 cm, skracają się w dole źdźbła.
-
Liście
- Naprzemianległe o długości 50–200 cm i szerokości 4–10 cm. Z szerokim i jasnym nerwem środkowym oraz ostrym brzegiem blaszki.
-
Kwiaty
- Niepozorne, w biało owłosionych
kłoskach
zebranych setkami w piramidalną
wiechę
.
-
Owoce
- Podłużne
ziarniaki
, w uprawie rzadko obecne.
BiologiaW węzłach łodygi wyrastają korzenie (w dole) lub ich zawiązki, a nad nimi znajduje się strefa przyrostu pozbawiona nalotu woskowego. Miękisz wewnątrz źdźbła zawiera do 20% cukrów. Zastosowanie- Roślina jadalna
- Surowiec do wyrobu
cukru spożywczego
– trzcina cukrowa jest surowcem, z którego powstaje ponad połowa światowej produkcji cukru (cukier uzyskiwany z trzciny cukrowej nazywany jest
cukrem trzcinowym
). Najważniejszym producentem jest
Brazylia
, na drugim miejscu plasują się
Indie
. W strefie umiarkowanej z konieczności trzcina zastępowana jest przez
buraka cukrowego
, z którego powstaje
cukier buraczany
.
- Surowiec do wyrobu
alkoholu
– podstawowy surowiec do produkcji
rumu
, uprawiany na większości wysp karaibskich: Kubie, Jamajce, Dominikanie, Puerto Rico, Martynice, a także na Maderze i Madagaskarze.
- Kawałki źdźbła spożywane są jako słodycze.
- Inne zastosowania
- W Brazylii większą część trzciny przeznacza się na produkcję
etanolu
, gdzie alkohol ten służy jako
paliwo
do samochodów.
- Trzcina może być również surowcem w przemyśle papierniczym i farmaceutycznym.
- Surowiec do wyrobu
celoteksu
.
UprawaŚwiatowe zbiory trzciny cukrowej wynoszą obecnie ponad 1,3 mld ton.
Żniwa
zwane zafra (
hiszp.
) są ważnym wydarzeniem w życiu społeczeństw takich państw jak
Kuba
i
Brazylia
. Bibliografia- J. G. Rohwer: Atlas roślin tropikalnych. Warszawa: Bertelsmann Media Sp z o.o., 2002. .
Inne hasła zawierające informacje o "Trzcina cukrowa":
Trzcina cukrowa
Trzcina cukrowa
Systematyka
wg
Reveala
Domena
eukarionty
Królestwo
rośliny
Podkrólestwo
naczyniowe
Nadgromada
nasienne
Gromada
okrytonasienne
Klasa
jednoliścienne
Rząd
wiechlinowce
Rodzina
wiechlinowate
Rodzaj
cukrowiec
Gatunek
Trzcina cukrowaNazwa systematycznaSaccharum officinarum
L.
1753 Cukrowiec lekarski (Saccharum ...
Jezioro Nidzkie
...
Niegocin
...
Łuknajno
...
Torfowisko
...
Ślub
...
Szczebrzeszyn
...
Cukier trzcinowy
cukru osiągnęła 11 milionów
ton
, z czego cukier buraczany stanowił 50%. Zobacz też
Trzcina cukrowa
cukier buraczany
...
Zuiderzee
...
Krzysztof Kolumb
Kolumba do Ameryki znalazły się m.in. konie i osły, bydło i świnie,
Trzcina cukrowa
, krzewy winorośli i nasiona europejskich roślin uprawnych, narzędzia rolnicze i ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Trzcina cukrowa":
012. Islam (plansza 11)
...
127. Charakterystyka państw intensywnie rozwijających się na podstawie Chin, Indii, Arabii Saudyjskiej i Brazylii (plansza 26)
Trzcina cukrowa
26,3
...
Ameryka Północna - zagadnienia społeczno-gospodarcze (plansza 15)
wytwarzane tutaj takie rośliny jak: bawełna uprawiana w USA (23% produkcji światowej), Trzcina cukrowa (13%), soja (47% światowych zbiorów pochodzi z USA), sizal (19,5%), ...
|