|
Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną. Umami
UmamiUmami (lub umame,
z jap.
旨味) – jeden z pięciu rodzajów
receptorów
smakowych
występujących u człowieka, odpowiedzialny za wykrywanie
białka
. Bezpośrednio wykrywaną substancją jest jeden z
aminokwasów
-
kwas glutaminowy
, który obficie występuje w pokarmach bogatych w białko takich jak
mięso
, w potrawach
sfermentowanych
i zleżałych (
sery
parmezan
,
roquefort
), w
wodorostach
, w sosach: rybnym i
sojowym
, a także w
pomidorach
, orzechach,
winogronach
,
brokułach
i
grzybach
.
Glutaminian sodu
jest wykorzystywany w kuchniach azjatyckich jako
przyprawa
odpowiadająca temu smakowi. Umami najpierw odkrył
Jean François Fernel
, później w 1908 roku
Kikunae Ikeda
z Cesarskiego Uniwersytetu w
Tokio
. Doniesienia te zostały zlekceważone. Istnienie umami zostało naukowo potwierdzone w 2000 roku. Zobacz też Linki zewnętrzne- X. Li, L. Staszewski, H. Xu, K. Durick i inni. Human receptors for sweet and umami taste. „Proc Natl Acad Sci U S A”. 99 (7), ss. 4692-6 (kwiecień 2002).
doi:10.1073/pnas.072090199
.
PMID 11917125
.
Inne hasła zawierające informacje o "Umami":
Kubki smakowe
...
Język (anatomia)
...
Zmysł
...
Smak (fizjologia)
...
Umami
Umami (lub umame,
z jap.
旨味) – jeden z pięciu rodzajów
receptorów
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Umami":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|
|
|
|