Porter - ciemne, gorzkie
piwo
górnej
fermentacji
o barwie od rubinowej do czarnej, pochodzące z
Anglii
. Zdaniem niektórych porter to alternatywna nazwa
stouta
(z technicznego punktu widzenia nie ma między tymi dwoma piwami żadnej różnicy).
Historia
Angielski porter wywodzi się z mieszanki trzech gatunków piw typu
ale
- pale, mild i brown, którą chętnie spożywali na początku
XVIII wieku
londyńczycy.
W
1720
roku uwarzono po raz pierwszy nowe piwo odpowiadające smakowo owej mieszance i nazwano je porterem. Zdobyło ono popularność wśród robotników i dokerów londyńskich zwanych porters, od których wzięło swoją nazwę. Z czasem zaczęto je eksportować. Na przełomie XVIII i XIX wieku cieszyło się dużym uznaniem w Europie Wschodniej.
Charakterystyka
Początkowo piwo typu porter było dość mocne, o zawartości ekstraktu słodowego do 15% i
alkoholu
do 6,5%, warzone ze
słodu
ciemnego. Obecnie angielskie portery są słabsze (ekstrakt do 11%, alkohol do 5%). Do ich warzenia jako
słodu
bazowego używa się słodu jasnego, a barwę uzyskuje przez dodatek słodu ciemnego, palonego, karmelowego. Stosuje się też dodatki niesłodowe w postaci
kukurydzy
i
cukru
.
Porter bałtycki
Portery warzone w krajach basenu
Morza Bałtyckiego
należą do osobnego gatunku piwa zwanego
porterem bałtyckim
. W odróżnieniu od angielskich porterów są piwami dolnej fermentacji.
Bibliografia
- Przewodnik piwosza. Krzysztof Żywczak (red.). Bielsko-Biała: Pascal, 2002, ss. 44-45. .
- Jan Cieślak: Od abboccato do żubrówki: wszystko o napojach. Warszawa: Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 1992, s. 231. .