Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

insulina

insulina - hormon wytwarzany przez komórki β wysp Langerhansa w trzustce z syntetyzowanej tam proinsuliny po odłączeniu tzw. łańcucha C. Hormon o masie cząsteczkowej 6 kDa, składa się z 2 łańcuchów polipeptydowych: A (21 aminokwasów) i B (30 aminokwasów), połączonych mostkami disiarczkowymi. Insulina reguluje w organizmie szybkość zużywania glukozy przez tkanki (umożliwia magazynowanie glikogenu w wątrobie i mięśniach), bierze udział w przetwarzaniu węglowodanów w tłuszcze, wzmaga syntezę białka przez przyspieszanie dostarczania aminokwasów. Brak lub niedobór insuliny prowadzi do zwiększenia się we krwi poziomu glukozy, która następnie przechodzi do moczu (cukrzyca). Wyodrębnienie insuliny 1922 z wyciągu trzustkowego (A.G. Banting, Ch.H. Best, J.B. Collip, J.J.R. Macleod) spowodowało przełom w leczeniu cukrzycy. Insulina jest do dziś niezastąpionym lekiem w niektórych postaciach tej choroby (insulinoterapia). Budowę cząsteczki insuliny ustalił 1954 F. Sanger. Insulina do niedawna była otrzymywana na skalę przemysłową z trzustek zwierzęcych (wołowych i wieprzowych), obecnie zwykle stosuje się insulinę ludzką otrzymywaną technikami inżynierii genetycznej.


Inne hasła zawierające informacje o "insulina":

Zawał mięśnia sercowego ...

Toronto ...

Układ hormonalny w połączeniach akson-komórka mięśniowa) Trzustka glukagon (komórki A) – podwyższenie poziomu cukru we krwi insulina (komórki B) – obniżenie poziomu cukru we krwiobniża stężenie glukozy (cukru) ...

Psychiatria represyjna w ZSRR ...

Święto ...

Ciało krystaliczne ...

Zawiesina ...

XX wiek ...

Glikogen ...

Peptydy ...


Inne lekcje zawierające informacje o "insulina":

Mieszaniny (plansza 8) fazą rozpraszającą jest woda wówczas nazywamy je koloidami hydrofilowymi. Przykłady: żelatyna, białko, insulina, kwas krzemowy Koloidy liofobowe wykazują mniejsze powinowactwo do rozpuszczalnika, nie otaczają się ...

109. Budowa i czynności układu pokarmowego człowieka (plansza 17) ...

Układ pokarmowy (plansza 20) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie