Wzór strukturalny
retinolu
, głównej postaci aktywnej witaminy A
Witamina A – zbiorcza nazwa grupy organicznych związków chemicznych (retinoidów, z których najważniejszy jest
retinol
), pełniących w organizmie funkcję niezbędnego składnika pokarmowego, rozpuszczalnej w tłuszczach
witaminy
.
Witamina A była jedną z najwcześniej odkrytych witamin. Skutki jej niedoboru znane były już w starożytnym Egipcie, Grecji oraz Rzymie i określane były nazwą kurza ślepota lub
ślepota zmierzchowa
. Chorobę tę leczono podając gotowaną lub surową wątrobę. Dopiero na przełomie XIX i XX wieku udało się ustalić związek pomiędzy nieprawidłowym odżywianiem się i rozwojem kurzej ślepoty[1].
W pożywieniu pochodzenia zwierzęcego podstawową formą w jakiej występuje witamina A jest
ester
– palmitynian retinolu, który w jelicie cienkim ulega deestryfikacji do alkoholu – retinolu. Inne ważne pochodne związane z aktywnością witaminy A to:
retinal
(
aldehyd
) i
kwas retinowy
(tretynoina).
Źródła pokarmowe witaminy A
Głównym źródłem aktywnych form witaminy A w organizmie jest spożywana z pokarmem pochodzenia roślinnego prowitamina A (głównie β-
karoten
). Innym bogatym źródłem witaminy A jest wątroba zwierząt.
Dużo prowitaminy A zawierają m.in. pomidory i marchew, poza tym witamina A znajduje się w nabiale i jajach. W organizmie ludzkim enzymem odpowiedzialnym za przekształcenie β-karotenu w retinal jest dioksygenaza β-karotenowa.
Fizjologiczne znaczenie witaminy A
Witamina A spełnia wiele ważnych fizjologicznych funkcji.
Funkcje retinolu (tylko on wykazuje pełną aktywność biologiczną) i retinalu[2]:
Przejście formy retinalu 11-cis w trans
- istotna rola w odbieraniu bodźców wzrokowych w
siatkówce oka
. Pochodna witaminy A, 11-cis retinal w
pręcikach
łączy się z białkiem opsyną, tworząc
rodopsynę
(purpurę wzrokową). Już nawet pojedynczy foton wzbudza fotoizomeracje 11-cis-retinalu do trans-retinalu co prowadzi do pobudzenia[3].
- odpowiada za integralność błon komórkowych
- prawidłowe funkcjonowanie komórek tkanki nabłonkowej, zarówno pokrywających jak wydzielniczych i czuciowych
- regulacja wzrostu tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu
- utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci
- zapewnienie normalnego wzrostu
kości
i zębów przez regulację aktywności komórek tkanki kostnej
- chroni nabłonek układu oddechowego przed drobnoustrojami
Kwas retinowy:
Karotenoidy są
przeciwutleniaczami
i działają na ogół umiarkowanie przeciwnowotworowo, jednak duże dawki syntetycznego β-karotenu, zarówno u palaczy, jak i zwierząt laboratoryjnych poddanych ekspozycji na dym tytoniowy, powodują zwiększenie częstości występowania raka płuca[4].
Gdy komórki organizmu potrzebują retinolu to zostaje on uwolniony z wątroby do krążenia ogólnego. Retinol we krwi jest transportowany przez białko RBP (retinol binding protein), kompleks ten dodatkowo łączy się z transtyretyną (białkiem które uniemożliwia wydalenie tego kompleksu przez nerki). Kwas retinowy we krwi jest transportowany z
albuminami
. W komórce retinol łączy się z białkiem cRBP (cellular retinol binding protein) a kwas retinowy z cRABP. Związane cząsteczki retinoidowe mają swoiste
receptory jądrowe
RAR i RXR zawierające miejsca wiążące
DNA
, zwane również miejscami odpowiedzi kwasu retinowego RARE.
Dzienne zapotrzebowanie ludzkiego organizmu na witaminę A jest określane na około 1 mg[3].
Niedobór
Największe niedobory, brak niedoboru , brak danych
Niedobór witaminy A wywołuje
keratynizację
nabłonków:
- oka
- dróg oddechowych
- dróg pokarmowych
- rogówki
Skutki niedoboru:
W krajach, gdzie głównym składnikiem diety jest ryż, notuje się częste niedobory witaminy A. W celu umożliwienia zwiększenia spożycia witaminy A, metodami
inżynierii genetycznej
wyprodukowany został tzw. "złoty ryż" zawierający
geny
z
kukurydzy
kodujące prowitaminę A. Wg producenta ryż ten przy typowym spożyciu powinien zapewniać w połowie zapotrzebowanie organizmu na witaminę A[5].
Zatrucie ostre
Wątroby niektórych zwierząt, szczególnie polarnych, często zawierają witaminę A w ilościach toksycznych dla ludzi. Pierwsza udokumentowana
śmierć
(Xavier Mertz, naukowiec szwajcarski) spowodowana hiperwitaminozą A nastąpiła w styczniu 1913 podczas wyprawy na
Antarktydę
. Mertz, po stracie zapasów żywności, został zmuszony zjeść psy pociągowe[6].
Wątroba
niedźwiedzia polarnego
zawiera śmiertelną dla człowieka ilość witaminy A (w 500 g produktu 9 000 000 IU wit. A)[7]
Objawy ostrego zatrucia powstają prawdopodobnie wskutek wzrostu ciśnienia śródczaszkowego:
- wymioty
- nudności
- bóle głowy
- zaburzenia koordynacji mięśniowej
Zatrucie przewlekłe
- wady wrodzone u dzieci matek z
hiperwitaminozą
w czasie ciąży
- zaburzenia wątroby
- zmniejszone uwapnienie kości mogące doprowadzić do
osteoporozy
- bóle stawów
Ciekawostki
- Hodowla kijanek pozbawionych oczu w wodzie zawierającej witaminę A powoduje rozwój dodatkowego oka z
szyszynki
[8][9].
Przypisy
- ↑ Dariusz. Włodarek: Dietetyka. Warszawa: Wydawnictwo Format-AB, 2005. .
- ↑ Jan Gmiński Skrypt do biochemii dla studentów Wydziału Lekarskiego Katowice 2003
- ↑ 3,0 3,1 Edward Bańkowski: Biochemia. Podręcznik dla studentów studiów licencjackich i magisterskich. Wrocław: MedPharm Polska, 2006. .
- ↑ Badanie beta-Carotene and Retinol Efficacy Trial – "CARET"
- ↑ P. Kowalczewski:
Złoty ryż (Golden Rice)
(
pol.
). GMObiektywnie, 2009-03-11. [dostęp 2010-01-25].
- ↑
Man's best friend?
. studentBMJ 2002;10:131-170
- ↑
WAZA : World Association of Zoos and Aquariums
- ↑ Jangir OP., Shekhawat DS., Prakash A., Swami KK., Suthar P. Homeotic regeneration of eye in amphibian tadpoles and its enhancement by vitamin A.. „Journal of biosciences”. 5 (26), ss. 577–81 (grudzień 2001).
PMID 11807288
.
- ↑
Cultivating the Third Eye - 308 (5724): 948a - Science