Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Witamina A

Witamina A

Wzór strukturalny retinolu , głównej postaci aktywnej witaminy A
Wzór strukturalny retinalu
Wzór strukturalny kwasu retinowego

Witamina A – zbiorcza nazwa grupy organicznych związków chemicznych (retinoidów, z których najważniejszy jest retinol ), pełniących w organizmie funkcję niezbędnego składnika pokarmowego, rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy .

Witamina A była jedną z najwcześniej odkrytych witamin. Skutki jej niedoboru znane były już w starożytnym Egipcie, Grecji oraz Rzymie i określane były nazwą kurza ślepota lub ślepota zmierzchowa . Chorobę tę leczono podając gotowaną lub surową wątrobę. Dopiero na przełomie XIX i XX wieku udało się ustalić związek pomiędzy nieprawidłowym odżywianiem się i rozwojem kurzej ślepoty[1].

W pożywieniu pochodzenia zwierzęcego podstawową formą w jakiej występuje witamina A jest ester – palmitynian retinolu, który w jelicie cienkim ulega deestryfikacji do alkoholu – retinolu. Inne ważne pochodne związane z aktywnością witaminy A to: retinal ( aldehyd ) i kwas retinowy (tretynoina).

Spis treści

Źródła pokarmowe witaminy A

Głównym źródłem aktywnych form witaminy A w organizmie jest spożywana z pokarmem pochodzenia roślinnego prowitamina A (głównie β- karoten ). Innym bogatym źródłem witaminy A jest wątroba zwierząt.

Dużo prowitaminy A zawierają m.in. pomidory i marchew, poza tym witamina A znajduje się w nabiale i jajach. W organizmie ludzkim enzymem odpowiedzialnym za przekształcenie β-karotenu w retinal jest dioksygenaza β-karotenowa.

Fizjologiczne znaczenie witaminy A

Witamina A spełnia wiele ważnych fizjologicznych funkcji.

Funkcje retinolu (tylko on wykazuje pełną aktywność biologiczną) i retinalu[2]:

Przejście formy retinalu 11-cis w trans
  • istotna rola w odbieraniu bodźców wzrokowych w siatkówce oka . Pochodna witaminy A, 11-cis retinal w pręcikach łączy się z białkiem opsyną, tworząc rodopsynę (purpurę wzrokową). Już nawet pojedynczy foton wzbudza fotoizomeracje 11-cis-retinalu do trans-retinalu co prowadzi do pobudzenia[3].
  • odpowiada za integralność błon komórkowych
  • prawidłowe funkcjonowanie komórek tkanki nabłonkowej, zarówno pokrywających jak wydzielniczych i czuciowych
  • regulacja wzrostu tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu
  • utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci
  • zapewnienie normalnego wzrostu kości i zębów przez regulację aktywności komórek tkanki kostnej
  • chroni nabłonek układu oddechowego przed drobnoustrojami

Kwas retinowy:

Karotenoidy są przeciwutleniaczami i działają na ogół umiarkowanie przeciwnowotworowo, jednak duże dawki syntetycznego β-karotenu, zarówno u palaczy, jak i zwierząt laboratoryjnych poddanych ekspozycji na dym tytoniowy, powodują zwiększenie częstości występowania raka płuca[4].

Gdy komórki organizmu potrzebują retinolu to zostaje on uwolniony z wątroby do krążenia ogólnego. Retinol we krwi jest transportowany przez białko RBP (retinol binding protein), kompleks ten dodatkowo łączy się z transtyretyną (białkiem które uniemożliwia wydalenie tego kompleksu przez nerki). Kwas retinowy we krwi jest transportowany z albuminami . W komórce retinol łączy się z białkiem cRBP (cellular retinol binding protein) a kwas retinowy z cRABP. Związane cząsteczki retinoidowe mają swoiste receptory jądrowe RAR i RXR zawierające miejsca wiążące DNA , zwane również miejscami odpowiedzi kwasu retinowego RARE.

Dzienne zapotrzebowanie ludzkiego organizmu na witaminę A jest określane na około 1 mg[3].

Niedobór

Największe niedobory, brak niedoboru , brak danych

Niedobór witaminy A wywołuje keratynizację nabłonków:

  • oka
  • dróg oddechowych
  • dróg pokarmowych
  • rogówki

Skutki niedoboru:

W krajach, gdzie głównym składnikiem diety jest ryż, notuje się częste niedobory witaminy A. W celu umożliwienia zwiększenia spożycia witaminy A, metodami inżynierii genetycznej wyprodukowany został tzw. "złoty ryż" zawierający geny z kukurydzy kodujące prowitaminę A. Wg producenta ryż ten przy typowym spożyciu powinien zapewniać w połowie zapotrzebowanie organizmu na witaminę A[5].

Zatrucie ostre

Wątroby niektórych zwierząt, szczególnie polarnych, często zawierają witaminę A w ilościach toksycznych dla ludzi. Pierwsza udokumentowana śmierć (Xavier Mertz, naukowiec szwajcarski) spowodowana hiperwitaminozą A nastąpiła w styczniu 1913 podczas wyprawy na Antarktydę . Mertz, po stracie zapasów żywności, został zmuszony zjeść psy pociągowe[6].

Wątroba niedźwiedzia polarnego zawiera śmiertelną dla człowieka ilość witaminy A (w 500 g produktu 9 000 000 IU wit. A)[7]

Objawy ostrego zatrucia powstają prawdopodobnie wskutek wzrostu ciśnienia śródczaszkowego:

  • wymioty
  • nudności
  • bóle głowy
  • zaburzenia koordynacji mięśniowej

Zatrucie przewlekłe

  • wady wrodzone u dzieci matek z hiperwitaminozą w czasie ciąży
  • zaburzenia wątroby
  • zmniejszone uwapnienie kości mogące doprowadzić do osteoporozy
  • bóle stawów

Ciekawostki

  • Hodowla kijanek pozbawionych oczu w wodzie zawierającej witaminę A powoduje rozwój dodatkowego oka z szyszynki [8][9].

Przypisy

  1. Dariusz. Włodarek: Dietetyka. Warszawa: Wydawnictwo Format-AB, 2005. . 
  2. Jan Gmiński Skrypt do biochemii dla studentów Wydziału Lekarskiego Katowice 2003
  3. 3,0 3,1 Edward Bańkowski: Biochemia. Podręcznik dla studentów studiów licencjackich i magisterskich. Wrocław: MedPharm Polska, 2006. . 
  4. Badanie beta-Carotene and Retinol Efficacy Trial – "CARET"
  5. P. Kowalczewski: Złoty ryż (Golden Rice) ( pol. ). GMObiektywnie, 2009-03-11. [dostęp 2010-01-25].
  6. Man's best friend? . studentBMJ 2002;10:131-170
  7. WAZA : World Association of Zoos and Aquariums
  8. Jangir OP., Shekhawat DS., Prakash A., Swami KK., Suthar P. Homeotic regeneration of eye in amphibian tadpoles and its enhancement by vitamin A.. „Journal of biosciences”. 5 (26), ss. 577–81 (grudzień 2001). PMID 11807288 . 
  9. Cultivating the Third Eye - 308 (5724): 948a - Science

Przeczytaj !


Inne hasła zawierające informacje o "Witamina A":

Nadciśnienie tętnicze ...

1884 ...

Ryboza ...

Kwashiorkor ...

Żywność funkcjonalna ...

Krzywica ...

Łuszczyca ...

Guzki krwawnicze ...

Dorothy Crowfoot Hodgkin ...

Historia nauki ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Witamina A":

Krew i choroby układu krwionośnego (plansza 7) ...

108. Odżywianie się (plansza 14) ...

Skóra (plansza 21) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie