Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Witamina B1

Witamina B1

Tiamina
Ogólne informacje
Inne nazwyWitamina B1
Aneuryna
Wzór sumarycznyC12H17N4OS
SMILES
OCCC1=C(C)[N+](CC(C=NC(C)=N2)=C2N)=CS1
Masa molowa 265,36 g / mol
Identyfikacja
Numer CAS 59-43-8, 67-03-8
PubChem 1130[1]
Niebezpieczeństwa
Zwroty bezpieczeństwa S22, S24/25
Numer RTECS XI7350000
Jeżeli nie podano inaczej, dane dotyczą
warunków standardowych (25 °C, 1000 hPa)

Tiamina (witamina B1, aneuryna) – organiczny , heterocykliczny związek chemiczny , złożony z pierścienia tiazolowego i pierścienia pirymidynowego , które połączone są mostkiem metinowym .

Spis treści

Forma aktywna

DPT – difosfotiamina – pirofosforan tiaminy (TPP) – kokarboksylaza. Reszta pirofosforanowa jest wbudowywana do tiaminy przy udziale transferazy, dawcą pirofosforanu jest ATP .

Funkcja biochemiczna

Rola w organizmie

Rozpuszczalna w wodzie, odgrywa zasadniczą rolę w procesach oddychania tkankowego, głównie w przemianie węglowodanów , jest częścią składową koenzymu karboksylazy (pirofosforanu tiaminy). Wzmaga czynność acetylocholiny , hamuje esterazę cholinową, działa synergicznie z tyroksyną i insuliną , pobudza wydzielanie hormonów gonadotropowych . Tiamina przyspiesza gojenie się ran i wykazuje działanie uśmierzające ból.

Skutki niedoboru

  • zaburzenia czynności centralnego układu nerwowego : uczucie osłabienia, zmęczenie, oczopląs, zaburzenia pamięci, koncentracji, depresja ,
  • niewydolność krążenia: przyspieszona akcja serca, powiększenie wymiarów serca, obrzęki kończyn górnych i dolnych,
  • zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego: utrata łaknienia, nudności, wymioty, biegunki, bóle brzucha, brak apetytu, spadek wagi.

W przypadku silnej awitaminozy B1 może wystąpić choroba beri-beri , objawiająca się zaburzeniami pracy neuronów i włókien mięśniowych, co powoduje bóle kończyn, osłabienie mięśni, drżenie, niewydolność układu krążenia.

Alkohol rozkłada witaminę B1, co powoduje, że ludzie nadużywający alkoholu powinni szczególnie dbać o dostarczanie jej do organizmu.

Normalnie odżywiając się, nie można doprowadzić do niedoboru witaminy B1. Problemem jest niedobór wit. B1 wywołany spożywaniem alkoholu. W tym przypadku można rozpoznać takie objawy jak:

Skutki nadmiaru

(możliwe tylko w wypadku zastrzyków) – osłabienie, obrzęki, poty, nudności, zmęczenie, duszność, obrzęk krtani, zawroty głowy, drżenie mięśni, zaburzenia rytmu serca, reakcje alergiczne, a w skrajnych przypadkach może dojść do śmierci.

Źródła witaminy

Witamina B1 występuje wszędzie, a szczególnie dużo jej jest w tkankach aktywnych metabolicznie ( wątroba , serce ), a także w: produkty zbożowe grubego przemiału, mięso, wędliny (szczególnie wieprzowina), rośliny strączkowe – groch, fasola oraz drożdże , orzechy, słonecznik, ryby, owoce i warzywa. Tiamina jest zgromadzona głównie w warstwie zewnętrznej ziaren zbóż, dlatego też procesy technologiczne polegające na łuskaniu i polerowaniu zubażają mąkę w tę witaminę. Także enzym obecny w surowych rybach: tiaminaza rozkłada tiaminę. Tiaminę odkrył Kazimierz Funk w 1911 roku.

Zapotrzebowanie

Około 1,6 mg na dobę.

Przypisy

  1. Tiamina – podsumowanie ( ang. ). PubChem Public Chemical Database.

Przeczytaj !


Inne hasła zawierające informacje o "Witamina B1":

Nadciśnienie tętnicze ...

1884 ...

Ryboza ...

Kwashiorkor ...

Żywność funkcjonalna ...

Krzywica ...

Łuszczyca ...

Guzki krwawnicze ...

Dorothy Crowfoot Hodgkin ...

Historia nauki ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Witamina B1":

Krew i choroby układu krwionośnego (plansza 7) ...

108. Odżywianie się (plansza 14) ...

Skóra (plansza 21) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie