Woda morska
Woda morskaWoda morska w postaci szczytu fali na Morzu Bałtyckim Woda morska –
woda
występująca w
morzach
i
oceanach
. W wodzie tej jest rozpuszczone tysiące
związków chemicznych
i prawie wszystkie
pierwiastki chemiczne
obecne na kuli ziemskiej. Woda morska stanowi ponad 96% wody obecnej w formie ciekłej na powierzchni Ziemi, zaś tzw.
woda słodka
stanowi mniej niż 3%. CharakterystykaNajbardziej charakterystyczną cechą wody morskiej, jest wysokie
stężenie
kationów
sodu
(Na+),
potasu
(K+),
magnezu
(Mg2+) i
glinu
(Al3+) oraz
anionów
chlorkowych
,
siarczanowych
oraz
węglanowych
, które łącznie nadają wodzie morskiej intensywnie gorzki lub gorzko-słony
smak
i powodują, że nie nadaje się ona do picia. Niewielkie ilości wypitej wody nie są szkodliwe dla człowieka, jednak picie wody aby zapobiec odwodnieniu jest nie tylko szkodliwe, ale i bezcelowe gdyż więcej wody jest wykorzystywanej do pozbycia się nadmiaru soli z organizmu niż znajduje się w wodzie morskiej. W efekcie spożycie wody morskiej tylko przyspiesza proces odwodnienia[1]. Woda morska ma
odczyn
lekko
alkaliczny
(pH = 7,5 do 8,4). Stężenie jonów w wodzie morskiej przelicza się często na taką zawartość wagową
chlorku sodu
w 1 dm³ wody, która dawałaby podobne średnie
stężenie molowe
wszystkich jonów. Stężenie to w oceanach jest względnie stałe i zależy głównie od strefy klimatycznej w której dokonuje się pomiar. Wynosi ono 32–40
promila
. W morzach stężenie to waha się w granicach od 3 do 50
‰
. Woda o zasoleniu wynoszącym 35 ‰ zamarza w temperaturze -2 °C. Zasoby słonej wody morskiejWszystkie oceany i morza otwarte zawierają takie same
sole
będące w takim samym stosunku procentowym. Woda z poszczególnych zbiorników różni się między sobą jedynie stężeniem, czyli stosunkiem ilości wszystkich soli do ilości wody. Jest to podstawowa reguła stałości składu wody morskiej zwana regułą Dittmara. Skład pierwiastków w wodzie morskiej |
---|
Zwróć uwagę, że chodzi o
masę
, a nie
stężenie molowe
| Pierwiastek | % | Pierwiastek | % |
tlen
| 85,7000 |
siarka
| 0,0885 |
wodór
| 10,8000 |
wapń
| 0,0400 |
chlor
| 1,9000 |
potas
| 0,0380 |
sód
| 1,0500 |
brom
| 0,0065 |
magnez
| 0,1350 |
węgiel
| 0,0026 |
Porównanie z wodą słodkąWody słodkie poza ilością rozpuszczonych soli różnią się od wody morskiej także składem chemicznym. W wodzie morskiej dominują
chlorki
, które w wodzie słodkiej występują w ilościach znikomych, a za to dominują
węglany
. Najważniejszym z nich, stanowiącym około 60% wszystkich rozpuszczonych ciał stałych jest węglan wapnia. Sole mineralne w wodzie morskiej i słodkiej za Lityńskim 1952 |
---|
Wody | Chlorki % | Siarczany % | Węglany % |
---|
woda morska (oceaniczna) | 88,7 | 10,8 | 0,4 | woda słodka (rzeczna) | 6,9 | 13,2 | 79,9 |
Przypisy
Inne hasła zawierające informacje o "Woda morska":
Oddychanie komórkowe
...
Fosforan wapnia
...
Globuliny
...
Kwas fosforowy
...
Eunectes
...
Napoleon
...
1677
...
Eksperyment kortowski
...
Fruktoza
...
Chemoklina
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Woda morska":
22 Eksploatacja i obsługa pojazdu (plansza 9)
...
Procent z danej liczby (plansza 12)
...
010b. Rzym (plansza 18)
...
|