Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Wołowina

Wołowina

Wołowina (mięso wołowe) – mięso otrzymane z bydła o wieku powyżej 0,5 roku. Jest jednym z najważniejszych mięs kuchni europejskiej i amerykańskiej . Pięcioma największymi producentami wołowiny są: Stany Zjednoczone , Brazylia , Unia Europejska , Chiny oraz Indie .

W Polsce bardzo rzadko hoduje się rasy mięsne bydła. Powoduje to, że polska wołowina rzadko kiedy osiąga jakość spotykaną w krajach o większej tradycji w zakresie spożycia wołowiny. Czasem można spotkać w Polsce w sprzedaży mięso wołowe argentyńskie czy amerykańskie, z typowych ras mięsnych. Charakteryzuje się ono zupełnie innymi właściwościami kulinarnymi – np. nie staje się twarde w procesie duszenia.

Podział półtuszy wołowej
1. karkówka
2. żeberka i szponder
3. mostek
4. rozbratel
5. antrykot
6. ligawa
7. polędwica
8. żeberka i łata
9. łata
10. łopatka
11. udziec
12. pachwina
13. rumsztyk
14. pręga
15. ligawa
16. ogon

Spis treści

Rodzaje mięsa wołowego

Mięsa do smażenia (grilowania)

  • Polędwica
  • Pachwina
  • Ligawa
  • Żeberka
  • Karkówka

Mięsa do pieczenia

  • Łopatka
  • Udziec
  • Rumsztyk

Mięsa do gotowania i duszenia

  • Szyja
  • Łopatka
  • Udziec
  • Goleń
  • Ogon

Podroby

  • Flaczki
  • Serce
  • Wątroba
  • Ozór
  • Nerki
  • Jądra
  • Wymię
  • Ogon

Klasy mięsa wołowego

  • klasa I, symbol: woł. b/k I, opis: chude, nieścięgniste
  • klasa II, symbol: woł. b/k II, opis: chude, ścięgniste
  • klasa III, symbol: woł. b/k III, opis: tłuste
  • klasa IV, symbol: woł. b/k IV, opis: krwawe
  • klasa V, symbol: woł. b/k V, opis: ścięgna, powięzi

Od klasy mięsa zależy jego cena , możliwości wykorzystania, walory odżywcze i smakowe.

Rasy mięsne

Zobacz też

Zagrożenia przy spożyciu

Spożywanie mięsa bydła chorego na encefalopatię gąbczastą bydła (BSE) może prowadzić do choroby Creutzfeldta-Jakoba .

Linki zewnętrzne


Inne hasła zawierające informacje o "Wołowina":

Przemysł mięsny ...

Ceteris paribus ...

Strefa Gazy 230 MW (2005). Bezrobocie 34,8% (2006). Główne produkty rolnicze oliwki, cytrusy, warzywa, Wołowina, nabiał. World Factbook wymienia jedną stację telewizyjną i 10 radiowych[46]. Zobacz ...

Miedź zatrucia podaje się albuminę jako mleko lub białko jaj. Źródła miedzi w pokarmachWołowinarybyjęczmień i kasza jęczmiennaliście winogronnasiona słonecznikaorzechypłatki owsianesuche nasiona roślin strączkowych pieczywo ciemnepodroby (nerki, ...

Wieprzowina ...

Kiełbasa ...

Krowa ...

Urugwaj ...

Gabon ...

Karnityna ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Wołowina":

Słówka - jedzenie (plansza 24) e height=380 width=770 > Beef - Wołowina Beef is the meat of farm cattle. Wołowina to mięso z bydła ...

Jedzenie (plansza 19) e height=380 width=770 > Wołowina – das Rindfleisch Rindfleisch ist das Fleisch vom Hausrind. Wołowina jest mięsem ...

118. Problem wyżywienia ludności (plansza 6) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie